Kuvankäsittely
Tarkoituksena täydentää albumia muistoilla, mutta kuitenkin moni näistä kauniista tilanteista näyttääkin kuvissa liian tummilta, tai meri ei näytäkään niin siniseltä mitä se todellisuudessa oli. Mikä avuksi?
Pääsääntöisesti kannattaa kuvaamiseen keskittyä muutaman sekunnin kauemmin, jotta saat parhaan mahdollisen valaistuksen ja taustan avuksesi. Valon suunnalla ja varjoilla on todella suuri merkitys kuvien onnistumiseensa. Aina tämä ei kuitenkaan peruskuvaajalta onnistu, vaan on turvauduttava jälkikäteen pieneen pintakäsittelyyn.
Tätä varten on olemassa useita eri ohjelmia sekä puhelimeen että koneelle. Koneella voit myös käyttää internetistä löytyviä kevyitä kuvanmuokkaussivustoja joita ei tarvitse ladata koneelle erikseen. Suosituimpia koneella käytettäviä muokkausohjelmia on Adobe Photoshop sekä Gimp. Voit käyttää näistä kumpaa tahansa mikäli tarkoituksesi on vain hiukan säätää värejä kuvasta eikä suuremmin harjoittaa kuvanmuokkausta. Jos kuitenkin tarkoituksesi on opetella ammattimaista tai suurempaa kuvankäsittelyä, kannattaa ehdottomasti suoraa opetella käyttämään Adobe Photoshopia.
Puhelimeen on olemassa kymmeniä erilaisia sovelluksia joita käyttää, ja löydät ne puhelimesi kaupasta yksinkertaisesti hakusanalla Photoeditor tai kuvanmuokkaus. Puhelimeen saatavat ohjelmat ovat erittäin helppokäyttöisiä, ja pääsääntöisesti niistä löytyy myös ns. filttereitä joilla voit saada toivomasi valotasapainon tekemättä sen enempää asian eteen. Voit myös säätää erikseen kontrastia, valoa sekä varjoja ja värisävyjä saadaksesi kuvasta toivomasi kaltaisen.
Tietokoneella muokatessa voit tehdä samat asiat, mutta valmiita filttereitä yleisesti ei ole. Yleensä myös tietokoneohjelmista löytyy automaattinen valotasapainon säätö, mutta suosittelen kokeilemaan valon ja kontrastien säätöä itse. Näihin löytyy monia hyviä ohjeita netistä.
Kuvien käsittelyn maailma on rajaton, ja lähes mitä tahansa on mahdollista saada sen avulla aikaiseksi. Helpoimpia ja vähän vaivaa vaativimpia ovat valotasapainon korjaaminen, kuvan suoristaminen ja tarkkuuden keskittäminen tai epämiellyttävyyksien rajaaminen pois taustalta.
Käsitellessäsi kuvia omaan albumiisi ajatuksena kehittää paperikuvia, kannattaa muistaa kuitenkin muutama asia:
Älä ylikäsittele kuvaa. Kuva saattaa näyttää koneen näytöllä kivalta, mutta paperisena ylikäsitelty tai valotettu kuva ei palvele ketään.
Muista tarkastaa kuvan mitat. Rajatessa taustalta pois ylimääräisiä ihmisiä tai muuta epämiellyttävää, saatat tehdä kuvasta liian kapean kehittämistä varten. Kannattaa siis varmistaa, että mittasuhteet säilyvät järkevinä kehittämisen kannata, eikä kehitetty kuva venytä alkuperäistä kuvaa.
Älä rajaa liikaa. Tämä kävelee hiukan käsikädessä edellisen kohdan kanssa; jos kuvan rajaa liian pieneksi, ja se on tarkoitus kehittää paperikuvaksi, voi lopputulos olla erittäin epätarkka ja rakeinen, sillä pääsääntöisesti kuva venytetään sopivaksi ”kuvakehykseen”.