Ikuista lomasi kuvin

Ikuista lomasi kuvin

Monet suomalaiset suuntaavat kurssinsa kesäisin kohti etelän maita, ja tietysti ikimuistoinen loma olisi mukava myös saada ikuistettua kauniisiin otoksiin. Kuitenkin sitä usein kotona toteaa, että taas meni hiukan mönkään eikä kuvat välttämättä välitä sitä tunnelmaa mitä olisit toivonut.

Näillä muutamalla vinkillä pääset kuitenkin helppoon alkuun, ja todennäköisesti kuvaaminen ei tuota niin paljon päänvaivaa.

Haluatko jakaa sosiaalisessa mediassa?

Mikäli tarkoituksesi on jakaa kuvia sosiaaliseen mediaan kuten Facebookiin tai Instagramiin jne, suosittelen hankkimaan älypuhelimen, jossa on tarpeeksi laadukas kamera. Tällä tavoin laatu pysyy hyvänä ja voit päivittää pitkin reissua kivoja hetkiäsi.

Heikolla kameralla et saa kuin rakeisia kuvia, ja pimeä kuvaus ei toisilla kameroilla onnistu alkuunsakaan.

Kannattaa siis tarkastaa omasta puhelimesta molemmat, sekä etu- että takakamera, että ne vastaavat omia vaatimustasojasi – ja jos ei, poikkea puhelinkaupan kautta. Alaan soveltuvista liikkeistä saat kyllä varmasti apua myyjiltä, ja pääset myös itse kokeilemaan eri mallien kameroita riittääkö niiden tehot sinulle.

Kannattaa muistaa kuitenkin, ettei pelkästään halogeenivaloissa tai kirkkaassa auringonpaiseessa testattu kamera kerro kaikkea – kokeile osoittaa kameralla vaikka kaapin sisään saadaksesi tekaistun pimeyden ja näet kuinka rakeinen kuvasta jää.

Onko tarkoituksesi teettää paperikuvia?

Mikäli suurempi tarkoituksesi on teettää lomakuvistasi muistokirja tai paperikuvat, kannattaa hankkia ihan digikamera. Jo edullisellakin digikameralla saat otettua tarpeeksi tarkkoja kuvia joista jopa isojen taulujen teettäminen onnistuu. Tämä on toki mahdollista myös älypuhelimella, mutta yleensä niissä laatu ei kestä tarkkaresoluutioista kehittämistä.

Haluatko taltioida tunnelmaa?

Olet katsomassa paikallista esitystä tavernassa, mutta kuvista vain ei välity hieno tunnelma?

Lomakuvia ystäville näyttäessä voi olla hieno lisä näyttää myös videonauhoitetta – ja onhan kotivideoihin mukava itsekin palata aina silloin tällöin.

Voit ottaa videoita myös älypuhelimella. Tässä kuitenkin tullaan samaan tilanteeseen kuin valokuvaamisen kanssa; tarkasta, että resoluutio eli tarkkuus on sinun ”seulan” läpäisevä. Nimittäin on todella kurja koittaa pimeässä ravintolassa kuvata hienoa esitystä, kun videolta ei näy muuta kuin suttua.

Voit tarkastaa tämän samoilla tekniikoilla kuin yllä on mainittu älypuhelimen kohdalla.

Myös digikameralla on mahdollista ottaa videokuvaa, ja siihen täsmää samat säännöt. Voit myös hankkia erillisen videokameran.; näitäkin saa nykyään suhteellisen edullisesti ihan hyvällä laadullakin.

Mieti siis ennen reissuun lähtemistä, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä loman taltioimisessa; onko se yksittäiset hetket nopeasti saatavilla, kuva-albumi vuosiksi eteenpäin vai mahdollisesti videomateriaali?