Netti ulkomailla

Netin käyttö ulkomailla

Ulkomailla matkaaminen on mukava ja mieltä avartava kokemus. Matkaaminen tuo kuitenkin mukanaan käytännön ongelmia, joita emme aina tule heti ajatelleeksi. Yksi näistä on netin käyttö ulkomailla. On selvää, ettei ulkomailla ollessa voi roikkua netissä samalla tavalla kuin tutussa ja turvallisessa kotimaassa. Ulkomailla netin käyttöä eniten rajoittavat kustannussyyt. Kotiinpaluu ei varmastikaan suju rattoisissa merkeissä, jos puhelinyhtiö on muistanut satojen euron laskulla datakäytöstä. Vaikka puheluita ja tekstiviestejä pystyykin rajaamaan ulkomailla ollessa, netin kautta hoidettavat asiat vaativat aina kalliita megatavuja. Netin käytön mahdollisuuksia ulkomailla onkin syytä pohtia jo hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Mikä neuvoksi? Lähteäkö mukaan liittymien tarjoamiin datapaketteihin vai hankkia paikallinen prepaid- liittymä matkan ajaksi? Erilaisia datapaketteja löytyy varmasti yhtä paljon kuin liittymiäkin. Tarjonta vaihtelee ja hintahaarukka voi venyä hyvinkin suureksi eri yhtiöiden välillä. Esimerkiksi Elisa, Sonera, DNA ja Tele Finland tarjoavat kaikki ulkomaa käyttöön soveltuvia datapaketteja. Euroopassa matkaavalle datapaketti voikin olla varsin kätevä ja täysin riittävä ratkaisu. Kaukomatkailijan puolestaan kannattaa pohtia myös paikallisen prepaid- liittymän hankintaa. Hinnat nousevat mitä kauemmaksi matkakohde suuntautuu. Paikallisella prepaid- liittymällä datan käyttö tapahtuu kohteen paikallisten hintojen mukaisesti ja datamäärä on ennalta rajattu. Prepaid- liittymiä on saatavilla niin viikon kuin kuukausiakin kestävillä reissuille.

Netin käyttö Euroopassa

EU on jo vuosien ajan pyrkinyt roaming- maksujen poistoon alueellaan. Tavoitteena on ollut vaivattomampi matkapuhelinten käyttö väliaikaisen ulkomailla oleilun aikana. Hinnoittelussa onkin päästy vuosien mittaan rutkasti alaspäin. Tänä vuonna voimaan astui EU- alueen roaming- hintojen uusi asetus. Nyt matkapuhelimen käyttö EU-alueella on saman hintaista kuin kotimaassakin. Asian kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana: maksut eivät ole poistuneet täysin, sillä osa operaattoreista sai erikoisluvan jatkaa roaming-maksujen keräämistä asiakkailta.

Esimerkiksi Sonera tarjoaa liittymiä, jotka toimivat Suomen lähialueilla tavallisilla kotimaan hinnoilla. Lähialueisiin lukeutuvat Pohjoismaat ja Baltian maat. Jos siis päätät matkustaa vaikkapa Tallinnaan tai Tukholmaan, sinun ei tarvitse huolehti roaming- maksujen kertymisestä. Osviittaa Soneran hinnoista: yhden päivän datapaketti Euroopassa maksaa Soneralla 2,99 € ja sisältää enintään 100 megaa nopeaa tiedonsiirtoa.

Netin käyttö Pohjois-Amerikassa

Kaukomaille ja Pohjois-Amerikkaan siirryttäessä datamaksut kasvavat Euroopan hintoihin tottuneelle jo järjettömän suuriksi. Jos matkakohteeksesi on valikoitunut vaikkapa Pohjois-Amerikan kiehtova New York, datapaketin osto ei välttämättä enää ole kovin järkevää. Tällöin kannattaakin tutustua paikallisten prepaid- liittymien tarjontaan. Esimerkiksi New Yorkin Time Square on pullollaan puhelinliikkeitä, jotka tarjoavat toinen toistaan parempia tarjouksia kaupungissa vieraileville turisteille. Prepaid- liittymä on siinä mielessä hyvä, ettei vahinkoja sen kanssa voi sattua: liittymään lukeutuva datan määrä, kesto ja mahdolliset puhelut ja tekstiviestit ovat tiedossa jo ostovaiheessa. Niinpä, saat juuri sen mistä oletkin maksanut.

Netin käyttö Aasiassa

Myös Aasian kiehtova kaukomatkailu tuo mukanaan päänvaivaa netin käytön kustannussyiden tiimoilta. Kuten arvata saattaa, myös Aasiassa netin käytön kustannukset nousevat pilviin. Aasian maissa matkustaessa internet yhteys voi kuitenkin muodostua välttämättömäksi. Esimerkiksi suunnistaminen Tokion metropolissa tai Hua Hinin viehättävissä rantakohteissa helpottuu kummasti paikallisella prepaidilla.