Taksit

Taksit ulkomailla

Matkailijan ikuinen päänvaiva ovat taksihuijaukset ulkomaan matkoilla. Mittari “ei toimi” tai se unohtuu laittaa päälle jne. Toisinaan kielimuuri estää järkevän hintaneuvottelun, toisinaan kyseessä on ammattimainen huijaus. Taksihuijauksen uhriksi joutumisen voi yrittää välttää ottamalla selvää kohdemaan taksihinnoista etukäteen. Nykyaikana netistä saa kaiken haluamansa tiedon esimerkiksi eri keskustelupalstoilta ja Facebook-ryhmistä.

Ensimmäinen huijausyritys tapahtuu usein maahan tulon yhteydessä, väsynyt matkailija ottaa taksin kentältä hotelliin. Kentällä parveilevat taksikuskit maasta ja kulttuurista riippuen saattavat tarjota kyytiä hyvinkin aggressiivisesti. Lähes kaikilta kentiltä pääsee kaupungin keskustaan busseilla tai paikallisjunalla muutamalla eurolla. Mikäli mahdollista, matkan voi siis taittaa ilman taksia käyttämällä julkista liikennettä. Taksikyydin voi myös varata etukäteen netistä kohteesta riippuen. Silloin saa rauhassa toipua matkan rasituksista ilman ylimääräistä stressiä.

Mikäli otat taksin kentältä, käytä aina virallisia taksiyhtiöitä. Kun hinta on neuvoteltu kuskin kanssa ja se täsmää ennakkotietojesi kanssa, seuraava tarkka paikka onkin vaihtorahojen kanssa. Tarkasta rahat vaikka olisit kuinka väsynyt. Tutustu etukäteen paikalliseen valuuttaan. Varaa taksimatkaa varten sopiva rahasumma taskun pohjalle, näin vältät lompakon kaivelemisen ja mahdollisesti sen hukkaamisen.

Yhdysvaltalainen vuonna 2009 perustettu Uber toimii jo 66 maassa ja yli 500 kaupungissa. Uber on hyvä vaihtoehto varsinkin maissa, joissa matkailijan kielitaito ei riitä.  Sovellus toimii matkapuhelimen kautta. Se kannattaa ladata käyttöön jo kotimaassa. Sovelluksen avaamalla näkee kaikki lähettyvillä olevat vapaat uber-taksit. Sovellukseen kirjoitetaan osoite minne on menossa ja samalla saa hintatiedon matkastaan. Kielitaitoa ei tarvita, kuski tietää minne olet menossa. Tilauksen vahvistamisen jälkeen taksin saapumista voi seurata reaaliaikaisesti sovelluksen kartalla. Matka maksetaan sovelluksen kautta. Tarvitset siis toimivan nettiyhteyden sovelluksen käyttämiseen. Saat matkastasi kuitin sähköpostiisi.

Omasta hotellista/majoituspaikasta kannattaa kysyä taksisuosituksia. Facebookista voi etsiä yksityistakseja, jotka ovat usein valmiita neuvottelemaan päiväretkistä ja kaupunkikierroksista.