Kirjat verkkokaupasta

MIKSI OSTAISIN KIRJAT VERKKOKAUPASTA?

Tänään jo lähes kaikkea ostetaan verkkokaupasta, ja keskivertosuomalainen onkin jo konkari tuotteiden etsimisessä maailman ääristä ja nettitilausten tekemisessä. Aika on tunnetusti rahaa, ja kun on ensin ”raadettu” töissä suuri osa päivästä, on mukavampi viettää kotitöiden jälkeen mahdollisesti jäävä aika mukavammin kuin kaupasta toiseen juoksemalla. Etenkin, kun ne kaupat Suomessa tuppaavat olemaan turhauttavan kaukana toisistaan. Mielestäni kirjat ovatkin ihanteellinen nettiostosten kohde. Jollet itse ole vielä asiasta vakuuttunut, mietipä seuraavia seikkoja:

Ensinnäkin, kirjat ovat standarditavaraa, eikä niiden laatu tai koko vaihtele kaupasta toiseen. Saman kirjan paperi on aivan samaa jokaisessa kaupassa ja muste yhtä tummaa. Vain eri painosten välillä voi olla pieniä eroja. Samaa ei voi sanoa vaatteista. Samanmallinen ja -värinen neulepusero ei koskaan ole samanlainen kahdelta myyjältä ostettuna, paitsi jos se on tismalleen samalta valmistajalta ja sama tuote. Neule voi toisessa olla harvempaa, lanka ohuempaa ja väri vaihdella, samoin tuotteen istuvuus. Kirjaahan ei edes pueta päälle, joten tämäkään asia ei tuota päänvaivaa. Mikä koskee vaatteita ja kenkiä, koskee valitettavasti myös elektroniikkaa, olethan jo huomannut kuinka vaikeaa on löytää tismalleen samaa mallia kahdelta myyjältä?

Toisekseen, harvalla paikkakunnalla – ainakaan suurempien kaupunkien ulkopuolella – on montaakaan kauppaa, josta kirjoja voisi ostaa. Jos olet onnekas, voit omassa pikkukaupungissasi tai lähimmässä taajamassa olla esimerkiksi Suomalainen Kirjakauppa, muita ketjuja ei juuri ole, ja aitoja kirjakauppojahan Suomessa saa valitettavasti etsiä suurennuslasin avulla, ja silloinkin tavallisesti tuloksetta. Kirjoja myyviä tavaratalojakaan ei ole montaa, eivätkä ne luonnollisesti voi jokaisessa myymälässään pitää esillä mittavaa valikoimaa. Tietokoneen tai mobiililaitteen avulla puolestaan pääset astumaan maagiseen valtakuntaan, jossa kirjakauppoja ja muita kirjojakin myyviä nettiliikkeitä on pilvin pimein. Se pätee etenkin, jos osaat englantia sen verran sujuvasti, että lukeminen onnistuu. Silloin ostosalueenasi on koko maailma.

Kolmantena syynä mainittakoon keräilijöiden jo tuntema asia, eli se, ettei Suomesta useinkaan ole saatavilla heidän metsästämiään kirjaharvinaisuuksia. Jos siis esimerkiksi haluat välttämättä hyllyäsi koristamaan Dan Brownin itsensä signeeraaman version Infernosta, on sellaista kotimaasta turha etsiskellä. Ulkomailta sellaisen kylläkin voit löytää, kunhan kulutat hieman aikaa netissä seikkaillen. Ja voit jopa tehdä hintavertailua Daninkin nimikirjoituksen kohdalla.

Neljänneksi voisimme muistuttaa siitä yksinkertaisesta totuudesta, että muiden lukijoiden kommenttien avulla on usein helpompaa valita lahjaksi tulevia kirjoja tai itselle uusien kirjailijoiden teoksia. Toisinaan myös saatat etsiä tietyn aihealueen teoksia ja niitähän tavallisesti löytyy valtavasti. Kuinka siis valita niistä se itselle mieluisin ja hyödyllisin? Eräät nettikirjakaupat tarjoavat lukija-arvostelujen lisäksi myös mahdollisuuden kurkistaa kirjan sisälle ja lukea vaikkapa ensimmäisen kappaleen sivuja. Jo muutaman sivun luettuasi usein tajuat, oletko kirjailijan kanssa samalla aallonpituudella.

Pelkkää suomeakin osaavat pääsevät kuitenkin netin ansiosta tekemään hintavertailuja, lukemaan arvosteluja ja kommentteja, sekä ostamaan juuri itselleen mieleisiä kirjoja. Kotimaisiakin nettikirjakauppoja on muutamia, ja niiden valikoimat kiitettäviä. Sitten kirjat vaan klikkaamalla ostoskoriin, kassalle maksamaan ja se on sillä selvä. Kirjat saapuvat suhteellisen nopeasti joko suoraan postilaatikkoosi tai lähimpään postiin tai pakettiautomaattiin noudettaviksi. Jos jostain syystä muutatkin maksuhetken jälkeen mielesi, voit aina palauttaa kirjasi verkkokauppaan takaisin. Muista kuitenkin jo etukäteen tutustua jokaisen myyjän palautusaikoihin ja muihin ehtoihin, sillä niissä on eroja. Suomessa palautusaika on tavallisesti lakisääteinen 14 vuorokautta, mutta voi olla niinkin ruhtinaallinen kuin 30 vuorokautta.

Itse olen vannoutunut lukutoukka, joka joutui vuosikausia näkemän nälkää niin kirjojen vaikean saatavuuden kuin niiden hintojenkin vuoksi. Paikallisen kirjaston parhaat palat kun olin jo ehtinyt nakerrella nuoruusvuosina. Sitten tuli Internet ja mullisti maailmani. Tänään saan herkutella juuri itselleni mieleisellä annilla ja vielä edulliseen hintaan, sillä seuraan tarjouksia ja ostan jopa käytettyjä kirjoja. Nyt tämäkin toukka saa ”makeaa mahan täydeltä” ja nauttii vähäisestä vapaa-ajastaan todella mielekkäällä ja antoisalla tavalla!

KIRJAT ”KOTIMAISESTA” VERKKOKAUPASTA

Kirjojen ystävät ovat erityisen riemukkaita ja onnellisia Internetistä ja verkkokauppojen synnystä. Nyt meillä ahkerasti lukevillakin on vihdoin ja viimein tilaisuus nauttia harrastuksestamme. Kirjathan ovat olleet kiven takana, niin kivijalkakauppojen vähyyden ja niiden surkean suppean valikoiman vuoksi. Ja koska kauppoja on ani harvassa, ei kilpailuakaan juuri alalla ollut, joten hinnatkin kieppuivat pilvissä. Hintojen osalta asiaa tietysti vaikeuttaa Suomessa myös suomenkielisten lukijoiden vähäisyys eli vaikka me olemmekin lukutoukkakansaa, ei meitä toukkia kuitenkaan ole kovinkaan montaa. Vaikka arvonlisävero eli ALV kirjojen kohdalla kotimassa on 10 %, ei se koske sähköisiä e-kirjoja, joiden lukijat joutuvat maksamaan 24 %. Siinäpä suurin syy e-kirjojen vähäiseen suosioon ja myynninkasvun etanavauhtiin muihin maihin verrattuna. Perinteisten kirjojen ja e-kirjojen lisäksi markkinoilta löytyy myös äänikirjoja, joiden suosio ei sekään päätä huimaa. Mutta paperikirjoja myymällä saadaan samalla tuotettua ja myytyä (toivottavasti) Suomessa tuotettua paperia…

Mistä vain suomea osaavat sitten voivat ostaa netistä itselleen luettavaa? Kirjoja myyviä verkkokauppoja on jo monta, osa niistä omistautuu vain kirjojen myyntiin, osa taas myy kirjoja muiden tuotteiden ohella. Ohessa kerromme kirjoihin keskittyvistä.

KIRJOIHIN KESKITTYNEET SUOMENKIELISET VERKKOKAUPAT

Pelkästään kirjoja, paperituotteita, pelejä jne. kaupittelevia verkkokauppoja ovat mm. Booky, Adlibris, Suomalainen Kirjakauppa, Akateeminen kirjakauppa, Elisa Kirjat ja eLibris. Niistä neljä ensimmäistä myy myös fyysisiä kirjoja, joita pääset pitelemään käsissäsi ja joiden mustetta voit imeä sieraimiisi.

BOOKY.FI

Booky on täysin suomalainen ”pikakirjakauppa”, joka toimii vain verkossa. Sen tuotevalikoima käsittää sivuston itsensä mukaan 14 miljoonaa kirjaa, joihin lukeutuvat myös ruotsin- ja englanninkieliset teokset. Kaikki aihealueet ovat loistavasti edustettuina, niin uutuudet kuin klassikot. Booky ei veloita Suomen tilauksista toimitusmaksuja lainkaan, ja toimittaa myös ulkomaille. Sillä on runsaasti vaihtuvia tarjouksia ja laaja Löytönurkka. Palautusoikeus on lakisääteinen 14 vuorokautta, ja ennakkoon ilmoitetuista palautuksista et maksa kuluja. E-kirjoja et luonnollisesti voi palauttaa, ja niiden lukemiseen sinun tulee asentaa laitteellesi ilmainen Adobe Digital Editions -lukuohjelma. Tuotevalikoimaa on äskettäin kartutettu peleillä.

ADLIBRIS.COM

Adlibris taas on ruotsalaisomistuksessa, vaikka sen ”kirjojen ystäville” suunnattu sivusto on toki suomenkielinen. Vaikka se kehuu itseään Pohjoismaiden suurimmaksi verkossa toimivaksi kirjakaupaksi, on sen kirjavalikoima kuitenkin ”vain” noin 10 miljoonaa. Yleiseltä hintatasoltaan se on kuitenkin Bookya edullisempi. Luettavaa löytyy täältäkin loputtomiin niin uunituoreita metsästäville kuin ikivihreitä kaipaaville, myös ruotsiksi ja englanniksi. Edullisimmat hinnat löytyvät Löytönurkasta ja tarjouksia ja kampanjoita on jatkuvasti. Tuotteet toimitetaan ilman toimitusmaksua, ja niille saat halutessasi maksullisen lahjapaketoinnin omalla viestilläsi. Palautusoikeus on täälläkin 14 päivää, ja kuluista vastaa kauppa. E-kirjojen luku onnistuu Adlibris Digi -sovelluksen avulla, sen voi ladata App Storesta tai Google Playsta. Kirjojen lisäksi saatavilla on tänään myös toimistotarvikkeet, askartelu & DIY sekä leluja & lastentarvikkeita.

SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA.COM

Suomalainen Kirjakauppa on myymälöistään monelle vanha tuttu. Sen ”ovi lukemattomiin maailmoihin” aukea verkkokaupassakin, jossa on valittavissa noin 100 000 kotimaista kirjaa ja 10 miljoonaa ulkomaista, joihin lukeutuvat myös e-kirjat (joita luet jo tutuksi tulleella Adobe Digital Editions -lukuohjelmalla). Niiden lisäksi kauppa myy askartelu- ja toimistotarvikkeita. Löytönurkka on laaja ja kampanjoitakin on säännöllisesti. Kanta-asiakaskortilla voit saada ainutlaatuisia hintoja ja muita etuja (esimerkiksi ilmainen toimitus postitse), joten säännöllisten asiakkaiden kannattaa sellainen ilman muuta hankkia. Toimitusmaksut juoksevat, ja määräytyvät valitsemasi toimitustavan ja tuotteiden määrän mukaan. Nouto mistä tahansa myymälästä on kuitenkin ilmainen, eikä ladattavista tuotteista peritä lisämaksuja. Myös ulkomailla asuvat voivat tilata kirjoja itselleen. Ilmaisia palautuksia voi tehdä 14 vuorokauden sisällä, e-kirjoja ei voi palauttaa.

AKATEEMINEN KIRJAKAUPPA.COM

Akateeminen Kirjakauppa on etenkin opiskelijoille tuttu nimi. Tänään se palvelee koko väestöä, ikään katsomatta. Kirjoja on ostettavissa 10 miljoonaa ja peräti 30 eri kielellä! Koulukirjojen lisäksi sieltä löydät siis lähes mitä vain on julkaistu. Herkullisimmat hinnat löytyvät Löytö-sivuilta, ja kampanjoita ja muita tarjouksia on aina runsain mitoin. Kanta-asiakkuus kannattaa tässäkin verkkokaupassa, sillä lähes kaikilla kirjoilla on omat hintansa kanta-asiakkaille, muut kuolevaiset saavat maksaa enemmän. Se kanta-asiakaskortti on sitten Stockmannin oma, joten sillä shoppailet muuallakin. Ja jollet itse osaa etsiä esimerkiksi 15-vuotiaalle veljenpojallesi tai uskovaiselle mummollesi sopivaa kirjaa, voit pyytää apua kaupan ystävälliseltä ja kaikkitietävältä Libristiltä! Akateemisen toimitusmaksu määräytyy kappalemäärän mukaisesti, mutta nouto myymälästä on sentään ilmainen. Fyysisten tuotteiden palautusaika on tuttu 14 vuorokautta.

ELISA KIRJAT JA eLIBRIS

Kotimaiset ELISA KIRJAT ja eLIBRIS puolestaan erikoistuvat vain e-kirjoihin ja äänikirjoihin. Elisa Kirjat omaa lähes 7 000 e-kirjan valikoiman ja äänikirjoja on listattuna noin 1 000, mikä on eLibristä huomattavasti laajempi. Elisa Kirjat vie voiton myös hintatasossa, sillä sen sivuilta löytyy runsaasti tarjoushintoja, kun taas eLibriksen hinnat ovat lähes kiinteät. eLibriksen kirjoja voi lukea Adobe Digital Editions -lukuohjelman avulla (joka siis on ilmainen), Elisa Kirja toimii samalla sovelluksella sekä Elisa Kirja -ohjelmalla (sekin on maksuton). Kummankaan kaupan tuotteita ei luonnollisesti voi palauttaa, fyysisesti toimitettuja tuotteita lukuun ottamatta. Elisa tarjoaa myös pari ilmaista klassikkoa ja ilmaisia näytelukuja. eLibriksestä puolestaan löytyy muutama e-kirjojen lukulaite, ja kumpaankin voit saada oman kirjoitelmasi myytäväksi.

KIRJOJAKIN MYYVÄT SUOMENKIELISET VERKKOKAUPAT

Kyseessä ovat verkossa toimivat tavaratalot, joilla on suhteellisen mittava kirjavalikoima. Ne siis erottuvat selkeästi kirjoihin keskittyvistä verkkokaupoista, joiden muu tuotevalikoima on suppea. Verkkokirjakaupoista kerromme omassa artikkelissa, ja tällä kertaa keskitymme vain suuren ja mallikkaan kirjavalikoiman omaaviin nettitavarataloihin, joiden kärkikaartia Suomessa edustavat CDON ja Prisma. Niistäkin toinen on ruotsalaista alkuperää, ja oikeastaan vain Prisma uskaltaa laittaa sille kirjojen saralla hanttiin.

CDON.FI

CDON on alun perin viihteen verkkokauppana tunnettu pohjoismainen jättiläinen, joka on sittemmin laajentanut valikoimaansa elektroniikan, kodinkoneiden, vaatetuksen, kosmetiikan ja muun mukana. Ruotsista kotoisin oleva CDON omaa kirjojen osalla luultavasti miljoonissa liikkuvan tuotevalikoiman, joka on lajiteltu lukemattomien kategorioiden alle. Suomenkielisen kirjallisuuden lisäksi myös ruotsin- ja englanninkieliset ovat listalla. Äänikirjoja ja e-kirjojakin on kiitettävästi, viimeksi mainittujen luku näyttää onnistuvan monellakin eri sovelluksella, esimerkiksi Adoben Digital Editionsilla. Alekampanjoita on samaan aikaan monia, joten kaupasta on turha haeskella erityistä Tarjoukset-sivua tai Löytönurkkaa. Erikoisuutena CDON:ista löytyvät jopa muutamat signeeratut kirjat, joilla on mukava yllättää esimerkiksi tiettyä kirjailijaa palvova ystävä. Fyysiset kirjat toimitetaan postitse, ja toimitusmaksu määräytyy kirjojen mukaan. Tavallisimmillaan kirjoista veloitetaan Rahtirappu A:n mukainen 2,95 €. Palautusaika on tässäkin verkkokaupassa tuttu 14 vuorokautta.

PRISMA

Prisma on kivijalkaisten tavaratalojen valtiaita, joka tänään jyllää myös netissä. Etenkin sen kirjavalikoima on saanut kiitosta, löytyyhän verkkokaupasta noin 50 000 teosta. Niihin lukeutuvat myös hieman alle 500 äänikirjaa, vain e-kirjoja ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla. Prismasta löytyy myös jonkin verran vieraskielistä kirjallisuutta. Kirjoja löytyy koko perheelle aina rakastetuista klassikoista uunituoreisiin julkaisuihin. Valitettavasti alehintaisia kirjoja ei ole eritelty omalle sivulleen, vaan ne näkyvät normaalihintaisten joukossa, mutta Prisma tarjoaa monien kirjojen kohdalla valtavaa kilpakumppaniaan edullisemman hinnan, joten vertailu todellakin kannattaa. Prisman osalta kannattaa myös muistaa, että kanta-asiakkaat saavat ostoistaan 5 % Bonusta. Kirjat toimitetaan joko postiin (6,90 €), kotiin (kirje 2,95 € ja paketti 9,90 €), SmartPost-automaattiin (0 €) tai myymälään (0 €). Kirjoja voi palauttaa ilman lisäkuluja 14 vuorokauden ajan, myös myymälään (jos siellä myydään kirjoja!).

Nyt olisikin aiheellista saada kirjoja myyvien tavaratalojen verkkokauppoihin hieman lisää kilpailua, jotta kuluttajien valinnanvara lisääntyisi. Silloin myös kirjojen hinnat kenties hieman laskisivat, tai ainakin niitä olisi useammin tarjouksessa, ja alennukset olisivat hulppeampia kuin tänään! Toivoisimme kyseisten tavaratalojen myös olevan suomalaisia, jottei verkkokauppabisnes valuisi aivan vierasmaalaisten käsiin.

KIRJAT ULKOMAISESTA VERKKOKAUPASTA

Vieraita kieliä osaavat ovat sikäli onnellisessa asemassa, että he voivat hankkia kirjansa myös ulkomailla sijaitsevista verkkokaupoista. Englantia taitaville on taatusti tuttu ainakin Amazon, josta löytyy luettavaa jokaiseen makuun ja kaikille ikäluokille. Se ei kuitenkaan ole ainoa ulkomainen nettikirjakauppa, josta me lukutoukkaset käymme hankkimassa murkinaa. Maailmalla on lukemattomia loistavia kauppoja, joilla on jättimäinen teosvalikoima, myös siinä tapauksessa, että ne myyvät muitakin tuotteita. Tällä kertaa esittelemme lukijoille Amazonin, Barnes & Noblen, Kobon, sekä itse suuresti rakastamani AwesomeBooks.comin ja BetterWorldBooks.comin.

AMAZON

Amazoneilla on sekä Isossa-Britanniassa toimiva sivusto (amazon.co.uk), että sitä vastaava jenkkiläinen (amazon.com). Molemmat omaavat mittavan kirjaosaston, jolla on miljoonia ostajaansa odottavia teoksia. Luettavaa löytyy niin perinteisinä paperiniteinä, kuin äänikirjoina ja e-kirjoina. Ja mikä ihaninta, monien kirjojen sisälle pääsee kurkistamaan ennen ostamista ja lukemaan ensimmäisiä sivuja. Amazonilla on jopa ikioma e-kirjojen lukulaite, Kindle, jolle voit ostaa ja ladata sivustolta lukemista. Kaikki maailman genret ovat edustettuina ja niitä voit hakea mm. nimellä tai kategorialla. Itseään kunnioittavasta verkkokaupasta löytyy luonnollisesti myös erikoistuotteita, joita Amazonin tapauksessa ovat kymmenettuhannet antikvariaattikirjat, harvinaiset teokset, nimikirjoituksella varustetut sekä keräilykirjat. Kirjoja on muuten muillakin kielillä kuin vain englanniksi, jopa suomeksi, kreikaksi, tai hindiksi: yli 30 kieltä on edustettuina. Lisäksi Amazonilla on käytettyjä kirjoja, joita se myy joko omista hyllyistään tai muilta kirjakaupoilta saapuvina. Jos omiin nurkkiisi on kertynyt turhan monia kirjoja, voit myydä niitä sivustolla, tai jos pöytälaatikossasi on menneisyydessä raapustamasi paperinippu, voit julkaista oman mestariteoksesi Amazonin tuella. Kaupassa kelpaavat maksuvälineeksi kuitenkin vain luottokortit (myös eräät PrePaid-sellaiset) ja lahjasetelit. Toimitusmaksut määräytyvät tilattujen tuotteiden luonteen ja määrän mukaan, ja niiden lisänä on kiinteä pohjamaksu, joka riippuu valitsemastasi toimitustavasta. Kirjoille saattaa siis tulla roimasti lisähintaa, etenkin, jos olet tilaamassa vain yhtä ainokaista. Amazon.comin kohdalla kannattaa laskea myös mahdolliset tullimaksut ja arvonlisäverot.

AWESOMEBOOKS.COM

AwesomeBooks on varteenotettava haastaja Amazoneille. Se toimii Brittein saarilla ja omaa noin 2 miljoonan kirjan valikoiman, jonka lisäksi verkkokauppa on äskettäin laajentanut valikoimaansa myös musiikilla, elokuvilla ja peleillä. Perinteisten kirjojen lisäksi valittavissa ovat myös äänikirjat, harvinaiset niteet, keräilyteokset ja antikvariaattikirjat. AwesomeBooks on reilussa kymmenessä vuodessa noussut nettikirjakauppojen eliittiin. Mielestäni tämä on yksi loistavimpia paikkoja etsiä käytettyjä kirjoja, jotka pääsääntöisesti ovat huippukunnossa. Kaikki kirjat nimittäin tulevat AwesomeBooksin omilta varastoilta Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joten et joudu laskeskelemaan kirjalle koituvaa lopullista hintaa, kuten Amazonien kohdalla. Valinnanvaraakin on kiitettävästi. Toimitusmaksun laskeminen on tämän kaupan osalla sekin todella helppoa, sillä se on Suomeen aina kiinteä 2,99 £ (kesäkuussa 2015 noin 4,20 €). Palausoikeus on 30 vuorokautta tilauksen tekohetkestä, ja kaupan tekemän virheen kohdalla se myös vastaa kuluista, muussa tapauksessa vastaat postimaksuista itse. AwesomeBooks on lisäksi ”awesome” eli mahtava siitä syystä, että se lahjoittaa roppakaupalla kirjoja hyväntekeväisyytenä niin brittiläisille kouluille kuin kehitysmaiden opinahjoille!

BETTERWORLDBOOKS.COM

BetterWorldBooks on amerikkalainen ja lukeutuu sekin kirjoja myyvien ulkomaisten verkkokauppojen tähtinimiin. Uusia ja käytettyjä teoksia on varastossa noin 8 miljoonaa, joten pikkuisesta putiikista ei suinkaan ole kyse. Vuonna 2002 perustettu BetterWorldBooks mahdollistaa myös omien oppikirjojen myymisen, jos ne sattuvat olemaan englanninkielisiä, e-kirjojen ja äänikirjojen myynnin se on kuitenkin lopettanut vuonna 2014. Musiikkia ja elokuvia on sitäkin tarjolla varsin rajoitetusti. Äärimmäisen monipuolisten kirjakategorioiden joukkoon lukeutuvat täälläkin jopa harvinaiset painokset, keräilyteokset ja antikvariaattikirjat. Myös muutamia sanomalehtiä ja aikakauslehtiä voi klikkailla ostoskoriin. Toimituskulujen laskeminen ei voisi olla helpompaa, sillä ne ovat Suomeenkin aina tasan 0 €, sinua koskevat siis vain Suomen tullin mahdolliset määräykset. Sama koskee kaupan kautta myytäviä muiden toimittamia kirjoja, joiden kohdalla vain pikatoimitus on maksullinen. Ja mikä ihaninta, BetterWorldBooks koettaa kirjojen kautta kirjaimellisesti parantaa maailmaa. Se nimittäin lahjoittaa jokaista myymäänsä kirjaa kohti yhden kirjan hyväntekeväisyyteen, Book-for-Book! Vuoden 2015 kesäkuun alkuun mennessä kauppa oli jo lahjoittanut yli 16,9 miljoonaa kirjaa. Näin sadat eri puolilla maailmaa toimivat järjestöt ovat saaneet köyhillekin kirjoja. Kirjojen lisäksi se myös kerää edellä mainituille rahaa. Jos olet kirjoja rakastava maailmanparantajaluonne, tässä on ehdottomasti se sinulle sopivin kirjakauppa!

BARNES & NOBLE

Barnes & Noble (BN.com eli barnesandnoble.com) on verkossa toimivien kirjakauppojen aatelia ja tunnetaan huikeasta kirjavalikoimastaan. Itsekin varmaan mielessäsi ”eksyisit” sen yli 30 miljoonan teoksen joukkoon tekemään löytöjä. Paperisten kirjojen lisäksi voit ostaa ja ladata e-kirjoja nimikkeellä NOOK-books, joita sitten lueskelet kaupan omalla lukulaitteella, Nook:illa, jonka voit ostaa samaisesta kaupasta. Myös aikakauslehdet, sanomalehdet, harrastustuotteet ja lahjatavarat löytyvät yhdellä ostoskerralla, samoin kuin musiikki ja elokuvat. Käytettyjä tuotteita Barnes & Noble ei kuitenkaan myy, keräilyharvinaisuuksia ja signeerattuja teoksia kylläkin. Hinnat ovat täälläkin loistavat, ja tarjouksia on samanaikaisesti jopa kymmeniä. Fyysiset tuotteet saapuvat Suomeen alle 3 viikossa, mutta toimituskulujen laskennassa kannattaa olla tarkkana, sillä Amazonin tapaan käytössä on kiinteä perusmaksu sekä sen lisänä tuleva kappaleveloitus. Kauppa myös sijaitsee ”rapakon” takana, joten Suomen tullipojat saattavat vaatia lisämaksuja. Palautusaika on kaupan itsensä suoraan myymillä tuotteilla 14 vuorokautta, Marketplace-tuotteilla 30 vuorokautta suoraan kullekin myyjälle.

KOBO.COM

Kobo on Kanadassa päämajaansa pitävä e-kirjojen oma verkkokauppa. Sen takana toimii vuodesta 2009 tokiolainen verkkokauppakolossi Rakuten. Tällä hetkellä Kobon sähköiseen kirjavalikoimaan kuuluu jo yli 4 miljoonaa nimikettä ja peräti 68 eri kielellä. Mahtavan kokoelman muodostavat niin valtavan hintahaitarin omaavat e-kirjat (luettavaa löytyy jopa alle dollarilla), yksittäin tai vuositilauksena ostettavat aikakauslehdet kuin itsejulkaisuteokset (voit siis julkaista myös omat, pölyttyvät käsikirjoituksesi!). E-kirjojen lisäksi Kobo myy monia – jälleenmyyjien kautta – linjakkaita lukulaitteita, E Ink eReadersejä – ja Android-tabletteja, sekä ilmaisia lukuohjelmia niin Appleen, BlackBerrryyn, Androidille kuin Windowsille. Muistathan, että vaikka e-kirjoilla ei ole palautusoikeutta, et joudu maksamaan EU:n ulkopuolelta tulevaista ladattavista tuotteista myöskään lisämaksuja. Lukulaitteen joudut kuitenkin Suomen osalla ostamaan jonkin Kobon kansainvälisen jälleenmyyjän sivustolta. Lähimmät sellaiset ovat Ruotsin, Saksan ja Ranskan Pixmaniat.

Kuten jo tästä lyhyestä ja suppeasta artikkelista huomaat, on vieraiden kielten osaamisella sittenkin loistavia etuja! Voit tutustua maailmankirjallisuuden luomuksiin niiden alkuperäisversioina, hankkia kirjasi kotimaisia kirjakauppoja huomattavasti edullisemmin – vain kirpputoreilla voit tehdä yhtä edullisia löytöjä! – ja parhaassa tapauksessa parantaa omalta osaltasi maailmaa! Enää sinun ei siis tarvitse tuntea syyllisyyttä kirjoihin ”tuhlaamiesi” rahasummien vuoksi…

 

 

MIKSI OSTAISIN KIRJAT VERKKOKAUPASTA?

Tänään jo lähes kaikkea ostetaan verkkokaupasta, ja keskivertosuomalainen onkin jo konkari tuotteiden etsimisessä maailman ääristä ja nettitilausten tekemisessä. Aika on tunnetusti rahaa, ja kun on ensin ”raadettu” töissä suuri osa päivästä, on mukavampi viettää kotitöiden jälkeen mahdollisesti jäävä aika mukavammin kuin kaupasta toiseen juoksemalla. Etenkin, kun ne kaupat Suomessa tuppaavat olemaan turhauttavan kaukana toisistaan. Mielestäni kirjat ovatkin ihanteellinen nettiostosten kohde. Jollet itse ole vielä asiasta vakuuttunut, mietipä seuraavia seikkoja:

Ensinnäkin, kirjat ovat standarditavaraa, eikä niiden laatu tai koko vaihtele kaupasta toiseen. Saman kirjan paperi on aivan samaa jokaisessa kaupassa ja muste yhtä tummaa. Vain eri painosten välillä voi olla pieniä eroja. Samaa ei voi sanoa vaatteista. Samanmallinen ja -värinen neulepusero ei koskaan ole samanlainen kahdelta myyjältä ostettuna, paitsi jos se on tismalleen samalta valmistajalta ja sama tuote. Neule voi toisessa olla harvempaa, lanka ohuempaa ja väri vaihdella, samoin tuotteen istuvuus. Kirjaahan ei edes pueta päälle, joten tämäkään asia ei tuota päänvaivaa. Mikä koskee vaatteita ja kenkiä, koskee valitettavasti myös elektroniikkaa, olethan jo huomannut kuinka vaikeaa on löytää tismalleen samaa mallia kahdelta myyjältä?

Toisekseen, harvalla paikkakunnalla – ainakaan suurempien kaupunkien ulkopuolella – on montaakaan kauppaa, josta kirjoja voisi ostaa. Jos olet onnekas, voit omassa pikkukaupungissasi tai lähimmässä taajamassa olla esimerkiksi Suomalainen Kirjakauppa, muita ketjuja ei juuri ole, ja aitoja kirjakauppojahan Suomessa saa valitettavasti etsiä suurennuslasin avulla, ja silloinkin tavallisesti tuloksetta. Kirjoja myyviä tavaratalojakaan ei ole montaa, eivätkä ne luonnollisesti voi jokaisessa myymälässään pitää esillä mittavaa valikoimaa. Tietokoneen tai mobiililaitteen avulla puolestaan pääset astumaan maagiseen valtakuntaan, jossa kirjakauppoja ja muita kirjojakin myyviä nettiliikkeitä on pilvin pimein. Se pätee etenkin, jos osaat englantia sen verran sujuvasti, että lukeminen onnistuu. Silloin ostosalueenasi on koko maailma.

Kolmantena syynä mainittakoon keräilijöiden jo tuntema asia, eli se, ettei Suomesta useinkaan ole saatavilla heidän metsästämiään kirjaharvinaisuuksia. Jos siis esimerkiksi haluat välttämättä hyllyäsi koristamaan Dan Brownin itsensä signeeraaman version Infernosta, on sellaista kotimaasta turha etsiskellä. Ulkomailta sellaisen kylläkin voit löytää, kunhan kulutat hieman aikaa netissä seikkaillen. Ja voit jopa tehdä hintavertailua Daninkin nimikirjoituksen kohdalla.

Neljänneksi voisimme muistuttaa siitä yksinkertaisesta totuudesta, että muiden lukijoiden kommenttien avulla on usein helpompaa valita lahjaksi tulevia kirjoja tai itselle uusien kirjailijoiden teoksia. Toisinaan myös saatat etsiä tietyn aihealueen teoksia ja niitähän tavallisesti löytyy valtavasti. Kuinka siis valita niistä se itselle mieluisin ja hyödyllisin? Eräät nettikirjakaupat tarjoavat lukija-arvostelujen lisäksi myös mahdollisuuden kurkistaa kirjan sisälle ja lukea vaikkapa ensimmäisen kappaleen sivuja. Jo muutaman sivun luettuasi usein tajuat, oletko kirjailijan kanssa samalla aallonpituudella.

Pelkkää suomeakin osaavat pääsevät kuitenkin netin ansiosta tekemään hintavertailuja, lukemaan arvosteluja ja kommentteja, sekä ostamaan juuri itselleen mieleisiä kirjoja. Kotimaisiakin nettikirjakauppoja on muutamia, ja niiden valikoimat kiitettäviä. Sitten kirjat vaan klikkaamalla ostoskoriin, kassalle maksamaan ja se on sillä selvä. Kirjat saapuvat suhteellisen nopeasti joko suoraan postilaatikkoosi tai lähimpään postiin tai pakettiautomaattiin noudettaviksi. Jos jostain syystä muutatkin maksuhetken jälkeen mielesi, voit aina palauttaa kirjasi verkkokauppaan takaisin. Muista kuitenkin jo etukäteen tutustua jokaisen myyjän palautusaikoihin ja muihin ehtoihin, sillä niissä on eroja. Suomessa palautusaika on tavallisesti lakisääteinen 14 vuorokautta, mutta voi olla niinkin ruhtinaallinen kuin 30 vuorokautta.

Itse olen vannoutunut lukutoukka, joka joutui vuosikausia näkemän nälkää niin kirjojen vaikean saatavuuden kuin niiden hintojenkin vuoksi. Paikallisen kirjaston parhaat palat kun olin jo ehtinyt nakerrella nuoruusvuosina. Sitten tuli Internet ja mullisti maailmani. Tänään saan herkutella juuri itselleni mieleisellä annilla ja vielä edulliseen hintaan, sillä seuraan tarjouksia ja ostan jopa käytettyjä kirjoja. Nyt tämäkin toukka saa ”makeaa mahan täydeltä” ja nauttii vähäisestä vapaa-ajastaan todella mielekkäällä ja antoisalla tavalla!

KIRJAT ”KOTIMAISESTA” VERKKOKAUPASTA

Kirjojen ystävät ovat erityisen riemukkaita ja onnellisia Internetistä ja verkkokauppojen synnystä. Nyt meillä ahkerasti lukevillakin on vihdoin ja viimein tilaisuus nauttia harrastuksestamme. Kirjathan ovat olleet kiven takana, niin kivijalkakauppojen vähyyden ja niiden surkean suppean valikoiman vuoksi. Ja koska kauppoja on ani harvassa, ei kilpailuakaan juuri alalla ollut, joten hinnatkin kieppuivat pilvissä. Hintojen osalta asiaa tietysti vaikeuttaa Suomessa myös suomenkielisten lukijoiden vähäisyys eli vaikka me olemmekin lukutoukkakansaa, ei meitä toukkia kuitenkaan ole kovinkaan montaa. Vaikka arvonlisävero eli ALV kirjojen kohdalla kotimassa on 10 %, ei se koske sähköisiä e-kirjoja, joiden lukijat joutuvat maksamaan 24 %. Siinäpä suurin syy e-kirjojen vähäiseen suosioon ja myynninkasvun etanavauhtiin muihin maihin verrattuna. Perinteisten kirjojen ja e-kirjojen lisäksi markkinoilta löytyy myös äänikirjoja, joiden suosio ei sekään päätä huimaa. Mutta paperikirjoja myymällä saadaan samalla tuotettua ja myytyä (toivottavasti) Suomessa tuotettua paperia…

Mistä vain suomea osaavat sitten voivat ostaa netistä itselleen luettavaa? Kirjoja myyviä verkkokauppoja on jo monta, osa niistä omistautuu vain kirjojen myyntiin, osa taas myy kirjoja muiden tuotteiden ohella. Ohessa kerromme kirjoihin keskittyvistä.

KIRJOIHIN KESKITTYNEET SUOMENKIELISET VERKKOKAUPAT

Pelkästään kirjoja, paperituotteita, pelejä jne. kaupittelevia verkkokauppoja ovat mm. Booky, Adlibris, Suomalainen Kirjakauppa, Akateeminen kirjakauppa, Elisa Kirjat ja eLibris. Niistä neljä ensimmäistä myy myös fyysisiä kirjoja, joita pääset pitelemään käsissäsi ja joiden mustetta voit imeä sieraimiisi.

BOOKY.FI

Booky on täysin suomalainen ”pikakirjakauppa”, joka toimii vain verkossa. Sen tuotevalikoima käsittää sivuston itsensä mukaan 14 miljoonaa kirjaa, joihin lukeutuvat myös ruotsin- ja englanninkieliset teokset. Kaikki aihealueet ovat loistavasti edustettuina, niin uutuudet kuin klassikot. Booky ei veloita Suomen tilauksista toimitusmaksuja lainkaan, ja toimittaa myös ulkomaille. Sillä on runsaasti vaihtuvia tarjouksia ja laaja Löytönurkka. Palautusoikeus on lakisääteinen 14 vuorokautta, ja ennakkoon ilmoitetuista palautuksista et maksa kuluja. E-kirjoja et luonnollisesti voi palauttaa, ja niiden lukemiseen sinun tulee asentaa laitteellesi ilmainen Adobe Digital Editions -lukuohjelma. Tuotevalikoimaa on äskettäin kartutettu peleillä.

ADLIBRIS.COM

Adlibris taas on ruotsalaisomistuksessa, vaikka sen ”kirjojen ystäville” suunnattu sivusto on toki suomenkielinen. Vaikka se kehuu itseään Pohjoismaiden suurimmaksi verkossa toimivaksi kirjakaupaksi, on sen kirjavalikoima kuitenkin ”vain” noin 10 miljoonaa. Yleiseltä hintatasoltaan se on kuitenkin Bookya edullisempi. Luettavaa löytyy täältäkin loputtomiin niin uunituoreita metsästäville kuin ikivihreitä kaipaaville, myös ruotsiksi ja englanniksi. Edullisimmat hinnat löytyvät Löytönurkasta ja tarjouksia ja kampanjoita on jatkuvasti. Tuotteet toimitetaan ilman toimitusmaksua, ja niille saat halutessasi maksullisen lahjapaketoinnin omalla viestilläsi. Palautusoikeus on täälläkin 14 päivää, ja kuluista vastaa kauppa. E-kirjojen luku onnistuu Adlibris Digi -sovelluksen avulla, sen voi ladata App Storesta tai Google Playsta. Kirjojen lisäksi saatavilla on tänään myös toimistotarvikkeet, askartelu & DIY sekä leluja & lastentarvikkeita.

SUOMALAINEN KIRJAKAUPPA.COM

Suomalainen Kirjakauppa on myymälöistään monelle vanha tuttu. Sen ”ovi lukemattomiin maailmoihin” aukea verkkokaupassakin, jossa on valittavissa noin 100 000 kotimaista kirjaa ja 10 miljoonaa ulkomaista, joihin lukeutuvat myös e-kirjat (joita luet jo tutuksi tulleella Adobe Digital Editions -lukuohjelmalla). Niiden lisäksi kauppa myy askartelu- ja toimistotarvikkeita. Löytönurkka on laaja ja kampanjoitakin on säännöllisesti. Kanta-asiakaskortilla voit saada ainutlaatuisia hintoja ja muita etuja (esimerkiksi ilmainen toimitus postitse), joten säännöllisten asiakkaiden kannattaa sellainen ilman muuta hankkia. Toimitusmaksut juoksevat, ja määräytyvät valitsemasi toimitustavan ja tuotteiden määrän mukaan. Nouto mistä tahansa myymälästä on kuitenkin ilmainen, eikä ladattavista tuotteista peritä lisämaksuja. Myös ulkomailla asuvat voivat tilata kirjoja itselleen. Ilmaisia palautuksia voi tehdä 14 vuorokauden sisällä, e-kirjoja ei voi palauttaa.

AKATEEMINEN KIRJAKAUPPA.COM

Akateeminen Kirjakauppa on etenkin opiskelijoille tuttu nimi. Tänään se palvelee koko väestöä, ikään katsomatta. Kirjoja on ostettavissa 10 miljoonaa ja peräti 30 eri kielellä! Koulukirjojen lisäksi sieltä löydät siis lähes mitä vain on julkaistu. Herkullisimmat hinnat löytyvät Löytö-sivuilta, ja kampanjoita ja muita tarjouksia on aina runsain mitoin. Kanta-asiakkuus kannattaa tässäkin verkkokaupassa, sillä lähes kaikilla kirjoilla on omat hintansa kanta-asiakkaille, muut kuolevaiset saavat maksaa enemmän. Se kanta-asiakaskortti on sitten Stockmannin oma, joten sillä shoppailet muuallakin. Ja jollet itse osaa etsiä esimerkiksi 15-vuotiaalle veljenpojallesi tai uskovaiselle mummollesi sopivaa kirjaa, voit pyytää apua kaupan ystävälliseltä ja kaikkitietävältä Libristiltä! Akateemisen toimitusmaksu määräytyy kappalemäärän mukaisesti, mutta nouto myymälästä on sentään ilmainen. Fyysisten tuotteiden palautusaika on tuttu 14 vuorokautta.

ELISA KIRJAT JA eLIBRIS

Kotimaiset ELISA KIRJAT ja eLIBRIS puolestaan erikoistuvat vain e-kirjoihin ja äänikirjoihin. Elisa Kirjat omaa lähes 7 000 e-kirjan valikoiman ja äänikirjoja on listattuna noin 1 000, mikä on eLibristä huomattavasti laajempi. Elisa Kirjat vie voiton myös hintatasossa, sillä sen sivuilta löytyy runsaasti tarjoushintoja, kun taas eLibriksen hinnat ovat lähes kiinteät. eLibriksen kirjoja voi lukea Adobe Digital Editions -lukuohjelman avulla (joka siis on ilmainen), Elisa Kirja toimii samalla sovelluksella sekä Elisa Kirja -ohjelmalla (sekin on maksuton). Kummankaan kaupan tuotteita ei luonnollisesti voi palauttaa, fyysisesti toimitettuja tuotteita lukuun ottamatta. Elisa tarjoaa myös pari ilmaista klassikkoa ja ilmaisia näytelukuja. eLibriksestä puolestaan löytyy muutama e-kirjojen lukulaite, ja kumpaankin voit saada oman kirjoitelmasi myytäväksi.

KIRJOJAKIN MYYVÄT SUOMENKIELISET VERKKOKAUPAT

Kyseessä ovat verkossa toimivat tavaratalot, joilla on suhteellisen mittava kirjavalikoima. Ne siis erottuvat selkeästi kirjoihin keskittyvistä verkkokaupoista, joiden muu tuotevalikoima on suppea. Verkkokirjakaupoista kerromme omassa artikkelissa, ja tällä kertaa keskitymme vain suuren ja mallikkaan kirjavalikoiman omaaviin nettitavarataloihin, joiden kärkikaartia Suomessa edustavat CDON ja Prisma. Niistäkin toinen on ruotsalaista alkuperää, ja oikeastaan vain Prisma uskaltaa laittaa sille kirjojen saralla hanttiin.

CDON.FI

CDON on alun perin viihteen verkkokauppana tunnettu pohjoismainen jättiläinen, joka on sittemmin laajentanut valikoimaansa elektroniikan, kodinkoneiden, vaatetuksen, kosmetiikan ja muun mukana. Ruotsista kotoisin oleva CDON omaa kirjojen osalla luultavasti miljoonissa liikkuvan tuotevalikoiman, joka on lajiteltu lukemattomien kategorioiden alle. Suomenkielisen kirjallisuuden lisäksi myös ruotsin- ja englanninkieliset ovat listalla. Äänikirjoja ja e-kirjojakin on kiitettävästi, viimeksi mainittujen luku näyttää onnistuvan monellakin eri sovelluksella, esimerkiksi Adoben Digital Editionsilla. Alekampanjoita on samaan aikaan monia, joten kaupasta on turha haeskella erityistä Tarjoukset-sivua tai Löytönurkkaa. Erikoisuutena CDON:ista löytyvät jopa muutamat signeeratut kirjat, joilla on mukava yllättää esimerkiksi tiettyä kirjailijaa palvova ystävä. Fyysiset kirjat toimitetaan postitse, ja toimitusmaksu määräytyy kirjojen mukaan. Tavallisimmillaan kirjoista veloitetaan Rahtirappu A:n mukainen 2,95 €. Palautusaika on tässäkin verkkokaupassa tuttu 14 vuorokautta.

PRISMA

Prisma on kivijalkaisten tavaratalojen valtiaita, joka tänään jyllää myös netissä. Etenkin sen kirjavalikoima on saanut kiitosta, löytyyhän verkkokaupasta noin 50 000 teosta. Niihin lukeutuvat myös hieman alle 500 äänikirjaa, vain e-kirjoja ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla. Prismasta löytyy myös jonkin verran vieraskielistä kirjallisuutta. Kirjoja löytyy koko perheelle aina rakastetuista klassikoista uunituoreisiin julkaisuihin. Valitettavasti alehintaisia kirjoja ei ole eritelty omalle sivulleen, vaan ne näkyvät normaalihintaisten joukossa, mutta Prisma tarjoaa monien kirjojen kohdalla valtavaa kilpakumppaniaan edullisemman hinnan, joten vertailu todellakin kannattaa. Prisman osalta kannattaa myös muistaa, että kanta-asiakkaat saavat ostoistaan 5 % Bonusta. Kirjat toimitetaan joko postiin (6,90 €), kotiin (kirje 2,95 € ja paketti 9,90 €), SmartPost-automaattiin (0 €) tai myymälään (0 €). Kirjoja voi palauttaa ilman lisäkuluja 14 vuorokauden ajan, myös myymälään (jos siellä myydään kirjoja!).

Nyt olisikin aiheellista saada kirjoja myyvien tavaratalojen verkkokauppoihin hieman lisää kilpailua, jotta kuluttajien valinnanvara lisääntyisi. Silloin myös kirjojen hinnat kenties hieman laskisivat, tai ainakin niitä olisi useammin tarjouksessa, ja alennukset olisivat hulppeampia kuin tänään! Toivoisimme kyseisten tavaratalojen myös olevan suomalaisia, jottei verkkokauppabisnes valuisi aivan vierasmaalaisten käsiin.

KIRJAT ULKOMAISESTA VERKKOKAUPASTA

Vieraita kieliä osaavat ovat sikäli onnellisessa asemassa, että he voivat hankkia kirjansa myös ulkomailla sijaitsevista verkkokaupoista. Englantia taitaville on taatusti tuttu ainakin Amazon, josta löytyy luettavaa jokaiseen makuun ja kaikille ikäluokille. Se ei kuitenkaan ole ainoa ulkomainen nettikirjakauppa, josta me lukutoukkaset käymme hankkimassa murkinaa. Maailmalla on lukemattomia loistavia kauppoja, joilla on jättimäinen teosvalikoima, myös siinä tapauksessa, että ne myyvät muitakin tuotteita. Tällä kertaa esittelemme lukijoille Amazonin, Barnes & Noblen, Kobon, sekä itse suuresti rakastamani AwesomeBooks.comin ja BetterWorldBooks.comin.

AMAZON

Amazoneilla on sekä Isossa-Britanniassa toimiva sivusto (amazon.co.uk), että sitä vastaava jenkkiläinen (amazon.com). Molemmat omaavat mittavan kirjaosaston, jolla on miljoonia ostajaansa odottavia teoksia. Luettavaa löytyy niin perinteisinä paperiniteinä, kuin äänikirjoina ja e-kirjoina. Ja mikä ihaninta, monien kirjojen sisälle pääsee kurkistamaan ennen ostamista ja lukemaan ensimmäisiä sivuja. Amazonilla on jopa ikioma e-kirjojen lukulaite, Kindle, jolle voit ostaa ja ladata sivustolta lukemista. Kaikki maailman genret ovat edustettuina ja niitä voit hakea mm. nimellä tai kategorialla. Itseään kunnioittavasta verkkokaupasta löytyy luonnollisesti myös erikoistuotteita, joita Amazonin tapauksessa ovat kymmenettuhannet antikvariaattikirjat, harvinaiset teokset, nimikirjoituksella varustetut sekä keräilykirjat. Kirjoja on muuten muillakin kielillä kuin vain englanniksi, jopa suomeksi, kreikaksi, tai hindiksi: yli 30 kieltä on edustettuina. Lisäksi Amazonilla on käytettyjä kirjoja, joita se myy joko omista hyllyistään tai muilta kirjakaupoilta saapuvina. Jos omiin nurkkiisi on kertynyt turhan monia kirjoja, voit myydä niitä sivustolla, tai jos pöytälaatikossasi on menneisyydessä raapustamasi paperinippu, voit julkaista oman mestariteoksesi Amazonin tuella. Kaupassa kelpaavat maksuvälineeksi kuitenkin vain luottokortit (myös eräät PrePaid-sellaiset) ja lahjasetelit. Toimitusmaksut määräytyvät tilattujen tuotteiden luonteen ja määrän mukaan, ja niiden lisänä on kiinteä pohjamaksu, joka riippuu valitsemastasi toimitustavasta. Kirjoille saattaa siis tulla roimasti lisähintaa, etenkin, jos olet tilaamassa vain yhtä ainokaista. Amazon.comin kohdalla kannattaa laskea myös mahdolliset tullimaksut ja arvonlisäverot.

AWESOMEBOOKS.COM

AwesomeBooks on varteenotettava haastaja Amazoneille. Se toimii Brittein saarilla ja omaa noin 2 miljoonan kirjan valikoiman, jonka lisäksi verkkokauppa on äskettäin laajentanut valikoimaansa myös musiikilla, elokuvilla ja peleillä. Perinteisten kirjojen lisäksi valittavissa ovat myös äänikirjat, harvinaiset niteet, keräilyteokset ja antikvariaattikirjat. AwesomeBooks on reilussa kymmenessä vuodessa noussut nettikirjakauppojen eliittiin. Mielestäni tämä on yksi loistavimpia paikkoja etsiä käytettyjä kirjoja, jotka pääsääntöisesti ovat huippukunnossa. Kaikki kirjat nimittäin tulevat AwesomeBooksin omilta varastoilta Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joten et joudu laskeskelemaan kirjalle koituvaa lopullista hintaa, kuten Amazonien kohdalla. Valinnanvaraakin on kiitettävästi. Toimitusmaksun laskeminen on tämän kaupan osalla sekin todella helppoa, sillä se on Suomeen aina kiinteä 2,99 £ (kesäkuussa 2015 noin 4,20 €). Palausoikeus on 30 vuorokautta tilauksen tekohetkestä, ja kaupan tekemän virheen kohdalla se myös vastaa kuluista, muussa tapauksessa vastaat postimaksuista itse. AwesomeBooks on lisäksi ”awesome” eli mahtava siitä syystä, että se lahjoittaa roppakaupalla kirjoja hyväntekeväisyytenä niin brittiläisille kouluille kuin kehitysmaiden opinahjoille!

BETTERWORLDBOOKS.COM

BetterWorldBooks on amerikkalainen ja lukeutuu sekin kirjoja myyvien ulkomaisten verkkokauppojen tähtinimiin. Uusia ja käytettyjä teoksia on varastossa noin 8 miljoonaa, joten pikkuisesta putiikista ei suinkaan ole kyse. Vuonna 2002 perustettu BetterWorldBooks mahdollistaa myös omien oppikirjojen myymisen, jos ne sattuvat olemaan englanninkielisiä, e-kirjojen ja äänikirjojen myynnin se on kuitenkin lopettanut vuonna 2014. Musiikkia ja elokuvia on sitäkin tarjolla varsin rajoitetusti. Äärimmäisen monipuolisten kirjakategorioiden joukkoon lukeutuvat täälläkin jopa harvinaiset painokset, keräilyteokset ja antikvariaattikirjat. Myös muutamia sanomalehtiä ja aikakauslehtiä voi klikkailla ostoskoriin. Toimituskulujen laskeminen ei voisi olla helpompaa, sillä ne ovat Suomeenkin aina tasan 0 €, sinua koskevat siis vain Suomen tullin mahdolliset määräykset. Sama koskee kaupan kautta myytäviä muiden toimittamia kirjoja, joiden kohdalla vain pikatoimitus on maksullinen. Ja mikä ihaninta, BetterWorldBooks koettaa kirjojen kautta kirjaimellisesti parantaa maailmaa. Se nimittäin lahjoittaa jokaista myymäänsä kirjaa kohti yhden kirjan hyväntekeväisyyteen, Book-for-Book! Vuoden 2015 kesäkuun alkuun mennessä kauppa oli jo lahjoittanut yli 16,9 miljoonaa kirjaa. Näin sadat eri puolilla maailmaa toimivat järjestöt ovat saaneet köyhillekin kirjoja. Kirjojen lisäksi se myös kerää edellä mainituille rahaa. Jos olet kirjoja rakastava maailmanparantajaluonne, tässä on ehdottomasti se sinulle sopivin kirjakauppa!

BARNES & NOBLE

Barnes & Noble (BN.com eli barnesandnoble.com) on verkossa toimivien kirjakauppojen aatelia ja tunnetaan huikeasta kirjavalikoimastaan. Itsekin varmaan mielessäsi ”eksyisit” sen yli 30 miljoonan teoksen joukkoon tekemään löytöjä. Paperisten kirjojen lisäksi voit ostaa ja ladata e-kirjoja nimikkeellä NOOK-books, joita sitten lueskelet kaupan omalla lukulaitteella, Nook:illa, jonka voit ostaa samaisesta kaupasta. Myös aikakauslehdet, sanomalehdet, harrastustuotteet ja lahjatavarat löytyvät yhdellä ostoskerralla, samoin kuin musiikki ja elokuvat. Käytettyjä tuotteita Barnes & Noble ei kuitenkaan myy, keräilyharvinaisuuksia ja signeerattuja teoksia kylläkin. Hinnat ovat täälläkin loistavat, ja tarjouksia on samanaikaisesti jopa kymmeniä. Fyysiset tuotteet saapuvat Suomeen alle 3 viikossa, mutta toimituskulujen laskennassa kannattaa olla tarkkana, sillä Amazonin tapaan käytössä on kiinteä perusmaksu sekä sen lisänä tuleva kappaleveloitus. Kauppa myös sijaitsee ”rapakon” takana, joten Suomen tullipojat saattavat vaatia lisämaksuja. Palautusaika on kaupan itsensä suoraan myymillä tuotteilla 14 vuorokautta, Marketplace-tuotteilla 30 vuorokautta suoraan kullekin myyjälle.

KOBO.COM

Kobo on Kanadassa päämajaansa pitävä e-kirjojen oma verkkokauppa. Sen takana toimii vuodesta 2009 tokiolainen verkkokauppakolossi Rakuten. Tällä hetkellä Kobon sähköiseen kirjavalikoimaan kuuluu jo yli 4 miljoonaa nimikettä ja peräti 68 eri kielellä. Mahtavan kokoelman muodostavat niin valtavan hintahaitarin omaavat e-kirjat (luettavaa löytyy jopa alle dollarilla), yksittäin tai vuositilauksena ostettavat aikakauslehdet kuin itsejulkaisuteokset (voit siis julkaista myös omat, pölyttyvät käsikirjoituksesi!). E-kirjojen lisäksi Kobo myy monia – jälleenmyyjien kautta – linjakkaita lukulaitteita, E Ink eReadersejä – ja Android-tabletteja, sekä ilmaisia lukuohjelmia niin Appleen, BlackBerrryyn, Androidille kuin Windowsille. Muistathan, että vaikka e-kirjoilla ei ole palautusoikeutta, et joudu maksamaan EU:n ulkopuolelta tulevaista ladattavista tuotteista myöskään lisämaksuja. Lukulaitteen joudut kuitenkin Suomen osalla ostamaan jonkin Kobon kansainvälisen jälleenmyyjän sivustolta. Lähimmät sellaiset ovat Ruotsin, Saksan ja Ranskan Pixmaniat.

Kuten jo tästä lyhyestä ja suppeasta artikkelista huomaat, on vieraiden kielten osaamisella sittenkin loistavia etuja! Voit tutustua maailmankirjallisuuden luomuksiin niiden alkuperäisversioina, hankkia kirjasi kotimaisia kirjakauppoja huomattavasti edullisemmin – vain kirpputoreilla voit tehdä yhtä edullisia löytöjä! – ja parhaassa tapauksessa parantaa omalta osaltasi maailmaa! Enää sinun ei siis tarvitse tuntea syyllisyyttä kirjoihin ”tuhlaamiesi” rahasummien vuoksi…

 

 

1 thought on “Kirjat verkkokaupasta

  1. Todella asiantunteva artikkeli kirjojen osalta, tuosta löysin uusia tuttavuuksia, joiden sivustoilta aion seuraavia kirjojani etsiskellä. Tähän asti olen tilannut vaan Amazonilta ulkomailla ja parilta kotimaiselta. Esimerkiksi Prisman kirjavalikoimaa en noin laajaksi aasvistanut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.