PS-tili

PS tili on uusi 1.4.2010 käyttöön tullut tapa säästää omaa eläkettä varten. Kyse on siis omaehtoisesta eläkesäästöstä.

Taustaa

Mahdollisuus omaehtoiseen eläkesäästöön (vapaaehtoinen eläkevakuutus) on ollut olemassa jo pitkään. Tietenkin rahaa on saanut säästää pahan päivän tai eläkepäivien varalle aina. Varsinaisessa eläkesäästössä on kyse siitä, valtio tukee säästämistä verovähennysten muodossa. Vastaavasti säästetyt rahat saa käyttöön vasta eläkkeellä.

Verovähennys toimi aluksi niin, että eläkesäästöä vastaavan summa oli vähennyskelpoinen verotuksessa. Tämä siis tarkoitti käytännössä sitä, että valtion tuki eläkesäästöön oli sitä suurempi mitä suuremmat olivat tulot. Myöhemmin tämä muuttui niin, että vähennys on pääomaveron suuruinen.  Vastaavasti varoja nostettaessa vero on myös pääomaveron suuruinen. Verokohtelu on yhä sama, suurin muutos on säästämismahdollisuuksissa.

Aiemmin sopimus eläkesäästöstä tehtiin yhden yhtiön kanssa. Yhtiö peri sopimuksessa sovitut kulut. Raha voitiin sijoittaa vain rahastoihin.

Mitä uutta PS-tili tuo?

PS tili on selvä parannus aiempaan. Kun aiemmin säästökohteita olivat vain rahastot, niin nyt niiden lisäksi voi tehdä suoria sijoituksia osakkeisiin. Rahaa voi sijoittaa myös joukkolainoihin tai tehdä talletuksia.

Miten PS-tili toimii?

Yksinkertaisesti PS-tilille voi tallettaa vain rahaa.  Vastaavasti sieltä voi ottaa ulos vain rahaa.  Et siis voi jo omistamiasi rahastoja tai osakkeita siisrtää ps tilille myymättä niitä ensin. Kun rahaa lopulta nostetaan niin omistukset on ensin muutettava rahaksi. Rahan nosto on mahdollista vain kun niin sanottu yleinen eläkeikä täyttyy. Tähän on muutamia poikkeuksia joista lisää tuonnempana. Yleinen eläkeikä on tällä hetkellä 63 vuotta.

Onko PS-tilin rahat pakko sijoittaa?

PS-tilille voi säästää rahaa sitä sen kummemmin sijoittamatta. Verovähennyksen saa silti ja rahat voi sijoittaa silloin kun huvittaa tai olla kokonaan sijoittamatta. Pelkästään rahan säästämisestä PS-tilille ilman sijoittamista ei ole muuta hyötyä kuin, että rahat ovat turvassa ”itseltä”. Hyvässä ja pahassa.

Mikä on PS-tilin hyöty?

Ideana PS-tilillä on kasvattaa tulotasoa eläkkeellä paremmaksi kuin lakisääteinen eläke. Valtio antaa säästösummaa vastaavan verovähennysoikeuden. Verovähennys on pääomatuloveron suuruinen. Pääomatuloveroprosentti on tällä hetkellä 28%.  Eläkkeellä maksetaan veroa myös pääomatulon mukaisesti. Jos PS-tili ei tuota mitään, niin silloin siitä ei ole myöskään mitään verotuksellista hyötyäkään. PS-tilin hyöty syntyy siitä tilin tuotosta ei makseta säästöaikana veroa eli siitä syntyy korkoa korolle ilmiö. Tavallaan voi ajatella, että tulevaisuudessa maksuun tuleva vero on PS-tilillä tuottamassa koko säästöjakson ajan. Mitä paremmin omaisuus tuottaa, sitä suurempi hyöty on PS-tilistä.

[ad name=”GA 468×60 embedded”]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.