SILITYSRAUTA, SEN KÄYTTÖ JA PUHDISTAMINEN

Silitysrauta on juuri sitä, mitä sen nimi selkeällä suomenkielellä kertoo: rauta, jolla silitetään ne vaatteiden rumat rypyt suoriksi. Vaatteethan on tavallisimmin niiden pesemisen ja kuivattamisen jälkeen myös silitettävä, sillä et takuulla halua marssia toimistoon ryppyiset vaatteet päälläsi. Silloinhan pomo voisi luulla sinun tulleen työpaikalle suoraan baarista, eikä se ole omiaan vahvistamaan toiveitasi palkankorotuksen saati sitten ylennyksen osalta! Et varmaan myöskään halua mennä juhlatilaisuuksiin ”köyhältä” sukulaiselta näyttävänä. Ei auta siis muu kuin tarttua silitysrautaan, niin turhauttavalta kuin meistä useimmista silittäminen tuntuukin!

SILITYSRAUDAN HISTORIA ULOTTUU KAUEMMAS KUIN KUVITTELETKAAN

Silitysrauta ei suinkaan ole mikään viime aikojen keksintö, vaan jo vuosisatoja sitten kekseliäät esi-isämme älysivät käyttää hiilillä tai puuhellalla kuumennettua rautaa samaan puuhaan. Ja sitäkin aiemmin – jo ensimmäisellä vuosisadalla eaa. – kiinalaiset olivat keksineet laittaa kuumia hiiliä metallikattilaan ja silitellä vaatteitaan sillä. Kevyttä raudan vastinetta tiedetään käytetyn ainakin Intiassa, jossa kankaat oiennettiin kuumennetulla kookospähkinän kuorella. Hiilien ja puuhellan lisäksi silitysraudan kuumuuden lähteenä ovat toimineet jopa valaanrasva ja kaasu.

Varmaan arvaatkin, että muinaiset silitysraudat olivat huomattavasti nykyaikaisia painavampia, eikä niistä todellakaan tupsahdellut höyryä. Painavimmillaan raudat olivat keskimäärin 4-kiloisia ”järkäleitä” eli silittäjällä oli oltava hauista.

Sähköinen silitysrauta keksittiin sekin jo vuonna 1882, jolloin amerikkalainen ”Pelle Peloton” kehitti ja patentoi oman mallinsa, josta koitui kotirouville ja palvelijoille mittaamatonta hyötyä. Valitettavasti se painoi huikeat 7 kiloa, joten hentoihin käsiin se oli aikamoinen taakka. Termostaattia ei silloin silitysraudassa ollut, se tuli kuvaan vasta 1920-luvulla, ja palvomamme höyry alkoi tulvia raudasta saman vuosikymmenen lopulla.

Tänään silitysraudat ovat kevyitä ja lähes liukuvat itsekseen kankaan pinnalla. Höyryraudalla säästyt myös vaatteiden kostuttamiselta suihkepullolla, ja silität niin höyryä kuin kuivuutta vaativat asusi.

NÄIN KÄYTÄT SILITYSRAUTAASI OIKEIN

Nyt kun siis tunnet tämän tuiki tavallisen laitteen historian, onkin aika ryhtyä silittämään. Jotta vaatteet oikenevat, tarvitset silitysraudan lisäksi myös silityslaudan tai muun kuumaa kestävän tasaisen pinnan. Pystytä silityslauta tai valmistele muu valitsemasi taso, jotta se ei pala. Seuraa sitten alla olevia ohjeita:

  1. Jos silitysrauta on uusi ja käytät sitä ensimmäistä kertaa, tarkista ettei sen pohjassa ole muovia, tarraa tms. Jos pohjaan on tarttunut tarrasta liimaa, poista se alkoholiin kastetulla kankaanpalalla.
  2. Laita silitysrautaan vettä, jos kyseessä on höyryrauta. Sähköiskun vaaralta vältyt, kun lisäät vettä vain raudan ollessa pois sähköverkosta. Itseään kunnioittavat valmistajat antavat silitysrautansa mukana pikkuisen täyttöastian, jonka kapealla suuaukolla täyttäminen onnistuu ilman ”vedenpaisumusta”. Täytä säiliö vain sen erikseen merkittyyn maksimirajaan saakka, jottei vettä vuoda ulos raudan ollessa vaakatasossa. Käytä vesijohtovettä tai kovan veden alueella tislattua vettä. Jos höyry (eli vesi) loppuu kesken silityksen, vedä pistoke pistorasiasta ja lisää vasta sitten vettä ja odota, että merkkivalo sammuu.
  3. Työnnä silitysraudan pistoke pistorasiaan. Silitysraudan tulee olla pystyasennossa, kunnes aloitat ryppyjen metsästyksen ja aina, kun rauta ei ole vaatteen päällä.
  4. Säädä oikea silityslämpötila. Ai, mikä kumma se sitten on? Eri materiaaleilla on niille sopiva silityslämpö, jolla rypyt oikenevat mutta kangas ei pala. Jos olet vaatteiden huollossa vielä noviisi, tarkista vaatteessa olevasta lapusta oikea lämpötila, joka on tavallisimmin merkitty seuraavasti:

Koska halpamaista tilatuissa vaatteissa kyseistä merkintää ei kenties ole, kokeile kankaan lämmönsietoa johonkin saumakohtaan nurjalta puolelta lämpötilaa asteittain lisäämällä.

Tarkkasilmäiset jo huomasivatkin, että myös heidän silitysraudastaan löytyvät yllä olevan kuvan silitysrautojen sisällä olevat vastaavat ”pistemerkinnät”. Jos vaate siis vaatii silitystä kahden pisteen lämmöllä, käännä silitysrautasi termostaatti sille kohtaa. Vaatteet kannattaa lajitella niiden vaatiman silityslämpötilan mukaan, eli yhden pisteen vaatteet yhteen kasaan, kahden pisteen toiseen ja kolmen pisteen lapulla varustetut kolmanteen. Aloita silitysurakkasi siitä yhden pisteen ”vuoresta”, jolloin vältyt jatkuvalta termostaatin vääntelyltä ja lämpötilan muutoksen odottelulta.

  1. Säädä höyryraudan kohdalla myös höyryn määrä sopivaksi. Huomaa, että mitä kuivempia ja ryppyisempiä vaatteet ovat, sitä enemmän höyryä tarvitaan ryppyjen oikaisuun. Samoin puuvillakangas tarvitsee tavallisesti enemmän höyryä kuin teryleeni tai silkki. Eräät materiaalit, kuten akryyli, eivät kestä lainkaan höyryä.
  2. Jos kyseessä on tumma vaate, herkkä materiaali, tai vaatteessa on painettua tekstiä tai kuvia, käännä se silitystä varten nurinpäin. Silloin vaate ei kiillä, taskun yms. ääriviivat eivät näy ikävästi oikealla puolella, eikä kuva tai teksti pilaannu – saati sitten pala silitysrautasi pohjaan. Herkkiä materiaaleja ovat mm. nylon, silkki, villa, polyesteri ja rayon.
  3. Silitysraudan merkkivalon sammuttua, rauta on valmis. Tartu raudan kahvaan ja työntele sitä rauhallisesti edes takaisin silityslaudalle asettamasi vaatteen osan päällä. Älä pidä rautaa yhdessä kohtaa kauaa, koska silloin kangas voi palaa. Vaate on hyvä silittää pituussuunnassa, siirtämällä silitetty kohta itsestä poispäin.
  • PAIDAT, PUSEROT, TAKIT: Paidat, puserot ja takit on parasta silittää siten, että aloitat kauluksesta, kalvosimista ja hihoista. Hihoja varten silityslautoihin on saatavilla erillisiä hihalautoja (mutta onnistuu homma toki ilmankin). Silitä sitten olkapääalueet vaatetta siirrellen ja viimeiseksi suuret etu- ja takapinnat. Varo silittämästä nappien tai vetoketjujen päältä.
  • HOUSUT JA SHORTSIT: Silitä ensimmäiseksi housujen yläosa ja vasta sitten lahkeet. Jos kangas on tummaa, silitä vaate nurinpäin tai kostean harson lävitse, jottei se kiillä eivätkä esim. saumat näy rumasti. Taskut kannattaa vetää ulos silityksen ajaksi. Jos haluat housuihin kenties pesussa kadonneet prässit takaisin, tee näin: aseta lahkeiden sivusaumat vastakkain lahkeensuissa ja vyötäröllä, siirrä sitten toinen lahje pois tieltä ja silitä yhden lahkeen etu- ja takaprässi, sen jälkeen toisen lahkeen.
  • VERHOT JA PYSTYSUORA SILITTÄMINEN: Useilla uudemmilla silitysraudoilla voi onneksemme jo oikoa verhot niiden ollessa ikkunassa. Mikään ei nimittäin ole pitkästyttävämpää, kuin koettaa karkottaa ryppyjä todella suurilta pinnoilta pienen silityslaudan päällä. Pystysuoralla höyrytystoiminnolla saat myös puvusta rypyt tiehensä. Pidä höyryrautaa noin 10 – 20 cm etäisyydellä verhoista tai henkarissa riippuvasta puvusta ja paina sitten erityistä höyrytyspainiketta. Varmaan ymmärrät itsekin, ettei höyrytettävän puvun tule olla ihmisen päällä, sillä iän mukanaan tuomat rypyt eivät silitysraudan höyryllä siliä!

Jollei höyryn määrä tunnu riittävän, säädä höyryn määrä suuremmaksi tai paina kärkihöyry- tai painehöyrypainiketta. Jos taas silität ilman höyryä, voit aina suihkuttaa vaatteelle vettä raudassa olevasta vesisuihkesuuttimesta.

  1. Kun olet silittänyt kaikki haluamasi vaatteet, irrota pistoke pistorasiasta. Sama kannattaa tehdä myös silloin, jos haluat esimerkiksi vastata puhelimeen tai pitää tauon. Silitysrautaa ei silloinkaan saa jättää silityslaudan päälle, jottei sen kangas pala.
  2. Anna silitysraudan jäähtyä ja säilytä sitä aina pystyasennossa, jottei pohjamateriaali vahingoitu.

 

NÄIN PUHDISTAT SILITYSRAUDAN JA SEN POHJAN

Toisinaan meistä jokainen hyvistä aikeista huolimatta onnistuu tahraamaan silitysraudan pohjan. Kenties T-paidan kuvasta jäi siihen osa, tai herkkä materiaali sittenkin hieman paloi siihen kiinni. Silloin on syytä puhdistaa raudan pohja huolella, koska muuten seuraavilla silityskerroilla voit nuhria muita vaatteita pohjan lialla. On myös mahdollista, että höyryraudan höyryreiät voivat tukkiutua, etenkin jos käyttämäsi vesijohtovesi on kalkkipitoista.

Höyrysäiliön puhdistus on helppoa. Tavallisesti valmistajat neuvovat täyttämään säiliön pelkällä vedellä (kaupassa myytäviä kalkinpoistoaineita ei saisi käyttää), mutta monet konkarit vannovat kokemuksen syvällä rintaäänellä, että parhaan tuloksen saat käyttämällä veden ja etikan seosta (puolet kumpaakin) tai jopa sitruunamehua. Säädä silitysraudan teho täysille ja höyrytä muutama minuutti. Useissa raudoissa on erillinen kalkinpoistotoiminto, jolloin esimerkiksi painat sen nappia ja pidät silitysraudan vaakatasossa. Irrota sitten pistoke ja anna rautasi jäähtyä. Tyhjennä silitysraudan sisälle mahdollisesti jäänyt vesi/etikkavesiseos ja puhdista puhtaalla vedellä. Älä kuitenkaan koskaan laita silitysrautaasi juoksevan veden alle! Silitä sitten esimerkiksi jokin vanha vaate, jotta loputkin kalkinmuruset poistuvat.

Silitysraudan pohjasta lika on irrotettava varovasti, jotta pinta ei vaurioidu. Jos rautasi on uudempaa mallia ja siinä likaa hylkivä pinnoite (kuten teflon), pyyhi irtoavat liat ensin jollakin pyyhkeellä pois, hankaa sitten varovasti veden ja astianpesuaineen seoksella pehmeää sientä käyttäen ja pyyhi puhtaalla vedellä pesuaineen jäämät pois. Jos pohja on metallia (alumiinia tai kromia), voit pyyhkiä hieman jäähtyneen raudan pohjaa hammastahnalla tai soodasta ja vedestä tehdyllä tahnalla. Puhdista nekin puhtaalla vedellä pois.


Kommentit

Silitysrauta — 6 kommenttia

  1. Nyt kyllä pitäisi silittämisen onnistua vaikka vanhaltapojalta. Tuossa oli mukavaa sekin, että kirjoittaja on laittanut ihan ”idioottivarmat” ohjeet esimerkiksi housujen ja paitojen silittämiseen. Niiden kanssa kun monella on ongelmana saada jo silitetty alue pysymään rypyttömänä. Nyt onnistuu sekin!

  2. Itse taas jo silityksen taitavana perheenäitinä pidin tuosta historiikista erityisesti! Onneksi ei enää tänään tarvitse tasistella monikiloisen hirviön kanssa tai lämmitellä rautaa hiilihellan päällä….siinähän menisi ikä ja terveys! Kyllä nykyaikana on kaikki sittenkin suhteellisen helppoa, vaikka jaksetaankin rustista…

  3. Silitysrautaahan voi käyttää myös moneen muuhun tarkoitukseen kuin vaatteiden silitykseen, monenlaiseen askarteluun esimerkiksi. Tiesittekö, että vaatteissa tai missä tahansa kankaassa olevan steariinin saa lähtemään helposti nimenomaan silitysraudan avulla. Avuksi tarvitsetmuutaman palan talous- tai vessapaperia. Asettele paperit steariinitahran molemmille puolille ja silitä mieluusti kolmen pallon lämmöllä. Jos kangas ei kestä näin kuumaa lämpötilaa, nosta lämpöä vähitellen, kunnes steariini alkaa irtoamaan. Silitysraudan lämpö irrottaa steariinin ja ympäröivä paperi imee sen itseensä. Silityksen jälkeen vaatteen tai kankaan voi laittaa pesukoneeseen, mutta ennen tahranpoistoa ei steariinia koneeseen kannata laittaa.

  4. Eikä silitysrautaa, kuten mitään muutakaan sähkölaitetta, saa sitten käyttää märin käsin. Muussa tapauksessa voi saada sähköiskun, jopa hengenvaarallisen sellaisen. Samoin silitysraudan johdon on oltava ehjä.

  5. Onko kellään kokemusta keramiikkapohjaisesta silitysraudasta? Näin sellaisten ilmestyneen markkinoille, mutta mietiskelin sitä, onkok esimerkiksi sen pohjan puhdistaminen vaikeampaa tai voiko se keramiikkapinnoite vaurioitua, jos sitä hankaa tahranpoiston aikana?

  6. Erehdyin ostamaan Clas Ohlson silitysraudan heidän oman merkin. Hinta oli vain 20 euroa. Silitystulos on huono. En voinut uskoa, että silitystulos voisi olla huono, ylipäätään. En käytä höyryä ja myyjä mainitsikin, että höyrysilitys ei ole tässä merkissä niitä parhaimpia.
    Kun olen etsinyt netistä hyvän silitysraudan ominaisuuksia silitystulosta harvoin mainitaan millään lailla. Onko se sitten niin itsestään selvyys, että tulos on aina hyvä?
    Minä silitän paljon, vaikka en pidä silittämisestä. Se on selkärangassa ja opittu äidiltä. Minun pitää ostaa uusi rauta. Hintaa tulee kertyymään raudalle, kuitenkin. Clas Ohlon ei ottanut takaisin rautaa.
    Minä kyllä epäilen, että raudassa on vikaa, koska watti määrä on 2000 ja sen pitäisi riittää hyvään tulokseen puuvillalle ilman höyryä.
    Vai riittääkö? Tätäkään tietoa ei löydy mistään.

    ps. minusta pohja on nykyään hyvä useimmissa raudoissa. Niin oli tässäkin Classin raudassa. Mutta silitysraudan pitää tehdä hyvä jälki, ennen kaikkea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>