Kananmunan keittäminen ei ole mitään rakettitiedettä. Periaate on hyvin yksinkertainen: kuumennetaan kananmunaa niin kauan että sisusta kovettuu sopivaksi. Se mikä on sopiva, on makuasia. Löysästä kananmunasta puhutaan silloin kun keltuainen on kokonaan juoksevassa muodossa. Myös valkuainen voi olla vähän löysä. Puolikova on sellainen, että keltuainen on osittain löysä osittain kova. Kovaksi keitetty kananmuna on sellainen, että sekä keltuainen että valkuainen ovat molemmat kovia. Leikatessa keltuainen saattaa murentua.
Siis se millaiseksi kananmunan keittää riippuu paitsi niistä makuasioista niin myös käyttötarkoituksesta. Jos kanamuna pilkotaan tai viipaloidaan ennen käyttöä tai tarjoilua, niin silloin pitää muna keittää kovaksi. Muuten keltuainen valuu pois ja tarjoiltavaksi jää pelkkää valkuaista. Tavallinen tapa nauttia kananmuna on syödä se lusikalla munakupista. Silloin suositaan tavallisesti vähän löysempää vaihtoehtoa.
[ad name=”GA 468×60 embedded”]
Kananmunan rakenne
Kananmunaa peittää kuori, joka on yleensä valkoinen, joskus myös ruskea. Kuorta ei pidä syödä vaan se kuoritaan pois. Kuoren alla on valkuainen, nimensä mukaisesti väriltään valkoista. Se sisältää, yllätys, valkuaista eli proteiinia eikä oikeastaan mitään muuta. Sisäosaa kutsustaan keltuaiseksi tai ruskuaiseksi ja se on väriltään keltainen tai oranssi. Keltuainen sisältää pääravintoaineista lähinnä rasvaa. Sen lisäksi siinä on jonkin verran kivennäisaineita.
Keittäminen
Usein puhutaan kolmen tai kuuden minuutin munasta. Siihen pitäisi vielä lisätä, miten kanamuna keitetään ja mistä aika lasketaan. Kolmas tekijä on kananmunien lämpötila ennen keittämistä. Oikeita tapoja on monia, mutta jokaiselle tavalle pitää laskea eri keittoaika. Jos laitat jääkaappikylmän kananmunan kylmään veteen niin kolmessa minuutissa ei tapahdu vielä yhtään mitään. Tässä yksi tapa keittää kanamuna:
- laita kanamunat kattilaan
- lisää vettä niin paljon, että kananmunat ovat kokonaan veden alla (ja pari senttiä yli)
- kattila liedelle ja teho täysille
- kun vesi kiehuu (pohjasta nousee isoja kuplia) säädä lieden teho puoleen
- Anna kiehua. 3 minuutissa kananmuna on löysä, 5 minuutissa kova
- käännä liesi pois päältä
- kaada vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä
- syö
Jos kananmunat ovat jääkaappikylmiä, niin lisää annettuihin keittoaikoihin ainakin minuutti. Voit myös esilämmittää kananmunat pitämällä ne hetken lämpimässä vedessä. Tämä ehkäisee myös kananmunien halkeamista keittämisen aikana. Usein kananmuniin laitetaan pieni reikä ennen keittämistä myös estämään halkeamista. Halkeaminen on yleensä vain kosmeettinen juttu, vaikka toisinaan osa valkuaisesta pääsee valumaan keitinveteen.
Kananmuna kovettuu vielä jonkin aikaa keittämisen jälkeen. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos keittämisen ja tarjoilun välissä on paljon aikaa.
Sopivan keittoajan löytäminen vaatii vähän kokeilemista. Aluksi kannattaa keittää hiukan pidempään, niin silloin ei ainakaan jää liian pehmeäksi. Älä kuitenkaan yli keitä kananmunia, silloin keltuainen tummuu vastenmielisen näköiseksi. Makuun se ei vaikuta.
Kanamunan voi myös keittää erillisellä munankeittimellä. Näissä on (toivottavasti) mukana erilliset ohjeet. Mikroaaltouunia ei pidä käyttää ellei omista siihen erikseen suunniteltua astiaa. Edes jo keitettyä kananmunaa ei kannata lämmittää mikroaaltouunissa.
Syöminen
Valmiin kanamunan voi syödä esimerkiksi munakupista. Tällöin ensin kuoritaan kanamunasta ainakin yläosa ja syödään sisäosa ”kaivamalla”. Kanamunan voi myös pilkkoa esimerkiksi salaatin tai kastikkeen joukkoon. Leivän päälle kananmuna viipaloidaan. Tähän sopii parhaiten erillinen munanleikkuri (kuva). Leikkurilla voi myös tehdä paloja tai mursketta kun saman kananmunan kääntää ja leikkaa uudelleen.
Kovaksi keitetty kananmuna säilyy jääkaapissa jopa useita viikkoja syömäkelpoisena. Ulkomailla kananmunat on syytä keittää kovaksi salmonellariskin takia. Suomessa tämä vaara on olematon.
Uskomatonta, mutta totta! Vasta tuon artikkelin luettuani tajusin, miksi keittämieni kananmunien keltuaisen reunassa on tavallisesti tumma rengas. Luulin vain keittäväni niitä ”taatusti” tarpeeksi, eli noin 8 – 10 minuuttia. Se taitaa siis olla jo liikaa, koska noin kauniin keltaisia keltuaisia ei meidän keittiössä ole nähty aikoihin. Täytyy näköjään vähentää keittoaikaa. Itse vaan aina olin huolissani kananmuniin liittyvästä salmonellariskistä. Missä ajassa salmonella sitten kuolee, jos kananmunissa sellaista sattuu olemaan?
Avuotin miekin, mietit kananmunien salmonellamahdollisuuksia. Eviran mukaan kotimaiset kananmunat ovat niin turvallisia ja niissä on niin harvoin salmonellaa, että suomalaisia kananmunia voi syödä vaikka raakana. Suomessa valvonta on niin tarkkaa, että kananmunien salmonellasta ei kannata huolestua, ellei siitä ole erikseen varoitettu.
Olisiko kellään kerrata minulle sitä tietoa, mistä erottaa, onko kananmuna tuore vai ei? Siihenkin on muistaakseni jokin todella helppo keino, mutten nyt millään saa sitä palautettua mieleeni.
Raaka vai keitetty: Jos laittaa kanamunan pöydälle ja sormilla vauhtia antaen pyöräyttää sitä itsensä ympäri, niin tuore kananmuna pyörii hitaammin kuin keitetty, koska kuoren sisällä oleva tuore materiaali hidastaa kierroksia. Keitetty kananmuna pyörii nopeasti.
Tuore vai pilaantunut: Kun laitat kananmunat kattilaan runsaaseen veteen, niin tuoreet munat pysyvät lappeellaan, siis niinkuin vaakasuorassa. Vanhempi muna nousee toisesta päästä pystyyn, sillä sinne muodostuu tyhjiö tai ilmakupla tai mikä lie… mitä vanhempi muna sen enemmän sen nousee pystyyn ( heh, toisin kuin ihmisillä….) Ikivanha muna kai lopulta kelluu vedessä.