UUNIN KÄYTTÖ JA HOITO

Jos olet juuri muuttanut kotoa omaan asuntoosi tai muusta elämäntilanteen muutoksesta johtuen joudut itse huolehtimaan ruoanlaitosta sen sijaan, että vain istuisit valmiin ja herkulliselta tuoksuvan aterian tai leivonnaisen ääreen, on aika opetella käyttämään uunia. Maittavan aterian valmistuksessa uuni on lieden lisäksi paras ystäväsi, jota oikein käyttämällä voit syödä kuin kuninkaallinen, vaikket olisikaan rikas.

UUNIN KÄYTTÖ

Huomauttakaamme, että upouusi uuni on ensimmäistä käyttökertaa puhdistettava myös sisältä. Uudemmissa uuneissa on myös lähes poikkeuksetta kello, johon on asetettava aika ennen kuin uuni suostuu toimimaan. Myös sähkökatkoksen jälkeen aika on aina asetettava uudelleen, koska se ”nollautuu” eikä uunia muuten voi käyttää. Noudata ajan säätämisessä uunisi opaskirjan ohjeita. Sen jälkeen uunin päivittäinen käyttö hoituu seuraavasti:

  1. Käännä uunin toimintojen valitsin haluamasi ohjelman kohdalle. Huomaa, että jokaisessa uunissa on useita eri toimintoja: ylä- ja alalämpö (sekä yhdessä että erikseen), kiertoilma, grillaus, sulatus, pelkkä uunivalo jne. Tutustu niiden eroihin ennen ”kokinurasi” alkamista. Tavallisimmin käytettävä toiminto on kuitenkin yhdistetty ylä- ja alalämpö.
  2. Valitse haluamasi lämpötila. Useimmissa malleissa tämä tapahtuu kääntämällä lämpötilanvalitsinta myötäpäivään. Uunisi käyttöohjekirjasessa on useimmiten myös eri ruokalajien ja leivonnaisten paistoaikoja ja lämpötiloja, joilla pääset loistavasti kokeilemaan keittotaitojasi.
  3. Odota kunnes uunin merkkivalot kertovan uunin saavuttaneen haluamasi lämpötilan. Jos uunissasi on vain yksi merkkivalo, odota sen sammumista, jos valoja taas on kaksi, sammuu toinen niistä uunin ollessa valmis. Vasta silloin ruoka tai leivonnaistaikina laitetaan uuniin.
  4. Avaa uuniluukku ja laita uunipelti tai muu paistoastia uuniin. Muista tutustua eri tasoilla kypsentämisen eroihin, jotta osaat valita sen oikean. Tavallisesti käytämme keskitasoa ja sen alapuolisia tasoja. Muista myös, että useimmissa uuneissa voi kypsentää useallakin tasolla samaan aikaan, kunhan kiertoilmatoiminto on päällä. Silloin kypsennysaika tulee olemaan hieman tavallista pidempi, ja toisinaan on syytä vaihtaa yläpelti alle ja päinvastoin, jotta ruoka paistuu tasaisesti.
  5. Varmista, että uuniluukku sulkeutuu kunnolla. Mikäli perheessä on lapsia, käytä myös uunissasi mahdollisesti olevaa turvalukitusta tai hanki sellainen erikseen.
  6. Aseta uunin ajastin päälle. Jotkut käyttävät ajastinta aina uunia käyttäessään, jottei odotettu valmistusaika takuulla unohdu, toisten mielestä se on turha ylellisyys. Ajastin on parasta asettaa hieman etuaikaa, jotta ruoka tai leivonnainen ei takuulla pääse kuivumaan tai palamaan.
  7. Seuraa ruoan tai leivonnaisen kypsymistä jo ennen kuin oletat sen olevan valmis. Näin vältät sen pilaamisen. Huomaa, että eräitä ruokia on hyvä sekoitella kypsymisen aikana, mutta kakkutaikinoiden paiston aikana uunia ei saa avata ainakaan ensimmäisten 25 minuutin aikana, muussa tapauksessa ne lässähtävät.
  8. Ota ruoka uunista pannulappujen tai paksun pyyhkeen avulla. Älä koskaan käsittele kuumia astioita paljain käsin, koska silloin tuloksena ovat pahat palovammat.
  9. Käännä sekä lämpötila että toimintovalitsin OFF-asentoon, jotta uuni sammuu. Useimmiten uunin voi sammuttaa jo noin 15 minuuttia ennen ruoan tai levonnaisen ottamista sen sisältä, sillä lämpötila säilyy kauan.

 

VINKKEJÄ UUNIN KÄYTTÖÖN

Vaikka uunia on siis erittäin helppo käyttää, kerromme ohessa uusille kokkaajille pari hyödyllistä vinkkiä.

  • Valitse ruoanlaittoon aina mahdollisimman syvä pelti tai uuninkestävä asti, jotta siitä mahdolliset roiskuvat nesteet ja rasvat eivät kaikki päädy uunin seinille ja pohjalle.
  • Jos epäilet tai tiedät ruoan ja leivonnaisen tarttuvan helpolla peltiin, laita pellille aina ensin
  • Jos haluat esimerkiksi lihan säilyvän mehukkaana, peitä uunivuokasi kannella tai foliolla. Silloin höyryyntyvät nesteet pysyvät astian sisällä, eikä liha kuivu. Saman asian ajavat myös paistopussit.
  • Jos käytät paistoritilää, tulee sen alla aina olla pelti, jonne ravat ja nesteet valuvat.
  • Opettele käyttämään uunin jälkilämpöä hyväksesi! Kuten jo mainitsimme, uuni säilyttää lämpötilan kauan virran sulkemisen jälkeen, joten voit säästää huomattavasti energiaa.
  • Grilliä käytettäessä uunin lämpötila asetetaan aina maksimiin ja uuniluukku pidetään kiinni.
  • Sulatustoimintaa käytettäessä ruoka poistetaan aina sen alkuperäispakkauksesta ja laitetaan lautaselle, jota ei kuitenkaan peitetä.
  • Puhdista uuniin roiskuneet liat jokaisen uunin käyttökerran jälkeen.

 

Muista, että uuni kuumenee sisältä, joten sen käyttämisessä on oltava varovainen. Jo pieni kosketus tulikumiin pintoihin saa aikaan ilkeitä palovammoja ja uunista saattaa tupsahtaa polttavaa höyryä sitä avattaessa. Juuri siksi etenkin lapset on pidettävä kaukana uunista, ja markkinoilta löytyy erityisiä lapsilukkoja ja esteitä, jotteivät pienet kädet pääse luukkua avaamaan tai edes liian lähelle uunia.

Älä koskaan säilytä uunissa muovisia tai muita sulavia tai palavia astioita, ja tarkista aina uuni päälle laittaessasi, ettei sen sisällä ole mitään.

UUNIN HOITO

Uuni tyytyy vaatimattomaan hoitoon, jotta se on pitkäikäinen ja toimii moitteettomasti. UUNIN PUHDISTUS on luonnollisesti hoidon tärkein osa, sillä usein ruoan kypsennyksen aikana uunin seinämille ja pohjalle saattaa roiskua kiehuvia nesteitä, rasvoja jne. Palaessaan ne haisevat ikävästi ja pahimmillaan uunista saattaa tupsutella savua tai sinne voi kehittyä tulipalo. Ajan mittaan rasva jne. myös vaurioittavat uunin sisäpintoja.

Muista siis jokaisen käyttökerran jälkeen tarkistaa uunisi puhtaus ja poistaa tarvittaessa sinne kerääntyneet liat. Puhdistus on parasta hoitaa heti ruoanvalmistuksen loputtua, kunhan uuni on jäähtynyt noin 50 asteeseen. Lämpimistä pinnoista lika näet lähtee irti helpommalla ja jollei se ole vielä ehtinyt kuivua ja palaa kiinni, et myöskään tarvitse voimakkaita kemikaaleja.

Tavallinen astianpesuaine ja vesi ovat aina ne parhaat ja turvallisimmat puhdistusaineet, myös mäntysuopaa voit kokeilla. Ympäristöystävällisen tahranpoistoaineen voit sekoittaa aivan itse esimerkiksi ruokasoodasta, suolasta ja kuumasta vedestä (kaikkia samassa suhteessa). Uunipintoja ei koskaan saa hangata karheilla materiaaleilla eikä raaputtaa terävillä esineillä, kuten veitsillä tai metallisilla lastoilla. Ne kaikki vaurioittavat emalipinnoitetta. Parhaat ”aseet” ovat sienipyyhe, erittäin pehmeä harja ja mikrokuituliina.

Kaupasta saatavat puhdistuskemikaalit ovat suhteellisen tehokkaita, mutta useimmat niistä sisältävät jokseenkin vaarallisia ainesosia. Kemikaaleja käytettäessä onkin aina erittäin tärkeää huuhdella uuni huolellisesti useammalla vedellä, muuten kemikaalijäämät kuumenevat ja vapautuvat uuniin seuraavalla kuumennuskerralla. Puhdistuksen jälkeen uunin tulee antaa kuivua kunnolla.

Tavallisesti myös uunin katto on puhdistettavissa, jos grillivastuksen voi taivuttaa alas. Myös uuniluukku ja sen lasi ovat irrotettavissa.

Uunin lampun palettua, se tulee vaihtaa toiseen aivan samanlaiseen kodinkoneita varten suunniteltuun lamppuun, joka kestää noin 300 asteen kuumuutta. Tavallinen valaisimen lamppu ei siis missään tapauksessa ole sopiva. Muista aina ennen lampun vaihtoa irrottaa pistoke pistorasiasta, sulake sulaketaulusta ja katkaista virta pääkytkimestä, jottet saa sähköiskua. Itse lamppu on aina suojalasin takana, jonka irrottaminen onnistuu uunin ohjekirjan mukaisesti.

Muissa uunisi huoltoasioissa tulee sinun aina kääntyä valtuutetun teknikon puoleen.


Kommentit

Uuni — 2 kommenttia

  1. Tuli tuota lukiessa mieleen ihan yläasteen kotitaloustunnit. Niiden aikana meille opetettiin ekaa kertaa, kuinka uunia käytetään ja kuinka se puhdistetaan oikein. Silloin ne tuntuivat typerältä opeilta, mutta ovat vuosien saatossa osoittautuneet varsin hyödylliseksi taidoiksi. Oikealla käytöllä ja huolenpidolla uuni on käyttökuntoinen ja ehjä huomattavasti kauemmin, ja vältyt esimerkiksi tulipalon vaaralta.

  2. Uuniin roiskahtelee usein jotain nestettä tai öljyä ruoanlaiton aikana, joka sitten palaa ilkeästi sinne kiinni eikä tahdo lähteä irti millään. SIksi on tärkeä lämmittää uunia ennen puhdistusta, jotta nuo tiiviissä olevat tahrat hieman pehmenevät. Jos ei käytä erikoiskemikaaleja, homma on suhteellisen vaikea, mutta esimerkiksi soodan ja etikan seoksella voi yrittää hangata. Kannattaa sitten välttää erityisen kovia ja karheita puhdistussieniä, joitten ne hankaa uunin sisäpintoja narmuille. Niihin naarmuihin tarttuu todella helposti uutta likaa, ja kierre on valmis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>