Euroon liittyi 12 valtiota vuoden 2002 alusta. Euron vaihtokurssi siihen liittyneiden maiden valuuttoina:
Yksi Euro on (arvo, nimi suomeksi, nimi englanniksi, valuutan lyhenne):

0.788   Irlannin puntaa, Irish Pound (IEP)
1.96  	Saksan markkaa, Deutsch Mark (DEM)
2.20    Hollannin guldenia, Dutch Guilden (NLG)
5.95  	Suomen markkaa, Finnish Mark (FIM)
6.56  	Ranskan frangia, French Franc (FRF)
13.8  	Itävallan shillikiä, Austrian Schilling (ATS)
40.3  	Belgian frangia, Belgian Franc (BEF)
40.3  	Luxenburgin frangia, Luxembourg Franc (LUF)
166  	Espanjan pesetaa, Spanish Peseta (ESP)
200  	Portugalin escudoa, Portuguese Escudo (PTE)
1936    Italian liiraa, Italian Lire (ITL)
341  	Kreikan drakmaa, Greek Drachma (GRD)

[ad name=”GA 468×60 embedded”]

Muuntaminen oli helpointa saksalaisille, jotka jakoivat vanhat hinnat kahdella. Kahdella jakoa harrastivat myös portugalilaiset, jotka ensin ottivat kaksi nollaa pois ja italialaiset, jotka ottivat kolme. Kreikkalaisilla oli vaikeampaa kun piti jakaa 341. Laskutoimitus oli sen perään vaikea, että raha-asioista huolehtiminen ajautui hunningolle. Samoin on käynyt Espanjassa, jossa piti jakaa 166:lla ja rahaa on jaettu vissiin sinne sun tänne. Samoin on toimittu koko Välimeren alueella. Velkaa on otettu ja euroja on käytetty kuin drakmoja, pesetoja ja liiroja aikanaan. Onneksi pohjoisessa asuu työteliäs kansa, joka ahkeruudellaan rahoittaa tuon kaiken. Siis ne saksalaiset.


Kommentit

Euro järjestelmä — 5 kommenttia

  1. Niin, kyllä tuo jokaisen maan valuuttayksikön muutos euroksi kävi eräille maille todella kalliiksi. Itse asun Kreikassa ja voin kertoa, että ennen kyseistä vuodenvaihdetta esimerkiksi omenoita myytiin torilla hintaan 100 drakmaa, vuoden vaihduttua samalla torilla hinnat olivat sitten heti 1 euro samoista omenoista! Hinta siis yli kolminkertaistui, koska ihmisten oli mahdotonta hamottaa helpolla, paljonko tuo vaatimattomalta vaikuttava 1 ainut euro oikein vanhoina drakmoina olisi. Sama kuvio tapahtui joka ikisen tuotteen kohdalla. Ja kun hinnat kerran kallistui, ei ne sitten koskaan siitä laskeneetkaan,sama juttuhan se oli kaikkialla. Saksalaiset kait pääsivät vähällä muutoksella, Suomessakin hinnat oli suht helppo jakaa sillä 6:lla.

  2. Omasta mielestäni koko eurojärjestelmä on alusta asti olut jokseenkin mätä, siihen kun sallittiin mukaan maita ihan väärennetyillä tilastoilla. Viime vuodet ovat osoittaneet euron olevan toimimaton, edes siihen kuuluvien maiden taloudelliset asiat eivät ole menneet lainkaan mallikkaasti. Ruotsi, UK jne. ovat tehneet todella viisaasti pysytellessään koko järjestelmästä kaukana, miksi me ängettiin siihen väkipakolla mukaan?

  3. Joo, ei Väyrynen ihan väärällä asialla ole halutessaan eroon koko kahelista europerheestä.Tää on ollut Suomenkin taloudelle ainakin viimeiset vuodet pelkkää hallaa eikä laman loppua näy edes kiikareilla katsellessa. Ruotsi oli sekin lamassa, vain pari vuotta,nyt on taas plussan puolella. Me sen sijaan polskutellaan lamalammikossamme jo ainakin neljättä vuotta…kuka meidät täältä ylös vetää jolloi me itse? Eurosta eroamisen sijaan vaan karsitaan perusturvaa, jottei vaje kasva Kreikan tyyliin…vai kasvaako kohta täälläkin? Pitäsi poliitikkojen osata katsoa omankin maan etua, nyt pelataan vaan Saksan pussiin.

  4. Kyllä on Ruotsi tehnyt viisaasti jäätyään euron ulkopuolelle! Meilläkin olisi varmasti asiat tällä hetkellä paljon paremmin, jos oltaisiin vaan tyydytty olemaan EU:ssa muttei menty eurokerhoon. Nyt Ruotsi pääsi omasta lamastaan eroon nopeasti ja kivuttomammin kuin me, jotka edelleen sen syövereissä kierrellään ja ihmetellään, mikä nyt avuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>