Lomamökin vuokraajan muistilista

Olet kenties päättänyt vuokrata itsellesi ja mahdolliselle seurueellesi lomamökin, tuhansien muiden suomalaisten tavoin. Vuokramökki löytyy tänään todella helposti ja vaivattomasti, ja sen valinta ei suurestikaan eroa nettikaupassa asioinnista, jota olet sitäkin todennäköisesti jo kokeillut. Lomamökinkin vuokraamisen suhteen omien vaatimusten ja rahkeiden tuntemus ja mökkien vertailu on kaiken a ja o, eikä pikkuprinttien lukemista tule unohtaa. Lomamökin vuokraamisessa on kuitenkin omat niksinsä ja jottet varaisi sikaa säkissä, olemme koonneet oheen joitakin tärkeimmistä jokaisen fiksun vuokraajan muistilistalta löytyvistä seikoista.

1.Päätä käytätkö lomamökkien välityspalvelua vain vuokraatko suoraan yksityiseltä

Lomamökin vuokraaminen on vähän kuin osakekauppaa, eli joudut ensi alkuun päättämään, kuinka suuren riskin haluat ottaa. Jos käytä välityssivustojen palveluita, oikeutesi ja velvoitteesi ovat selkeästi kirjattuja ja maksaminen hoituu helpolla, jopa Kuluttajasuojalaki on turvanasi. Jos haluat vuokrata suoraan mökin omistajalta ilman välikäsiä, joudut itse huolehtimaan vuokrasopimuksen teosta, eikä Kuluttajansuojalakia sovelleta.

2. Päätä lomamökin vuokrabudjettisi

Ei kannata etsiä luksustason mökkejä parhailta järvenrantapaikoilta tai hiihtokeskusten välittömästä läheisyydestä, jollet halua tai voi maksaa suuria summia. Käytettävissä olevien varojen puitteissa sinun tulee päättää myös välttämätön varustetaso. Jos rahatilanteesi on huonolla tolalla, karsi kaikki välttämätön vaateista pois. Jos rahapuusi on täydessä lehdessään, voit tietysti elää kuin kotonakin.

3. Lomamökin sijainti                              

Mökinvuokraamisen suurimpia etuja on, että voit valita itsellesi sopivan lomamökin mistä haluat; valinnanvaraa on loputtomasti. Päätä siis aivan ensi alkuun, mistä päin Suomea, tai ulkomailta, haluat mökin varata. Jos sinulla on oma auto, haluat tietysti, että lomamökille pääsee tietä pitkin. Jollet omaa autoa, haluat päästä perille julkisilla liikennevälineillä. Muista, että mökin sijainti voi tehdä ihmeitä sen vuokralle.

4. Päätä lomamökin vuokra-aika

Koska et luultavasti ole ainoa, joka havittelee lomaa tietyllä mökillä, kannattaa vuokrauksen ajankohta päättää ja mökki vuokrata tarpeeksi ajoissa. Muuten se paras mökkiehdokas saattaa päätyä muiden majapaikaksi. Omalle mökille voit marssia milloin haluat, vuokratulle et. Ota myös huomioon, että esimerkiksi keskikesällä mökit ovat kalliimpia kuin alkukesästä tai alkusyksystä. Myös lasten hiihtolomaviikko nostaa vuokria kummasti, etenkin Pohjois-Suomessa.

[ad name=”GA 468×60 embedded”]

5. Päätä lomamökiltä vaatimasi varustetaso

Haluatko majoittua yhtä mukavasti kuin kotona vai tahdotko paeta jonnekin, missä valaistuksesta huolehtivat kynttilät ja jossa vesi kannetaan kaivosta, ja puut metsästä? Varustetason valinnassa tulee ottaa huomioon myös oma ja muiden lomailijoiden ikä: pienten lasten vanhemmat kaipaavat usein lääkäripalveluitten ja apteekin läheisyyttä, jonkinlaista puuhamaata tai matalaa järven rantaa. Teinit vaativat ainakin sisävessaa ja sähköjä(sekä nettiyhteyttä), vanhukset/liikuntarajoitteiset maaston tasaisuutta ja perusmukavuuksia jne. Varustetaso ja vuokrahinta marssivat tavallisesti käsikättä.

6. Valitse oikealle henkilömäärälle tarkoitettu mökki

Sinuntulee etukäteen tietää, montako henkeä mökillä majoittuu. Se on tärkeää, sillä sänkyjä on aina rajoitetusti. Toisinaan omistajat eivät salli vuokraajien kutsumien vierailijoiden yöpymistä mökillään, edes siinä tapauksessa, että sänkypaikkoja on vapaana.

7. Jos sinulla on lemmikki, tarkista saatko ottaa sen mukaan

Kaikki lomamökkien vuokraajat eivät suvaitse Mirrin tai Mustin läsnäoloa omistamallaan mökillä, ja sinun tulee kunnioittaa heidän toivettaan. He saattavat pelätä esimerkiksi Mirrin raapivan huonekalut ja verhot uuteen uskoon tai Mustin merkkaavan reviirinsä liian tiuhaan tai pureskelevan mökkiä. Toisaalta he haluavat myös varmistaa, että mökin voivat vuokrata myös allergiasta kärsivät ihmiset. Ethän sinäkään haluaisi viettää lomaasi avaavaa suihketta hengitellen tai pahimmassa tapauksessa mökiltä paeten?

8. Tee kirjallinen vuokrasopimus, etenkin jos et vuokraa netin vuokraamojen kautta. Netissä toimivat vuokraamot, kuten Lomarengas huolehtivat aina vuokraehtojen merkitsemisestä mutta yksityisesti vuokratun mökin kohdalla sinun tulee itse olla tarkkana. On aina parempi kirjata kaikki yksityiskohdat paperille kuin selvitellä asioita myöhemmin. Muista, ettei Kuluttajansuojalaki koske kahden yksityisen keskinäiseen kauppaan.

9. Ota selville, miten avaimennouto tapahtuu, ja saako omistajaa tai huoltomiestä nopeasti paikalle.

Mökillä saattaa jokin laite hajota, katto alkaa vuotaa jne. joten on tärkeää, että joko omistaja tai huoltomies on saatavissa nopeasti paikalle. Ethän halua pilata lomaasi esimerkiksi ilman sähköjä tai vessan mentyä tukkoon? Jos olisit halunnut erämökin, olisit varannut sellaisen alun perin.

10. Muista kiinnittää huomiota peruutusehtoihin

Useimmissa tapauksissa voit perua lomamökin varauksen. Tarkista, milloin mökki on viimeistään peruttava. Jos perut mökin voit joutua maksamaan osan vuokrasta korvauksena, kenties koko summankin. Välityspalveluitten kautta vuokrattujen mökkien kohdalla veloitetaan yleensä ennakkomaksu (noin 20 % vuokrahinnasta) ja toimitusmaksu (noin 20 euroa), kunhan peruutus tehdään viimeistään 48 tuntia ennen vuokra-ajan alkua.


Kommentit

Lomamökin vuokraajan muistilista — 1 kommentti

  1. Kerrankin selvisi samasta läheestä, mitä kannattaa pitää mielessä ennen kuin etsiskelee sopivaa lomamökkiä. Itse harrastan mökkivuokraamisella lomailua jo vuosikausia, kun ei ole varaa ostaa omaa, ja just noihin asioihin pitää kiinnittää huomiota. Useimmiten vuokrasin alussa vaan vuokraamojen kautta, ja Lomarengas on ollut siinä suureksi avuksi. Myöhemmin aloin käyttää niiden vuokrasopimusta mallina ja tein omani, jonka lähetän mökkiä vuokralle tarjoavalle allekirjoitettavaksi, ennen kuin suostuin maksamaan.Ilman sopimusta olet näet ihan vuokraajan rehellisyyden armoilla, samoin hän tietysti sinun armoillasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>