PYYKINPESUAINEEN VALINTA

Pesukoneen historian myötä myös siinä käytettävät pesuaineet ovat kehittyneet. Alun perin vaatteita hangattiin kiviä jne. vasten eläinten rasvasta tai eteläisessä Euroopassa esimerkiksi oliiviöljystä valmistetulla saippualla. Lipeäkin on vanhalle väelle tuttu pesuaine, ja vielä tänään monet suomalaiset vannovat etenkin mattojen pesussa mäntyöljystä saatavan mäntysuovan nimeen.

Nykyajan pesuaineita on saatavana kymmeninä eri merkkeinä, niin nestemäisinä, geelikapseleina kuin pulvereina, hajusteellisina ja hajusteettomina. Lisäksi eri laatuisille pyykeille on omat pesuaineensa: valkoisille valkopesuaineet, kirjaville kirjopesuaineet ja herkille kankaille hienopesuaineet. Sitten on vielä olemassa huuhteluaineet ja tahranpoistoaineet, joilla saat liat paremmin irti ja vaatteet pehmeiksi ja tuoksuviksi.

VALKO-, KIRJO- VAI HIENOPESUAINE?

Mistä sitten tiedät, mitä pyykin pesuainetta milloinkin tarvitset? Valkoiset ja vaaleat vaatteet eli niin sanottu valkopyykki kaipaa valkopesuainetta, jonka salaisuutena on se, että se sisältää jonkin verran jotakin valkaisevaa ainetta. Valkaisuaine taas auttaa pitämän valkoiset asusi alkuperäisen värisinä mahdollisimman pitkään ja poistaa niissä olevat tahrat tehokkaasti. Valkopesuainetta ei kuitenkaan sovi käyttää värillisiin kankaisiin, sillä muuten tuo taikamainen valkaisuaine kirjaimellisesti syövyttää niiden värit.

Kirjaville vaatteille tarvitaan kirjopesuainetta, joka sopii samalla myös tummalle pyykille (vaikka tummille ja mustille on markkinoilla myös ikiomat pesuaineensa). Kuten sanottu, kirjopesuaineissa ei ole valkaisuaineita ja paketin kyljessä lukee tavallisesti joko sana ”kirjopyykille”, ”kirjopesuaine” tai ”Color”. Huomaa, että valkopyykkisi ei kärsi kirjopesuaineen käytöstä eli sitäkin voit hätätilassa käyttää.

Hienopesuaineet puolestaan on tarkoitettu niille kaikkein herkimmille vaatteille, joiden kangas on esimerkiksi silkkiä tai villaa. Erona kirjopesuaineisiin on se, että hienopesuaineissa ei ole entsyymejä, jotka ovat tehokkaita tahranpoistajia mutta voivat vahingoittaa eläinperäisiä kuituja.

Allergisille on kehitetty omat tuotteensa, jotka eivät sisällä hajusteita tai muita ärsytystä aiheuttavia aineosia. Hajuallergisen vaihtoehto on hajusteeton pesuaine, muussa tapauksessa kannattaa valita se, jossa on Suomen allergia- ja astmaliiton leima ja erikoismerkintä. Lisäksi vauvoille on omia tuotteita.

NESTEMÄINEN PESUAINE VAI PULVERI?

Tämä on suureksi osaksi makukysymys, nestemäiset aineet eivät kuitenkaan tavallisesti sisällä zeoliittia joka toimii pulvereissa vedenpehmentäjänä. Zeoliitti on viimeisten vuosien aikana usein yhdistetty pesukoneiden sakkaumien syntyyn tai vaatteisiin jääneisiin pesuainejäämiin.

Asiantuntijoiden mukaan zeoliitti ei kuitenkaan ole varsinainen syntipukki näissä tapauksissa vaan pesuaineen väärä annostelu ja koneen liikatäyttö. Pesukoneiden kehityksen myötä niiden vedenkulutus on vähentynyt ja siten myös tarvittavan pesuaineen määrä. Kuluttajat eivät sitä kuitenkaan ole ottaneet huomioon, eikä monikaan noudata jokaisen pesuaineen mukana olevia annosteluohjeita – useimmat eivät niitä edes aina lue – ja kippaavat ihan varmuuden vuoksi hieman ylimääräistä pesukoneeseensa. Suomen hanavesi on kuitenkin pääsääntöisesti pehmeää, jolloin pesuainetta ei saa käyttää liikaa. Toisaalta pyykkääjät ovat oppineet pesemään vain täysiä koneita, mutta ahtavat koneeseensa usein aivan liikaa pyykkiä. Sen seurauksena vaatteet eivät huuhtoudu kunnolla ja niihin jää jäämiä, jotka näkyvät tumissa vaatteissa rumina vaaleina läikkinä ja täplinä.

Lisäksi markkinoilla on geelikapseleita ja annostabletteja. Niiden etuna on helppokäyttöisyys, koska yksi annos on yhtä koneellista varten eikä edes laiskan tarvitse vaivautua lukemaan annosteluohjeita. Helppous ei kuitenkaan tule ilmaiseksi, vaan kyseiset tuotteet ovat tavallisia nestemäisiä pesuaineita ja pulvereita huomattavasti kalliimpia.

Kuten toivottavasti huomasit, on tärkeämpää oppia lukemaan ja noudattamaan pesuainepakkauksen kyljessä olevia ohjeita kuin vaivata päätään sillä, kannattaako valita nestemäinen vaihtoehto vai pulveri! Kummallakin saat yhtä puhdasta. Vain käsipyykkiin nestemäinen on helpompikäyttöistä, sillä se liukenee veteen nopeammin ja vaivattomammin. Pesupulverin pakkaukset ovat kuitenkin ympäristöystävällisempiä. Muista myös, että vajaaseen koneelliseen laitetaan aina vähemmän pesuainetta kuin täyteen lastiin.

TARVITAANKO TAHRANPOISTO- JA HUUHTELUAINETTA LAINKAAN?

Tahranpoistoaineella voidaan tehostaa lian irtoamista kankaasta. Myös tavallinen nestemäinen pesuaine (myös astianpesuaine) ajaa toisinaan saman asian, koska sitä on helppo hieroa tahrakohtaan ennen pesua. Toisinaan tahra on kankaassa kiinni erityisen sinnikkäästi, ja tarvitset sen voittamiseen juuri siihen tehoavaa tahranpoistajaa. Kaupan hyllyllä onkin tahranpoistajia aina viiniläiskistä kynttilän steariiniin, ruohotahroihin, vereen tai kuulakärkikynään ja mitä erilaisimmille materiaaleille nahasta silkkiin. Tahrojen poistossa kannattaa noudattaa sitä periaatetta, että ne käsitellään mahdollisimman nopeasti vaatteen nuhraannuttua, ettei lika ehdi imeytyä kuitujen sisään ja kuivua kiinni. Silloin myös riittävät mahdollisimman hellävaraiset konstit.

Huuhteluainetta ei aina tarvita, erissä vaatteissa ja tekstiileissä jopa selkeästi lukee, ettei sellaista saisi käyttää. Huuhteluaineella lisätään tekstiilien pehmeyttä, vähennetään niiden sähköisyyttä ja suojataan kuitujen kestävyyttä eli vaatteen käyttökautta. Pehmeämmistä vaatteista myös rypyt lähtevät silitettäessä helpommin tiehensä, ja huuhteluaineen tuoksu elää vaatteissa kauan pesun jälkeenkin. Huuhteluaineena voit käyttää myös ihan tavallista etikkaa. Se on monien ympäristöä vaalivien valinta, joka kirkastaa tekstiilien värejä. Suositeltava etikkamäärä on noin 0,5 dl täyttä koneellista varten, oman nenän herkkyydestä riippuen – etikkahan tuoksuu. Se lisätään normaaliin tapaan huuhteluaineen lokeroon.

 

 


Kommentit

Pyykinpesuaine — 4 kommenttia

  1. Ahaa, no nyt vasta selvisi, mistä kummasta tummaan pyykkiini tavallisesti jää vaaleita laikkuja ja joudun laittamaan niille lisähuuhtelun! Ratkaisuna on siis pyykinpseuaineen vähentäminen ja siirtyminen nestemäiseen, joka liukenee helpommalla etenkin haaleaan veteen. Kiitoksia ohjeista ja vinkeistä, tällaisia tarvitaan…

  2. Monia epäselvä tai mieltä joskus askarruttanut seikka tosiaan selvisi tuosta, mutta osaisiko joku sanoa, onko halvoila ja kalliilla pesuaineilla keskenään mitään varsinaista eroa vai maksanko vaan merkistä? En ole uskaltanut toistaiseksi turvautua esimerksisi Prisman omiin Rainbow-pesunesteisiin, koska olen arvellut niiden tehokkuutta.Tehotonta ainettahan on annosteltava huomattavasti suurempi määrä, joten se hinnaneroa voi kadota siinä samassa.

  3. En usko, että halvoissa merkeissä on hirveästi eroja kalliimpiin verrattuina, mutta esimerkiksi tuoksu voi olla pidemmälle hiottu kalliimmissa merkeissä. Tehokkuus ei välttämättä riipu hinnasta, mutta kannattaa katsoa annosteluohje jo kaupassa, jotta ei osta ainetta, jota on laitettava pyykin joukkoom normaalia huomattavasti enemmän.

  4. Minä taas olen huomannut, että ainakin jonkin verran tahraisten vaatteiden pesussa eräät tietyt merkit tekevät parempaa jälkeä. Itsellä on esimerkiksi Ariel ollut vaikeiden tahrojen liuotuksessa mainio apu, koska vältän klooria sisältäviä tuotteita. Suht puhtaiden vaatteiden pesussa voi ihan hyvin käyttää noita halvempia merkkejä, niin olen tehnyt jo vuosikausia. Tuoksuvalikoimaakin niissä jo nykyään on ihan mukavasti, joten kannattaa käyttää hyväksi mahdolisuus säästää rahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>