Über

Über

Über on kiistelty vaihtoehto taksilla liikkumiselle. Suomessahan tämä palvelu ehdittiin jo kieltämään, mutta Über on silti loistava vaihtoehto takseille esimerkiksi lomamatkan aikana. Kyydin varaaminen tapahtuu mobiilisovelluksen avulla. Erot taksin varaamiseen ovat lähinnä siinä, että näet arvion matkan hinnasta etukäteen ja voit valita haluamasi kuljettajan. Hyväksyttyjä maksutapoja Über-kyydin maksamiseen ovat yleisimmät luottokortit, Google Pay, ja Paypal.

Maksua ei voi hoitaa käteisellä, mutta usein tämä on matkustajan kannalta pelkkä etu. Monissa maissa taksikuskeille on tapana jättää tippiä, mikä voi tehdä maksutapahtumasta hieman kiusallisen. Asiakas joutuu pitämään lompakossaan sopivan kokoisia seteleitä matkan maksamista ja tippiä varten. Sopivien seteleiden puuttuessa joutuu joko ylitippaamaan tai vaatimaan erikseen vaihtorahoja takaisin, mikä voi tuntua nololta.

Parhaiten Über toimii suurissa kaupungeissa, joissa kuljettajia on vapaana käytännössä kellon ympäri. Matkustaminen on lähes poikkeuksetta edullisempaa kuin taksien käyttäminen, ja mikä tärkeintä, saat tietää matkan hinnan jo ennen sen varaamista. Monissa maissa ei ole käytössä taksien hintasääntelyä, joten pahimmillaan väärän taksin kyytiin nouseminen voi kustantaa yli kymmenkertaisen hinnan paikallisten taksien tavallisiin taksoihin verrattuna.

Überin etuna on myös se, että syötät määränpään osoitteen sovellukseen jo ennen autoon nousemista. Sinun ei siis tarvitse yrittää tavata hotellisi vieraskielistä nimeä tai osoitetta kuljettajalle, vaan hänellä on kohteen osoite navigaattorissaan jo ennen auton kyytiin nousemista.

Onko Über hyvä valinta lomakohteessa liikkumiseen?

Über on todella toimiva vaihtoehto lomakohteessa liikkumiseen, jos et halua maksaa liikaa taksista, mutta auton vuokraaminen tai julkisilla liikkuminen ei myöskään tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Osa Euroopan maista on Suomen tavoin estänyt Überin saapumisen kilpailemaan taksien kanssa. Esimerkiksi Sisilian hallintoalueella ei voi matkustaa Überilla. Onneksi auton vuokraus Sisiliassa on melko edullista ja julkinenkin liikenne toimii kohtuullisen hyvin.

Aivan suurimmissa kaupungeissa ei välttämättä kannata käyttää lainkaan Überia tai takseja, sillä kaupunkien julkinen liikenne toimii todella hyvin. Esimerkiksi liikkuminen Lontoossa kannattaa hoitaa metrolla ja busseilla. Matkakortti (Oyster Card) on varsin edullinen ja julkinen liikenneverkosto on todella kattava.