Asiointi kreikkalaisessa postitoimistossa

Olen usein joutunut valittamaan sukulaisille ja tutuille, kun he eivät lähettäneet ulkomaille – useimmiten Kreikkaan tai Espanjaan -suuntautuneilta lomamatkoiltaan minulle postikorttia. Olen valistanut heitä jo vuosia siitä, kuinka nimenomaan haluan saada kortteja jostain kaukaa, vaikkapa Kreikasta, paikallisella maisemalla tai nähtävyydellä varustettuna. Itse kun en paljoa ehdi maailmalla matkustelemaan. Onhan se keramiikkaruukku tai pullollinen ulkomaista ”tulivettäkin” mukava tuliainen, mutta hyllyille ei mahdu enää koristeita ja pullon sisältö katoaa turhannopeaan. Korttia sen sijaan voin ihailla vaikkapa jääkaapin ovessa kuukausia, ja vaihdella niitä toisiin. Eikä tarvitse häpeillä, jos ei täti näekään tuomaansa ruukkua kirjahyllyssäni!

Miksi ihmiset eivät enää kännyjen aikakaudella kirjoittele ja lähettele kortteja? Luultavimmin laiskuuttaan, onhan kännyviestin lähettäminen helppoa ja tuskatonta ihoa grillatessa, tai tavernassa ruokaillessa. Useimmiten saan kuitenkin kuulla, että tuttavat yksinkertaisesti välttävät postissa vierailua, koska eivät ole varmoja, miten siellä tulee menetellä. Turhaa kainoilua, sillä englannilla ja hymysuulla saa palvelua missä vain! Tässä teille lyhyet ohjeet kreikkalaisessa postissa asioinnista, josta itsellä on kokemusta.

Kreikassa postitoimistot on merkitty selkeästi sini-keltaisella kyltillä, jossa lukee Hellenic Post – ΕΛΤΑ. Jos kyseisessä postissa käytetään numerojonotusta, löytyy vuoronumeroja sylkevä laite aivan oven läheisyydestä. Siitä vain lappu käteen ja jonoon. Jos olet pikkukaupungissa, tai suuressa kylässä, ei siellä todennäköisesti ole vuoronumeroita, joten siirry muiden sisällä jonottavien perään. Vuoronumerosysteemi toimii samalla lailla kaikkialla maailmassa, eli näet joko kunkin luukun kohdalla oman valotaulu, josta selviää sen palvelema numero, tai siten jossain on suuri taulu, jossa näkyy palveltu numero ja sitä palveleva kassa. Silmä siis tarkkana, ettei oma vuorosi mene ohitse, ja suunta oikealle luukulle.

Luukulla ojennat valmiiksi kirjoittamasi kortin virkailijalle, joka osaa ainakin sen verran englantia, että tajuaa sinun olevan postittamassa korttia. Muuten, muistathan kirjoittaa vastaanottajan nimen ja osoitteen sinne kortin oikealle puolelle! Oma viestisi sinne vasemmalle. Virkailija myös näkee jo osoitteesta, minne kortti on matkalla, joten hän kertoo sinulle postimaksun suuruuden ja antaa postimerkin. Toisinaan virkailija myös liimaa sen puolestasi ja laittaa matkaan. Muussa tapauksessa kostuta merkki, ja laita se postilaatikkoon, joka on tavallisesti postin ulkopuolella. Keltaiseen laatikkoon laitetaan EU:n alueen postit, punaiseen muun maailman.

[ad name=”GA 468×60 embedded”]

Niin helppoa se on, ja luullakseni samat pelisäännöt toimivat lähes kaikkialla maailmassa. En odota kenenkään istuvan tuntikausia kirjettä kirjoittaen, kun voisi kirmailla aurinkoisella rannalla, mutta postikortti on nopea kirjoittaa, niitä myydään kaikkialla ja kuten huomaat, ei se postittaminenkaan ole vaikeaa.  

Luultavasti ainoat suomenkieliset ohjeet postin lähettämiseen Kreikasta: postipalvelut Kreikassa


Kommentit

Postin lähettäminen Kreikasta — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>