Miksi Kreikka on parempi lomakohde kuin Turkki?

Vaikka Kreikka ja Turkki ovatkin toistensa naapureita, ja siellä taatun kesäisen auringon ja lämmön vyöhykkeellä, uskallanpa väittää, että Kreikka on huomattavasti parempi lomakohde. Tunnen jo kiihkeiden vastalauseiden matkaavan itseäni kohti, mutta tarkastellaanpa asiaa kylmän rauhallisesti. Siis ihan perisuomalaisella maalaisjärjellä!

Kreikka on turvallisempi maa kuin Turkki. Juu, Kreikassakin terroristeja on omasta takaa ja he myös iskevät. Eivät kuitenkaan koskaan turistialueille tai esimerkiksi yökerhoihin ja baareihin. Kreikkalainen terrorismi on aina ollut puhtaasti poliittista, eli sen kohteet ovat poliitikkoja ja Yhdysvaltojen, tai viime vuosina myös, Saksan suurlähetystö. Tavalliset ihmiset saavat kulkea aivan rauhassa ja turvallisin mielin, vain normaalit turvallisuusriskit on otettava huomioon. Ja laukkuvarkaistahan varoitellaan jo Helsingissä ja jopa suomalaisissa pikkukaupungeissa. Kaikki varmaan muistamme, että Turkissa toimivat terrorijärjestöt iskevät mielellään turistikohteisiin ja siellä karkeloiviin ulkomaalaisiin.

Kreikkalaiset ovat kohteliaampia, etenkin miehet. Kreikan Jorgos tai Jannis kyllä uskoo jo ensimmäisellä kerralla, kun kieltäydyt kohteliaasti – ja jopa epäsuorin sanakääntein – hänen tarjouksestaan esitellä sinulle saarensa nähtävyyksiä. Koetapas samaa Turkin puolella Ahmedin kanssa! Hänen sanavarastostaan puuttuu ”ei”-sana, ja naiset ovat sitä paitsi normaalisti hänen mielestään alempiarvoisia otuksia, joille pitäisi olla kunnia-asia päästä hänen taikamatollaan lentelemään. Kreikassa myöskään sisäänheittäjät eivät ole yhtä aggressiivisia, ja useimmissa paikoissa heitä ei edes ole.

Kreikka on siistimpää kuin Turkissa. Toki Kreikan teiden varsillakin tulet näkemään sinne viskattuja roskia ja toisinaan jopa laittomia kaatopaikkoja, mutta kaikki ravintolat, kaupat jne. jopa pienissä kylissä ovat puhtaita ja siistejä. Voit asioida, syödä ja juoda niissä turvallisin mielin,ilman että sinun tulee jo etukäteen ”dopata” itseäsi antibiooteilla ja vatsalääkkeillä. Turkissa turistikohteiden siisteydestä pyritään toki huolehtimaan, mutta hieman niiden ulkopuolella asiat ovat aivan toisin. Asia johtuu tietysti osittain paikallisten elintasosta, eli mitä köyhemmällä alueella liikut, sitä siivottomampaa siellä on. Kreikassa kuitenkin jopa köyhät uskovat suomalaisten tapaan mottoon ”puhtaus on puoli ruokaa”. Eli myös kulttuurilla on oma roolinsa.

Kreikassa on enemmän nähtävää kuin Turkissa. Kreikka on maailmankartalla niitä kohteita, joiden nähtävyyksistä voisi kirjoittaa oman tietosanakirjasarjan. Etenkin menneen maailman muinaisesta loistosta sillä on tarjota vertaansa vailla oleva kokoelma. Temppeleitä, luostareita, kirkkoja, vesitunneleita jne. on aivan joka puolella maata, lomailetpa sitten saarilla tai mantereella. Sitä paitsi Turkin rannikon kuuluisimmat nähtävyydet Efesos, Pergamon, Smyrni jne. ovat nekin kreikkalaisten käsialaa. Ja niiden lisäksi Kreikan maisemat ovat aivan uskomattomat, ja sekä kasvi- että eläinlajisto on harvinaisen suuri, sillä maa sijaitsee kolmen mantereen risteyksessä: Euroopan, Aasian ja Afrikan.

Kreikassa asioit euroilla. Kuulostaa ehkä naiivilta, mutta omalla valuutalla on aina helpompi asioida. Turkki saattaa olla yleiseltä hintatasoltaan vielä halvempi maa mutta yritäpä laskeskella päässäsi, paljonko se himoamasi nahkatakki, itämainen ”lentävä” matto tai kultakääty oikein maksaakaan euroina. Maksoitko sittenkin turhan paljon? Turkissa muuten harrastellaan tinkimistä edelleen kaikkialla, ja valitettavan monet suomalaiset eivät osaa sen jaloa taitoa. Olemme tottuneet katsomaan hintalapusta, paljonko mikäkin maksaa ja sillä selvä. Tai korkeintaan saamaan pientä alennusta. Samoin on Kreikassa, jossa hinnat ovat tavallisesti lapulla ja pientä alennusta voi kysellä. Turkissa taas jopa ruokakaupassa saattaa tuote olla hinnaton, ja myyjä pyytää aluksi paikallisesti huimaa hintaa, olettaen sinun käyvät raivokkaaseen tinkimistaistoon hänen kanssaan. Älä siis ihmettele hänen leveää hymyään sinun maksaessasi kassalla…

Toivottavasti Turkki-ystävät eivät tuohtuneet edellisestä, vaan osaavat ottaa asiat huumorilla. Kyseessä on vain oma mielipiteeni, eikä tarkoituksena ole kääntää kaikkia Turkkiin matkaavia Kreikanuskoisiksi. Toimikoon teksti heille muistilistana niistä asioista, joita tulee varoa. Ja Kreikan syliin saapuville todisteena siitä, että he ovat valinneet juuri sen oikean lomakohteen!

[ad name=”GA 468×60 embedded”]

Linkki: Kreikka aiheinen sivusto.

Lukijat ovat tervetulleita kommentoimaan ja jakamaan oman näkemyksen ja kokemuksen asiasta.

 


Kommentit

Kreikkaan vai Turkkiin — 6 kommenttia

  1. Tosi huumorinhöysteinen, mutta samalla terävän asiapitoinen, juttu Kreikan ja Turkin eroista. Valitettavasti itseni on yhdyttävä sen kirjoittajan mielipiteisiin, sillä olen kummassakin maassa vuosien mittaan ehtinyt lomailla, ja useampaan kertaan. Vaikka olenkin mies, olen kuitenkin huomannut ulkomaalaisten naisten metsästyksen etenkin tuolla Turkin puolella. Toki Kreikan saarillakin vaaleat naiset helpolla seuraa saa, mutta ymmärtääkseni heitä ei sentään häiriköidä, liekö kreikkalaisukot ylpeämpää lajia? Meitä miehiä ei (valitettavasti) metsästetä kummassakaan, mikähän on vikana? Mitä puhtauteen tulee, siinäkin on selvät erot noiden maiden välillä, jopa ihan keskiluokan hotelleissa ja ravintoloissa sen olen huomannut. Turkin turistikohteiden ulkopuolella matkaajat ovat varmaan joutuneet tekemään tuttavuutta myös turkkilaisten ”vessanpönttöjen” kanssa…

  2. Muuten yhdyn tuohon tekstiin sydämeni pohjasta, mutta kohta ehkä pitää poistaa tuo kohta, jossa mainitaan Kreikassa maksettavan euroilla… Valitettavasti maan asiat ovat ajautuneet niin huonolle kantille, ettei ole varmaa, onko siellä enää ensi viikolla voimassa eurot vai tuleeko niiden tilalle yhtäkkiä taas drakhmat. Muut plussat kyllä pitävät edelleen Kreikan osalta visusti paikkansa!!

  3. Valitettavasti tuohon listalle on tämän kesän osalta lisättävä Kreikan eräillä saarilla vallitseva pakolaisongelma, joka menee sinne Kreikan miinusten puolelle.Tosin maa ei itse ole tilannetta aiheuttanut, valtion heikkous kylläkin sitten lisää ongelman vakavuutta. Pakolaisethan tulevat Turkin puolelta, jossa rahanhimoiset salakuljettajat perivät lyhyestä matkasta esimerkiksi Lesboksen, Kosin tai Samoksen saarelle surkealla veneella tuhansia euroja. Se salakuljetus taas menee turkkilaisetn piikkiin negatiivisena puolena. Hinnan maksaa lopulta Kreikka, joka tulee varmaan näkemään ensi kesänä aika romahduksen kyseisten saarien turistivirroissa ja koko EU, jonne ne pakolaiset haluaa asumaan.

  4. Kerikan puolella voi olla pakolaisia parilla saarella ”riesaksi” asti, mutta ei niillä meidän suomalaisten suosimilla niinkään, Kosia kenties lukuun ottamatta. Pakolaispolot kuitenkin tulevat lähes poikkeuksetta Turkin puolelta salakuljettajien tuomina! Siitä Turkille miinusta. Samoin eilisen Istnabulin turistialueella tapahtuneen pommi-iskun kaltaiset hirmutyöt ovat huomattavasti todennäköisempiä siellä Turkin puolella. Ja eiköhän se henkilökohtainen ja perheen turvallisuus kuitenkin ole jokaiselle se kaikkein tärkein asia!Oman laskuni mukaan siis Kreikka voittaa selkeästi.

  5. Ratkesin nauruun tuota lukiessa, loistava! Ja ”valitettavan” hyvin perusteltu, pakko uskoa, suomalaisella maalaisjärjellä! Turkki on muttumassa lomaparatiisista pelätyksi maaksi, vaikka aina sinne jotkut rohkeat uskaltavat matkustaa.

  6. Tuohon voisi vielä lisätä ykeisen hygieniatason eron, joka on mielestäni aika selvä Turkin ja Kreikan välillä, Kreikan eduksi! Omaan tuttavapiiriini ei ainakaan kuulu montaakaan, jotka olisivat selvinneet Turkin lomasta ilman turistiripulia, Kreikan kohdalla sellainen on ollut suhteellisen harvinaista viimeisen vuosikymmenen aikana. Kummatkin ovat samoilla leveysasteilla, yhtä kuumia ja kosteita maita, joten erot liittynevät paikallisten tapoihin esimerkiksi käymälävisiittien aikana ja jälkeen sekä ruoan säilytykseen yms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>