Google Drive

Mikä on Google Drive?

Google drive on ilmainen verkkolevy jonka voi asentaa kuka tahansa. Käytännössä tietokoneellesi tulee kansio, jonka sisältö ei ole omalla kovalevylläsi vaan tiedostot tallentuvat internetiin. Vastaavia palveluja on ollut aiemminkin. Ne ovat yleensä olleet maksullisia ja hiukan hankalia käyttää. Google Driven asentaa parissa minuutissa kuka tahansa ja sen käyttö on helppoa ja luonnollista.

Vaatimukset

Ennen asentamista sinun pitää olla loggautuneena Google tiliin. Jos sinulla on gmail sähköposti, niin kirjaudu sinne. Käyttöjärjestelmänä on tällä hetkellä tuettuna Windows (XP tai uudempi) tai Mac. Olen asentanut Google Driven myös Windows 2003 serveriin ilman ongelmia. Linux ei ole tuettujen listalla, mutta silloinkin voi Google driveä käyttää selaimen kautta. Linkki on sama kuin asennuslinkki.

Google Driven Asentaminen

Asentaminen on äärimmäisen helppo. Mene selaimella sivulle https://drive.google.com/  ja paina sinistä painiketta keskellä. Painikkeessa lukee  ”Asenna Google drive PC:llle” tai englanninkielisessä versiossa ”Install Google Drive for PC”. Googlella on tapana hiukan muutella omia sivujaan ja asennus voi tulevaisuudessa olla vähän erilainen. Periaate pysyy varmaan samana. Avautuu uusi ikkuna tai välilehti ja sinne tulee hetken kuluttua ”Hyväksy ja asenna” painike. Paina sitä ja Google Drive asentuu muutamassa minuutissa. Sen jälkeen pitää vielä kirjautua sille Google tilille, jonka alaisuuteen haluat Google Driven. Paina ”seuraava” ja ”Aloita synkronointi”. Nyt sinulla on käytössä 5 Gigatavun  hakemisto.

Missä Google Drive sijaitsee koneella?

Hakemisto on aina sama. Se sijaitsee käyttäjätunnuksesi alla nimellä ”Google Drive”. Koneen juuresta katsottuna hakemisto on c:/users/”käyttäjänimesi”/Google Drive . Koneella voi olla siis useita Google Drive levyjä, jokaisella käyttäjällä omansa. Käyttäjät eivät näe toistensa verkkolevyjä, elleivät erikseen anna toisilleen lupaa johonkin kansioihin.

Paljonko levytilaa on käytettävissä?

Tällä hetkellä ilmaista tilaa on käytössä 5 Gigatavua.

Mitä hyötyä Google Drivestä on?

* tiedostot ovat käytettävissä kaikkialla missä on pääsy internetiin.

* kansioita ja tiedostoja voi jakaa erilaisten yhteisöiden kesken

Muutama esimerkki Google Driven käytöstä

* koti/työ/koulun tietokoneella on käytettävissä samat tiedostot

* työyhteisö voi jakaa samoja tiedostoja/kansioita riippumatta työpisteiden sijainnista

* lomamatkalla voi tallentaa lomakuvat Google Drive kansioon

* voit varmuuskopioida tärkeimpiä tiedostojasi Googlen verkkolevylle.

Riskit, uhat ja muut haitat

Tässä muutamia riskejä, uhkia ja muita haittapuolia mitä Google Driven käytöstä voi aiheutua.

* Jos internet yhteys ei toimi, et pääse tiedostoihin käsiksi.

* Verkkolevy on luonnollisesti paljon hitaampi kuin jos tiedostot olisivat koneellasi.

* Tärkeitä liike- tai muita salaisuuksia ei pidä Google Driveen tallettaa. Hakkereita ei niin tarvitse pelätä, mutta jenkkiviranomaisilla saattaa olla jonkinlainen pääsy tietoihin. Näitä asioita voi vain arvailla. Sopivilla hakusanoilla voi suurestakin tietomäärästä kaivaa esiin kiinnostavia asioita jatkoselvittelyjä varten.

3 thoughts on “Google Drive

  1. Tein Google käyttäjätililleni Google Drives hakemistot jonne olen tallentanut jotain pientä.
    Käytössäni on Windows Phone, joten mobiili käyttö ei kai toimi niin kuin Androidilla. (IOlen käyttänyt jo aiemmin MS SkyDrivea) mutta halusin nyt tutustua tähänkin. SkyDrive on juuri tuolla kyseisessä hakemistossa

    Ongelmia tuli kun tein tässäkin jutussa mainitun asennuksen PC:lle, homma vaikutti menneen ihan OK ja asennuksesta jopa kiiteltiin mutta tuonne käyttäjä hakemistooni ei kyllä ilmaantunut mitään uusia Google Drive hakemistoja vaan niiden assennus meni Program Filesin Google Drives hakemistoihin.

    Siellä on käynnistys ikoni mutta Google Drive ei käynnisty siitä, se vain pyörittää käynnistystä hetken ja tyssää siihen.

  2. Itse käytän tuota Google Drivea joidenkin työasiakirjojeni säilytykseen ja jakoon kollegoiden kanssa. Se on osoittautunut suureksi avuksi etenkin silloin, kun asiakkaita on eri puolilla maailmaa ja haluaa jakaa samat tiedot kaikkien kanssa, välttyy turhalta sähköpostien kirjoittelulta jne. Kuten artikkelissa jo kerrottiinkin, varoittaisin silti ihmisiä laittamasta sinne mitään herkkäluontoista aineistoa, etenkin jos ne koskevat esimerkiksi yrityksen asiakasta. Vaikkei hakkereiden kenties ole helppoa päästä tietoihin käsiksi, en itse ainakaan uskalla luottaa enää yhtään mihinkään. Toimi vaikka samalla periaattella, kuin esim. Facebookin kanssa, eli mitä et missään nimessä halua muiden tietävän ja näkevän, älä tallenna sitä edes Google Drivelle!

  3. Toimiva ratkaisu tiedoille, jotka eivät ole huippusalaisia, mutta kehoitan silti varovaisuuteen kaikkien vastaavien sovellusten ja ohjelmien kanssa, jotka säilövät tietoja jonnekin ”pilviin” jne. Niihin on periaatteessa jokaisella todella näppärällä hepulla pääsymahdollisuus. Nyt myös eräs kollega mainitsi tapauksesta, jossa hänen hieman epäsiveellisiä Google Drivelle tallentamia kuvia on jotenkin päätynyt työkaverille sähköpostin muodossa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.