PESUKONEEN KÄYTTÖ
Vaatteiden peseminen eli tuttavallisemmin pyykkääminen on takuulla jokaisen mielestä yksi niistä elämän tylsistyttävimmistä puuhista. Koska likaisissa vaatteissa ei kukaan kuitenkaan halua kulkea, on pesukoneen käyttäminen jokaisella edessä, viimeistään siinä vaiheessa, kun lennetään pesästä suureen maailmaan. Pesukonetta ei kuitenkaan tarvitse pelätä vaan pitää lähinnä hyvänä ystävä, jonka ansiosta välttyy nyrkkipyykiltä. Suostuuhan se mukisematta pyörittämään likaisia vaatteita rummussaan sillä aikaa, kun me voimme keskittyä johonkin mukavampaan puuhaan. Tässä artikkelissa tutustumme pesukoneen käyttöön, kurkistamme sen historiaan ja opimme, kuinka vaatteet tulee lajitella pesua varten.
PESUKONEEN HISTORIAA
Vaikka tänään pesukone on joka kodin vakiolaite, asiat eivät suinkaan olleet niin vielä sata vuotta sitten. Silloin pesukone oli ylellisyystuote, joka vaati kuitenkin raskasta työtä. Ensimmäisen pulsaattorikoneen patentoi amerikkalainen Hamilton Smith 1850-luvun lopulla, siihen saakka pyykkilauta oli kotiäidin tai piian apuna, ja sekin oli kehitetty vasta 1700-luvun viimeisinä vuosina. Pulsaattorikoneessa oli ratas, joka pyöritti vettä ja pyykkejä säiliössä, vesi siihen oli kuitenkin kannettava käsivoimin.
Varsinainen läpimurto saapui markkinoille General Electricin toimesta vuonna 1947, jolloin se alkoi markkinoida maailman ensimmäistä automaattikonetta. Erona pulsaattorikoneeseen oli se, että vesi virtasi koneeseen suoraan vesihanasta ja poistui viemäriin. Lisäksi se huuhteli pyykit, linkosi ja muistutti muutenkin suuresti toiminnoiltaan nykyisiä malleja.
NÄIN LAJITTELET VAATTEET
Pesukoneella kannattaa pestä vain täysiä koneellisia, tai vajaita vain silloin, kun koneessa on vajaatäyttöohjelma. Toiseksi, kaikkia vaatteita ei voi pestä samassa lämpötilassa tai keskenään. Sitä kannattaa noudattaa, sillä liian kuumassa peseminen kutistaa vaatteet tai voi pilata kankaan. Eri tekstiileillä on suurin sallittu pesulämpötilansa, joka selviää vaatteen lappusesta, jossa on jokin seuraavista kuvamerkeistä:
Kolme ensimmäistä kertoo minkä lämpöisessä vedessä tekstiilin voi pestä, käden kuva ilmoittaa vain käsipesun olevan mahdollista ja viimeisen merkinmukaisesti vesipesu on kokonaan kielletty. Jollei vaatteessa tai tekstiilissä ole yhtäkään edellisistä merkeistä, vaatii se luultavimmin kemiallisen pesun.
Kolmanneksi, vaatteet tulee lajitella värien mukaan siten, että vaaleat pestään keskenään, tummat keskenään ja kirjavat vain muiden kirjavien joukossa. Muuten valkoinen paitapuserosi voi taianomaisesti pesun aikana muuttaa väriään ja saada vaikka läiskiä, tai hempeän pastellinvärinen mekkosi synkän tummaksi.
Neljänneksi, vaatteiden taskut pitää aina tyhjentää, vetoketjut kannattaa sulkea, ja kaikki irralliset metalliosat irrottaa (kuten hakaneulat tai verhojen pidikkeet).
NÄIN KÄYTÄT PESUKONETTA
- Varmista, että pistotulppa on pistorasiassa, vedenottoletku vesihanassa ja vedenpoistoletku johtaa viemäriin. Pyykinpesukonetta, kuten mitään muutakaan sähkölaitetta, ei saa koskaan käsitellä tai koskea märin käsin.
- Laita vaatteet pesukoneeseen. Muista välttää vajaita koneellisia, paitsi jos koneessasi on erityinen vajaatäyttöohjelma. Jokaisella koneella on suurin sallittu vaatemäärä, joka ilmoitetaan kiloina – ja koskee kuivia vaatteita – ollen tavallisesti 4 – 5 kiloa. Markkinoilla on myös suurempia koneita, joten tutustu käyttämäsi koneen kilomäärään. Liian täydessä koneessa vaatteet eivät mahdu huuhtoutumaan kunnolla ja niihin jää pesuainejäämiä, liian tyhjiä koneellisia pesevä tuhlaa yllättävän suuria määriä energiaa ja vettä.
- Sulje pesurummun oviluukku huolella. Tavallisesti oviluukusta kuuluu naksahdus, kun se lukkiutuu.
- Valitse pyykillesi sallittu pesulämpötila. Siihen on tavallisesti oma nuppinsa tai nappinsa, mutta eräissä uusissa koneissa lämpötila säätyy automaattisesti valitsemasi pesuohjelman mukaan. Lue siis koneen käyttöohjeet huolella.
- Valitse pyykillesi sopiva pesuohjelma. Esipesua vaativaa erityisen likaista pyykkiä ei pestä samalla ohjelmalla kuin tavallista kirjopyykkiä, verhoja ei pestä samalla kuin lakanoita jne. Tässäkin asiassa pesukoneen käyttöohje osoittautuu oikeaksi avustajaksi. Huomaa, että vajaatäyttömalleissa ns. puolikoneellinen valitaan usein erillisestä painikkeesta tai nupista. Huomaa kuitenkin, ettei vajaatäyttöohjelma useimmiten juurikaan vettä. Uudemmissa pesukoneissa on myös ajastustoiminto, jonka ansiosta voit täyttää sulloa pyykit koneeseen jo illalla ja ajastaa pesun alkavaksi vaikka 3 tai 6 tunnin kuluttua. Ajastimella on silläkin tavallisesti oma painikkeensa. Eräissä peruskoneissa on myös kätevä Käsipesuohjelma, jolloin vältyt nyrkkipyykiltä.
- Valitse pyykillesi sopiva linkousnopeus. Useimmiten jokaisella ohjelmalla on oma linkousnopeutensa (jolla vesi lingotaan pois vaatteista), mutta tavallisesti sitä voi muuttaa myös manuaalisesti -merkin omaavasta nupista. Jos vaatetta ei saa lingota, on siinä tämä merkki: , mutta kielto voi olla myös pelkästään sanallinen.
- Lisää koneeseen pesuaine ja huuhteluaine. Tavallisesti pesuaine annostellaan pesukoneessa olevaan erilliseen pesuainelokeroon, mutta toisinaan se lisätään suoraan vaatteiden mukana pesurumpuun (esimerkiksi pesupalloa tai geelikapselia käytettäessä). Huuhteluaineelle on oma erillinen lokeronsa. Sulje sitten kotelo. Lue lisää pesuaineiden ja huuhteluaineiden valinnasta niille omistetusta omasta artikkelista.
- Paina START-painiketta, jolloin pesukone käynnistyy, ja siitä ilmoittava merkkivalo syttyy. Jos jostain syystä haluat avata luukun uudelleen, paina ensin STOP/OFF-painiketta (tai väännä nuppia kyseiseen kohtaan) ja odota sitten kunnes luukun voi avata. Tavallisesti luukun saa avattua vasta 2 minuutin kuluttua, koska koneissa on ns. turvalukitus. Usein kuulet pienen naksahduksen, kun turvalukitus poistuu päältä.
- Kun ohjelma on loppunut, paina STOP/OFF-nappia, jolloin virta katkeaa.
- Odota sen jälkeen pari minuuttia, ja avaa sitten pesukoneen luukku. Se tapahtuu joko erillistä nappia painamalla (jossa on tavallisesti avaimen kuva) tai vetämällä luukun kahvasta.
- Poista pyykit koneesta ja laita kuivumaan. Silitys tulee olemaan huomattavasti helpompaa, jos pyykkiä koneesta poistaessa ja narulle ripustaessa oiot vaatteet huolella.
- Jos pesukone on kosteissa tiloissa, irrota pistotulppa käytön jälkeen.
NÄIN PIDENNÄT PESUKONEESI ELINIKÄÄ JA PARANNAT PESUTULOSTA
- Pesukoneen luukku kannattaa pitää hieman raollaan pesujen välillä, jotta se kuivuu. Sama koskee pesuainekoteloa. Muussa tapauksessa niihin saattaa kertyä hometta.
- Pesukoneen perushoitoon kuuluu pesuainekotelon ja nukkasihdin (tai roskaloukun) puhdistus säännöllisin väliajoin. Kotelon puhdistusta varten se on parasta ottaa pois paikaltaan vetämällä se kokonaan ulos. Pese kotelo sitten vaikka juoksevan veden alla ja harjaa tarvittaessa jäämät irti, laita sitten paikoilleen ja jätä hieman avoimeksi. Nukkasihti tai roskaloukku löytyy ja puhdistuu pesukoneesi käyttöohjekirjasen neuvoilla. Siihen kertyvät kaikki pikkuesineet ja esimerkiksi karvat.
- Desinfioi pesukoneen rumpu ja poistovesiputket pesemällä tyhjä ohjelma 90 ⁰ C:ssa. Kuuma vesi tappaa pesukoneeseen haaleissa pesuohjelmissa mahdollisesti kertyneet pöpöt tehokkaasti ja poistaa tunkkaisen hajun. Sakkautumat saat irti jo 60 asteen pesussa.
- Puhdista täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus. Tämä hoituu näppärästi vaikka ihan tavallisella astianpesuaineella ja harjalla. Huuhtele kumikaulus sitten huolella puhtaaksi ja kuivaa se.
Ja tästä vaan kopio siihen pesukoneen päälle ja käsky siipalle alkaa osallistumaan perheen pyykkitalkoisiin!! Ei tarvitse koko ohjekoirjasta lukea, vaan oppii miksit parissa minuutissa…loistavaa!Ohjeista on sitten helppo etsiä kertausta, kun muisti pettää.
Joo, loistavat ohjeet ja ihan tarpeen aika monelle meistä. Tunnustan itsekin, että ekalla pesukoneen käyttökerralla ei kaikki mennyt ihan kohdalleen. Tiesin omasta mielestäni kaiken, ja tietysti ilman käyttöohjeen lukemista, ja vaikka olinkin kuullut pyykin lajittelusta värien mukaan, laitoin vaaleahkot pyyheet ja neulepuserot viisaana miehenä samaan koneeseen, ja kone sitten 60 asteeseen. Itseäni viisaammille ei tarvitsekaan kertoa, että pyyheet olivat putipuhtaita ja entisen kokoisia mutta lempparineulepuseot tulivat koneesta muutamaa kokoa pienempänä ja jumalattoman rypyisenä.
-Lue aina koneen käyttöohjeet, ne vaihtelevat merkkien ja mallien välillä
-Värien lisäksi lajittele pyykit lämpötilan ja laadun mukaan, esim. hienopyykki ja lakanat kannattaa ottaa erikseen tavallisesta neljänkympin pyykistä
-Väreittäin lajittelun voi ohittaa kaupasta ostettavilla värinimuliinoilla, mutta lämpötilaan lajittelua ei voi eikä saa välttää!
-Älä tunge konetta täpöten täyteen, jotta vaatteisiin ei tule tunkkaista hajua. Täytä niin, että pystyt työntämään oman kätesi vaatteiden joukkoon helposti
-Huuhteluaine ei ole pakollinen, se tuo lähinnä tuoksua pyykkiin, mutta ei varsinaisesti vaikuta pesutulokseen mitenkään
-Jauhepesuaineet on kätevintä laittaa pesuainekoteloon, mutta nestemäiset pesuaineet on melkeinpä helpointa laittaa pesupallossa suoraan koneeseen