MIKROAALTOUUNIN KÄYTTÖ JA PUHDISTUS
Jos omistat mikroaaltouunin, olet varmaan jo sen vannoutunut ystävä, lämmittäähän se lempiruokasi ja -juomasi salamavauhdilla. Osaatko kuitenkaan käyttää sitä oikein? Useat meistä eivät ole koskaan edes vaivautuneet lukemaan mikroaaltouunin mukana tullutta käyttöohjetta, eihän sitä tarvitse muuta kuin työntää töpseli seinään, laittaa lautanen tai kuppi uuniin, läiskäistä ovi kiinni ja painaa Start-nappia… vai kuinka?
Mikroaaltouunin oikeassa käytössä on kuitenkin omat sääntönsä ja niksinsä, joiden avulla laite toimii moitteettomasti mahdollisimman kauan, ja sen sisällä lämmittämäsi tai valmistamasi ruoka ja juoma eivät kärsi ravintoarvojensa osalta enempää kuin on pakko. Seuraavassa on pikainen katsaus mikroaaltouunien historiaan ja laitteen oikeaoppiseen käyttöön. Toimikoon ne ohjeina mikroa ensi kertaa käyttäville ja kertauksena konkareille.
MIKÄ MIKROAALTOUUNI ON JA MILLOIN SE KEKSITTIIN?
Mikroaaltouuni eli tuttavallisemmin mikro on niitä nuorempia kodinkoneita, ainakin mitä sen historiikkiin tulee. Aivan ensimmäisen mikron keksi nimittäin amerikkalainen teknikko, tutkija ja keksijä Percy Lebaron Spencer vuonna 1945, kun hän tutkaan liittyvillä magnetroneilla leikitellessään huomasi niiden sulattaneen taskussaan olleen suklaapatukan. Kokeiltuaan mikroaaltojen tehoa muihin ruoka-aineisiin, Spencer vakuuttui niiden toimivuudesta, ja pian hänen työnantajansa Raytheon – joka siihen saakka erikoistui Yhdysvaltojen tutkasovelluksiin – patentoi mikroaaltouunin nimellä Radarange.
Tuo ensimmäinen mikro oli kuitenkin kömpelön suuri ja hävyttömän kallis houkutellakseen kotirouvia. Hintalapussa luki näet yli 2 000 dollaria ja painoa laitteella oli lähes 350 kiloa. Vasta vuonna 1967 Amerikan markkinoille saapui keittiötasolle asetettava ja kohtuuhintainen malli, jonka valmistajana oli Raytheonin ostama Amana Corporation. Suomeen ensimmäinen mikroaaltouuni rantautui vasta 1960-luvulla, ja onpa suomalainen Fiskarskin toiminut niiden valmistajana.
Mikroaaltouuni toimii sisällään olevien magnetronien voimalla. Ne synnyttävät sähkömagneettiseen säteilyyn lukeutuvia mikroaaltoja, jotka puolestaan laittavat ruoassa ja juomassasi oleviin vesimolekyyleihin huimaa vauhtia. Tuo vauhti saa veden kuumenemaan, jonka myötä koko lautasellinen tai mukillinen lämpiää. Mitä enemmän vettä, sitä nopeammin tuote kuumenee. Lämmittämisen lisäksi tämän päivän mikrot huolehtivat myös sulattamisesta ja grillaamisesta.
Monet ovat huolissaan mikron turvallisuudesta, ja pelkäävät mikroaaltojen pääsevän uunin ulkopuolella olevaa käyttäjää vahingoittamaan. Kyseinen pelko ei kuitenkaan ole sikäli aiheellinen, koska mikro on myös ns. Faradayn häkki, jota sähkömagneettinen säteily ei kykene läpäisemään. Mikroaallot siis pysyttelevät kiltisti uunin sisällä, kunhan se ehdottomasti on kunnossa. Sitä paitsi ruokaan ei jää säteilyä mikroaalloista, eikä mikroa voi kääntää päälle, jollei sen ovi ole kunnolla suljettu.
NÄIN KÄYTÄT MIKROAALTOUUNIASI OIKEIN
Nyt kun tunnet mikron historian ja olet toivottavasti vakuuttunut sen turvallisuudesta, on aika ryhtyä lämmittämään tai valmistamaan sillä ruokaa tai juomaa. Se onnistuu seuraamalla seuraavia ohjeita:
- Jätä mikroaaltouunin ympärille riittävästi ilmanvaihtotilaa. Vaatimukset vaihtelevat valmistajasta ja mallista riippuen, mutta tilaa on oltava vähintään 5 cm joka puolella.
- Laita pistoke pistorasiaan ja aseta mikrossasi mahdollisesti olevaan kelloon oikea aika.
- Avaa mikron oviluukku. Tavallisimmin se tapahtuu jotakin nappia painamalla mutta eräiden mallien kohdalla vain luukun kahvasta vetämällä.
- Laita mikroon soveltuvalla lautasella, mukissa tai muussa astiassa oleva ruoka tai juoma uunin pyörivän alustan keskiosaan. Ruoka on hyvä peittää uunin mukana tulevalla tai erikseen ostettavalla suojakuvulla, jottei se kuivu eikä uuni likaannu. Jos grillaat, aseta uuniin ensin erillinen grillialusta ja sen alle jokin astia, johon grillausnesteet ja rasvat valuvat. Grillattaessa suojakupua ei saa käyttää!
- Sulje luukku painamalla se kiinni. Huomaa, että käynnissä olevan mikroaaltouunin toiminta keskeytyy automaattisesti, jos avaat luukun.
- Valitse haluamasi toiminto, onpa se sitten lämmitys, sulatus, grillaus tai muu.
- Valitse myös haluamasi tehotaso. Tutustu huolella oman mikrosi eri tehoihin ja niiden sopivuuteen tiettyjen ruokien ja juomien lämmityksessä ja kypsennyksessä. Mitä suurempi tehotaso, sitä enemmän mikroaaltoja uunissa poukkoilee ruokaasi lämmittämässä.
- Aseta haluamasi valmistusaika. Tavallisimmin joudut kiertämään jotakin valitsinta myötäpäivään. Tutustu valmistusaikoihin käyttöohjeesta, mutta muista, että mitä suurempi määrä ruokaa tai juomaa, tai mitä vähemmän vettä ne sisältävät, sitä pidempi valmistusaika.
- Paina Start-kytkintä, jos se on erikseen tarpeen.
- Kun valmistusaika on umpeutunut, avaa luukku. Kaikista uuneista kuuluu merkkiääni, kun valitsemasi aika on umpeutunut. Ole ruokaa tai juomaa ulos ottaessasi varovainen, sillä eräät astiat saattavat olla erittäin kuumia. Käytä mielellään pannulappuja.
- Sekoita ruokaa tai juomaa, jotta kuumuus jakautuu tasaisesti.
MIKRON KÄYTTÖÖN LIITTYVIÄ ONGELMIA JA ETUJA
Vaikka mikroaaltouuni siis voi olla loistava apulainen etenkin jo valmistetun ruoan lämmittämisessä, liittyy sen käyttöön muutama ongelma, joista jokaisen käyttäjän tulee olla tietoinen. Samalla mikron käyttöön liittyy kuitenkin myös eräitä merkittäviä etuja tavalliseen keittämiseen verrattuna:
- Ruoantähteitä lämmitettäessä lämpötila ei toisinaan nouse tarpeeksi korkeaksi, jotta se tappaisi ruoassa mahdollisesti piilevät bakteerit ja muut taudinaiheuttajat. Niiden seurauksena taas voi olla jopa ruokamyrkytys. Ongelmalta vältyt lämmittämällä ruokasi tulikuumaksi ja sekoittamalla lautasen sisältöä muutaman kerran lämmityksen aikana, koska muuten lautasen keskellä oleva ruoka voi jäädä haaleaksi.
- Äidinmaitoa ja vauvanruokia ei saisi lämmittää kuumaksi, koska mikrossa etenkin äidinmaidon arvokkaimmat ainesosaset tuhoutuvat. Lämmitä niitä siis vain alhaisella teholla ja lyhyen aikaa.
- Älä koskaan laita mikroaaltouuniin metallisia astioita, foliota tai edes metallikoristeita sisältäviä lautasia. Niistä aallot kirjaimellisesti pomppivat eri puolille uunia, ja voivat saada aikaan salamoita ja tulipalon. Metalli toimii mikroaalloille antennina.
- Poista ruokien päältä aina sulavat peitteet, kuten ohuet suojamuovit. Monet muoviastiat kuitenkin kestävät mikrossa lämmitystä. Ruoka on kuitenkin hyvä kuivumisen ehkäisemiseksikin peittää mikron omalla suojakuvulla (grillatessa suojakupua ei saa käyttää!).
- Eräitä ruoka-aineita kypsennettäessä tai lämmitettäessä on syytä käyttää normaalia alhaisempaa lämmitystehoa. Esimerkiksi perunan ja parsakaalin ravinteet tuhoutuvat korkeissa lämpötiloissa, ja mikrollahan ruoan lämpötila nousee helposti jopa yli 100 asteiseksi.
- Pinaatti, pekoni ja useimmat muut vihannekset kuitenkin säilyttävät mikrossa ravinteensa tavallista keittämistä paremmin.
- Mikrossa ei saa kuumentaa suljettuja astioita, ei edes kananmunaa. Ne voivat kirjaimellisesti räjähtää lämmön kohottaessa niiden sisäisen paineen. Räjähtäminen voi tapahtua myös vasta ruoan uunista ottamisen jälkeen! Perunankuoreen, nakkeihin, tomaatteihin jne. on parasta tehdä haarukalla muutamia reikiä.
- Otettaessa nestettä sisältäviä astioita, kuten mukeja, uunista ulos, on varottava niiden mahdollista äkkinäistä ylikiehumista. Jos mikrosi mukana tulee nestesauva, laita se aina mukiin.
- Mikroaaltouunissa voit desinfioida keittiöliinasi ja -sienesi. Huolellisesti kastetun puhdistusliinan tai sienen kuumentaminen mikrossa vähintään 4 minuutin ajan voi tappaa jopa 99 % niissä olevista patogeeneistä.
- Jos uunissa oleva ruoka alkaa savuta tai syttyy palamaan, älä avaa uunin luukkua. Kytke virta pois päältä ja odota, että liekit tukahtuvat itsestään ja savu hälvenee. Rasvat, öljyt ja alkoholi ovat erityisen herkkiä syttymään.
MIKROAALTOUUNIN PUHDISTAMINEN
Mikrokin on syytä pitää puhtaana, jotta se toimii moitteettomasti eikä esimerkiksi turhia tulipalon vaaroja ole olemassa. Parasta on suorittaa puhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen, mikäli uuniin on roiskahdellut likaa. Silloin puhdistus onnistuu helpoiten, koska tahrat eivät vielä ole kuivuneet tai pinttyneet uunin seinämiin kiinni. Anna uunin kuitenkin jäähtyä ennen kuin ryhdyt toimeen. Mikro on myös aina irrotettava sähköverkosta puhdistuksen ja huollon ajaksi.
Parhaat ja ainoat sallitut puhdistusvälineet ovat mieto puhdistusaine, kuten astianpesuneste (ei koneastianpesuaine!), vesi ja pehmeä liina tai sieni. Liinan tai sienen tulee kuitenkin olla kostea, ei vettä valuva. Jos lika on jo pinttynyt uunin seinämiin, kuumenna siinä lasillinen vettä, jonka höyry saa liat pehmenemään. Muista aina kuivata uuni puhdistuksen jälkeen.
Huomaa, että myös pyörivä alusta tulee ottaa pois ja pestä, ja sen alla oleva uunitila puhdistaa huolella. Myös suojakupu ja grilliritilä kannattaa pestä jokaisen käytön jälkeen. Useimmiten grilliritilä kestää tavallisen konepesun mainiosti.
Älä koskaan itse poista uunin sisällä olevan mikroaaltojen ulostuloaukon suojusta tai luukun suojakalvoa.
Jos huomaat esimerkiksi uunin luukun olevan vääntynyt, oven sulkeutuvan huonosti jne., älä käytä mikroasi vaan vie se heti huoltoon.
Älkää tosiaan ikinä menkö laittamaan mikroon metallista astiaa. Se saa aikaan kamalan salamoinnin ja voi hajottaa koko uunin. Anoppini laittoi teräskulhon juuri saamaansa mikroon ja ihmetteli sitten kuinka kummasti siellä uunin sisällä välkkyi…kunnes kuului pamaus ja uuni lakkasi toimimasta.Sisäpuoli oli naarmuuntunut pahasti eikä uunia edes kannattanut korjauttaa.
Vuoden 1987 jälkeen valmistettujen mikroaaltouunien magnetronit on kuitenkin suojattu niin, että metalliastioita voi käyttää.
Kahta asiaa pitää kuitenkin varoa. Uuniin ei saa laittaa kahta metalliesinettä yhtä aikaa, koska jos ne koskettavat toisiaan, niiden välille voi syntyä valokaari, joka aiheuttaa tulipalon riskin. Metalliesine ei myöskään saa koskettaa uunin sisäseinää, koska se voi tällöin kuumeta ja vahingoittua.
Esimerkiksi alumiinista tai teräksistä vuokaa voi siis käyttää, kunhan se ei kosketa uunin sisäseinää. Ruoan lämmitysastiana se ei kuitenkaan ole aivan ihanteellinen, koska mikroaallot eivät läpäise metallia. Ne pääsevät vaikuttamaan vain päältä, ja siksi yli parin sentin paksuinen ruokakerros ei lämpene tehokkaasti.
Itsellä ainakin metalliastian reunoista kimposi aikamoisia ”salamia”, jotka muuten tekivät uunin sisäsinään naarmuja. Uunini on vuoden 2005 mallia, joten ihmettelen tuota kommenttia siitä, että vuoden 1987 jälkeen valmistetuissa mikroissa voisi käyttää metalliastiaa. Koskeeko muuten kenties vain joitain tiettyjä malleja, omani ei ole kallis tai tunnettu merkki?