Pesukone rikki

Pesukone rikki. Mikä neuvoksi?

Peseekö pyykkikone huonosti? Haisevatko pyykit tunkkaisilta? Onko koneen luukku jäänyt jumiin? Tästä artikkelista löydät pikaohjeet yleisimpiin ongelmiin pesukoneiden kanssa.

Likaiseksi jäänyt tai ummehtuneen hajuinen pyykki

Tavallisimmat ongelmat heikon pesutuloksen kanssa liittyvät liian matalaan pesulämpötilaan, virheelliseen pesuaineen annosteluun tai huonosti hoidettuun pesukoneeseen.

Hyvin simppeli keino likaiseksi jääneen pyykin kanssa on pestä pyykki uudelleen korkeammassa lämpötilassa. Vaatteiden pesulapuissa ilmoitetut lämpötilat on yleensä mitoitettu siten, että vaatekappale kestää 100 % varmasti pesun kyseisessä lämpötilassa, eikä asiakas palaa kauppaan valittamaan pilalle menneistä vaatteistaan. Tämän menetelmän haittana on tietenkin se, että vaatteet saattavat oikeasti mennä pilalle liian kuumassa vedessä pesemisestä.

Jos pyykit tulevat puhtaiksi, mutta haisevat silti ummehtuneilta, kannattaa kiinnittää huomio itse pesukoneeseen. Pesukoneen käyttö ei ole rakettitiedettä, mutta yllättävän moni pesee pyykkinsä väärin. Ylivoimaisesti yleisin ongelma on tyhjentämättä ja puhdistamatta jäänyt nukkasihti. Jos et tiedä mikä nukkasihti on, tämä on melko varmasti koneesi ongelma. Nukkasihti kerää vaatteista irronneet langanpätkät, taskuun jääneet kolikot, ja kaiken muun vaatteista irtoavan ja muuttaa sen epämääräiseksi mössöksi. Nukkasihti tulisikin puhdistaa jokaisen pesukerran jälkeen.

Useimmat meistä käyttävät liikaa pesuainetta, jolloin kaikki pesuaine ei poistu vaatteista huuhtelun yhteydessä. Pyykinpesuaine myös kerääntyy ajan kanssa pesukoneen uumeniin. Hajusta eroon pääsemiseksi voit kokeilla seuraavia temppuja.

  • Laita pesukone pyörimään tyhjillään mahdollisimman korkeassa lämpötilassa
  • Jos tämä ei auta, voit koittaa toistaa menettelyn lisäämällä pesuainelokeroon etikkaa ja ruokasoodaa tai sitruunahappoa. Pese myös pesukoneen tiivisteet samalla seoksella.

Pesukoneen luukku ei avaudu

Pyykkikoneen luukun lukitus voi olla mekaaninen tai elektroninen. Mekaanisen lukituksen pitäisi aina avautua ennemmin tai myöhemmin itsestään koneen jäähtyessä. Sammuta koneesta virrat ja odota rauhassa. Sähkölukko ei avaudu itsestään. Voit kuitenkin kokeilla katkaista koneesta virrat ja kytkeä ne takaisin päälle.

Pesukone ei poista vettä

Vika on luultavasti täysin tukossa olevassa nukkasihdissä, tukkiutuneessa poistoputkessa tai hajonneessa pumpussa. Voit kokeilla irrottaa poistoputken koneesta ja laskea vettä sen läpi.

Kannattaako pesukone korjata vai ostaa uusi

Vanhojen pesukoneiden korjauttaminen on monesti yllättävän edullista. Useimmat viat saa korjattua muutamalla kympillä. Toisaalta saman ikäisiä koneita saa monesti esimerkiksi huuto.netistä muutamalla kympillä tai jopa aivan ilmaiseksi.

Uudemmat digitaaliset pesukoneet ovat yleensä hankalampia ja kalliimpia korjattavia. Korjaaminen ei useinkaan ole kannattavaa. Uuden koneen rahoittamista varten voit harkita korottoman ja kuluttoman pikalainan ottamista tai uusien kodinkoneiden hankkimista kulutusluotolla.