AirBnb

Onko AirBnb oikea valinta budjettimatkaajalle?

Vertaistalouden periaatteisiin nojaava asunnonvarauspalvelu AirBnb on viime vuosina noussut monen reppureissaajan suosikkisivustoksi. Onko AirBnb oikeasti edullisempi vaihtoehto kuin edulliset hotellit? Millaista on majoituksen varaaminen AirBnb:n kautta?

AirBnb:n käyttäminen on oikeastaan aika helppoa. Rekisteröitymisen voi hoitaa Google-tilin tai Facebookin kautta ja muutaman sekunnin kuluttua pääseekin jo tekemään varauksia. Merkittävin ero AirBnb:n kohteiden ja hotellihuoneiden varaamisen välillä on se, että AirBnb:n kohdalla kannattaa oikeasti lukea varauksen ehdot ennen varauksen tekemistä. Kaikki hotellit toimivat suurin piirtein samalla kaavalla; huoneen varaaja voi luottaa siihen, että hintaan sisältyy tietty palvelutaso ja mitään erillisiä lisäkuluja ei yleensä veloiteta. Edullisimmat AirBnb:n kautta varatut huoneet saattavat olla aivan mitä tahansa. Voit esimerkiksi saada yhden huoneen lapsiperheen käytössä olevasta asunnosta. Huoneen hinnan lisäksi voidaan periä erillisiä siivousmaksuja, turistiveroja ja muita pakollisia maksuja.

Huolellisen valinnan jälkeen AirBnb osoittautuu varsin mainioksi vaihtoehdoksi budjettimatkaajille. Seuraavaksi vertaamme AirBnb:n hintatasoa hotellien vastaavaan kolmessa kaupunkilomakohteessa.

Venetsia

Venetsia on suorastaan klassinen lomakohde romanttista kaupunkilomaa etsiville pariskunnille. Kaupungin kapeissa kanaaleissa gondoliveneen kyydissä matkustaminen on sellainen romanttisista komedioista tuttu klisee, joka kannattaa käydä kokemassa.

Kaupungin arkkitehtuuri on todella kaunista, mutta varsinaisia turistinähtävyyksiä Venetsia ei juurikaan tarjoa. Jokaisen matkailija kannattaa käydä katsomassa ainakin Pyhän Markuksen kirkko, Dogen palatsi, ja kaupungin näyttävimmät sillat.

Majoituksen hankkiminen Venetsiasta ei ole erityisen edullista. Italia on jo lähtökohtaisesti melko hintava maa, ja Venetsia kuuluu Italian kalleimpiin alueisiin. Venetsian hotellit ovat lähes saman hintaisia kuin Helsingin vastaavat. Tosin edullisesta huoneistohotellista voi saada majoituksen alle 50 eurolla yöltä, etenkin turistisesongin ulkopuolelta. AirBnb:n kautta varattuna majoituksen kokonaan omassa käytössä olevasta huoneistosta voi saada jopa 20 – 30 eurolla.

Oslo

Oslo on toinen perinteisesti melko hintavana pidetty kaupunkilomakohde. Kaupungissa riittää viikinkiaiheisia museoita ja näyttävää arkkitehtuuria, mutta vaikuttavimmat Norjan nähtävyydet ovat hieman pohjoisemmasta löytyvät vesiputoukset ja muut luonnonmuodostelmat. Oslo on kuitenkin hyvä alku- tai päätepiste koko Norjan mittaiselle kiertoajelulle.

Oslosta on likipitäen mahdotonta löytää kunnollista hotellihuonetta alle sadan euron vuorokausihinnalla. Jopa edullisimmat huoneistohotellit veloittavat pitkälti yli 50 euroa yöltä. AirBnb:n kautta saattaa löytää oman huoneiston noin 30 – 40 eurolla.

Kypros

Kypros on perinteinen rantalomakohde, joka tarjoaa loputtomien hiekkarantojen lisäksi laajat mahdollisuuden esimerkiksi sukelluksen harrastamiseen. Kulttuurinnälkäisille matkailijoille on tarjolla näyttäviä kirkkoja, muinaisia raunioita ja maailmankuuluja museoita.

Perinteisenä rantalomakohteena Kyproksella on valtava määrä edullisia huoneistohotelleja, joten edullisen majoituksen löytäminen ei ole ongelma. Edullisimmillaan huoneen voi löytää alle 30 eurolla yöltä. Todelliset penninvenyttäjät suosivat silti AirBnb:ta, josta majoituksen voi saada reilun kymmenen euron vuorokausihintaan.