Tulostinmusteen valinta

Tulostinmusteen valinta

Tulostimen mustekasetit tuntuvat aiheuttavan jatkuvasti harmaita hiuksia. Muste tuntuu olevan jatkuvasti lopussa ja valmistajan omat mustekasetit on yleensä varustettu tähtitieteellisellä hintalapulla. Monet ovatkin turvautuneet kolmannen osapuolen valmistamiin tarvikemustekasetteihin. Viime aikoina tulostinvalmistajat ovat heränneet tarvikemustekasettien menekin kasvuun ja pyrkivät estämään epävirallisten mustekasettien käytön laitteissaan.

Monissa uusimmissa tulostimissa on sisäänrakennettu suojaus, joka estää laitteen toiminnan kolmannen osapuolen värikasettien kanssa. Tälle ominaisuudelle on vaikea keksiä muuta perustetta kuin valmistajan halu päästä rahastamaan ylihintaisilla mustekaseteilla. Joissain tapauksissa eston pystyy kiertämään esimerkiksi täyttämällä alkuperäiset mustekasetit uudelleen kotikonstein, mutta vähintään yhtä usein ainoa tapa saada tulostin jälleen toimintakuntoon on ostaa uusi alkuperäinen mustekasetti.

Kalliit mustekasetit ovatkin saaneet monet luopumaan kokonaan tulostimen käytöstä. Valokuvia voi säilyttää digitaalisessa muodossa tietokoneen kovalevylle tai netin eri pilvipalveluihin varastoituna. Tarvittaessa digikuvista voi tilata fyysiset versiot käyttämällä jotakin netin lukuisista valokuvapalveluista. Valokuvien tulostamisen lisäksi nämä nettikaupat tarjoavat usein muitakin palveluita, kuten esimerkiksi kuvankäsittely tai kuvasuurennokset.

Tulostinmusteet netistä

Jos kuitenkin haluat tulostaa valokuvat kotikoneeltasi, kannattaa käyttää hetki sen selvittämiseen, onko tulostimeesi mahdollista saada edullisia tarvikemusteita. Valmistajien asettamista estoista johtuen edullisia mustekasetteja ei ole saatavissa kaikkiin tulostimiin, mutta monet vähän vanhemmat laitteet toimivat ongelmitta myös tarvikemustekasettien kanssa.

Aluksi sinun tulee selvittää mustekasetin mallinumero. Usein tämä merkintä löytyy itse kasetista. Jos mustekasetissa ei näytä olevan mitään merkintää, voit metsästää mustekasetin mallikoodia valmistajan sivuilta tai tulostimen ohjekirjasta.

Oikean mallikoodin löytämisen jälkeen tarvitsee enää löytää jokin luotettava kauppa, joka myy kyseistä mustetta. Useimmiten kannattaa jättää väliin pahimmat kiinankrääsää myyvät nettikaupat. Niiden myymät musteet ovat yleensä laadultaan ala-arvoisia. Lisäksi näiden kauppojen tietoturva on usein hoidettu vähän miten sattuu, joten luottokortin turvallisuus saattaa hyvinkin olla uhattuna.

Nettiostokset kannattaakin tehdä jostakin tunnetusta ja luotettavasta kaupasta. Esimerkiksi Amazon myy tulostinmusteita hyvin kilpailukykyiseen hintaan.  Joissain tapauksissa voit saada tulostinmusteet jopa ilman postikuluja! Amazonissa myytävät tuotteet ovat myös keskimäärin laadukkaampia kuin kiinankauppojen vastaavat tuotteet.

Jos mikään kauppa ei tunnu myyvän tulostimeesi sopivia tarvikemustekasetteja, on hyvin luultavaa, että sellaisia ei edes valmisteta. Tässä tilanteessa joudut tyytymään virallisiin mustekasetteihin.