Kun olet vuokrannut auton ulkomailla, niin ongelmia tulee eteen siinä vaiheessa, kun polttoainemittari näyttää punaista. Ja oikeastaan kannattaa huolehtia tankkaamisesta aiemmin. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun mittari ohittaa puolivälin, niin on hyvä alkaa suunnitella tankkausta. Kun neljäsosa on alitettu, niin silloin pitää viimeistään alkaa aktiivisesti etsiä huoltoasemaa.

Mitään yleispätevää ohjetta ulkomailla tankkaamiseen ei tietenkään voi antaa. Pääosin samat säännöt pätevät kuin auton tankkaamisessa kotimaassakin. Muutamia asioita kannattaa ottaa huomioon.

Varsinkin etelän lämpimissä maissa, missä polttoaine ja työvoima on halpaa, niin huoltoasemat ovat niin kutsuttuja palveluasemia. Autosta ei tarvitse nousta, vaan aseman henkilökunta huolehtii tankkaamisen ja rahastuksen.

Usein riittää, että sanoo ”full” ja saat tankin täyteen. Lukusanat kun opettelee paikallisella kielellä, niin tankkiin sen verran polttoainetta kuin haluaa. Joskus on maan tapa jättää pikkuisen tippiä tankkaajalle. Pahimmassa tapauksessa kun heille makseta lainkaan palkkaa, vaan heidän palveluistaan pitää maksaa erikseen.

Itäblokin maissa ja Virossakin vielä itsenäistymisen jälkeen oli huoltoasemia, joissa piti maksaa ensin ja vasta sitten sai tankata. Maksettiin kassalle vaikkapa 20 litraa ja sitten mittarista sai sen verran ulos. Jos kaikki ei mahtunut tankkiin, niin tavan mukaan loppu laskettiin maahan.

Yhdysvalloissa automaattiasemat ovat lisääntyneet hurjasti. Siellä maksetaan yleensä luottokortilla ja automaatti ei kysy tunnuslukua. Myös tavallisia itsepalveluasemia on jonkin verran, siis sellaisia missä tankataan itse ja maksetaan kassalle. Oregonin ja New Jerseyn osavaltioissa itsepalveluasemat ovat kiellettyjä!

Jos tankkaat itse, niin kannattaa olla erityisen tarkka polttoaineen suhteen. Jakeluasemilla voi olla jos jonkinlaista polttoainetta: lyijyllistä, lyijytöntä, biopolttoainetta, nestemäistä kaasua, metanolia tai vaikka hyvin matalaoktaanista bensiiniä. Autoa vuokratessa kannattaa ottaa polttoaine puheeksi. Luultavasti osaavat ja haluavat varoittaa, jos on olemassa ilmeinen riski tankata väärää polttoainetta.

[ad name=”GA 468×60 embedded”]


Kommentit

Auton tankkaaminen ulkomailla — 3 kommenttia

  1. Tosiaan on suuri ero noinkin simppelissä asiassa kuin auton tankkaamisessa. Paljon autolla Etelä-Euroopassa ajelleena oli todella tervetullutta vaihtelua, kun ei tarvinnut itse nousta helteen keskelle autoa tankkaamaan ja likaamaan käsiään. Esimerkiksi Kreikassa vaan joko kerrot sinua palvelevalle kuinka monella eurolla bensaa haluat,montako litraa kaipaat tai pyydät tankin täyteen. Samalla hintaa tietysti pesevät usein tuulilasin, ainakin jos niin pyydät. Ja palvelurahaa ei kukaan siellä odota eikä jätä, ei turistit eikä paikallisetkaan.Bensa-asemia on muuten suht tiuhaan em. maassa, joten riittää kun tankkaat mittarin näyttäessä neljannestä.

  2. Auton vuokraajien tosiaan pitää muistaa tiedustella, mitä polttoainetta sinne tankkiin tulee laittaa. Tavallisesti noi vuokrattavat on tavallisia bensamalleja, mutta oktaaniluku voi vaihdella. Suurempien ajokkien kohdalla on sitten jo vaarana jo sekin, että auto juokin dieseliä, jolloin tavallista bensaa sinne laittava joutuu ongelmiin, niin käytännöllisiin kuin pulittamaan rahallisia korvauksia.

  3. On se ihanaa vaan itse istua autossa ja sanoa, paljonko bensaa sinne tankkiin haluaa. Ei tarvitse liata käsiään ja haista bensalle loppupäivää, mikä on erityisen inhottavaa, jos on vasta menossa töihin, tapaamiseen tai vaikka juhlatilaisuuteen parhaat päällä. Itse olen Suomessa saanut roiskeita jakkupuvulle, jotka eivät tietysti sitten edes lähteneet pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>