Auton tankkaaminen oli aiemmin ammattimiehen hommaa. Kun ajoit bensapumpulle, niin huoltoaseman pitäjä juoksi sisältä kysymään ”paljonko laitetaan?”. Vilkkaana päivänä bensapumpun ääressä saattoi olla useampikin tyyppi tankkaamassa autoja. Itsepalvelupumput oli merkitty erikseen ”Tankkaa itse / Tanka själv” tunnuksin. Itse tankkaava sai bensasta kaksi penniä alennusta.
Palveluasemat hävisivät 70-luvun aikana lähes kokonaan ja niitä on koko Suomessa enää muutamia. Tämä on sääli sillä euron kaksi voisi maksaa ylimääräistä, ettei tarvitse itse tankata ja mahdollisesti liata vaatteita. Kuinkahan paljon tankkauspalvelusta pitäisi maksaa, että se olisi kannattavaa liiketoimintaa?
Palvelusta oli sekin hyöty, että samalla saattoi vaihtaa myyjän kanssa pari sanaa ja saada arvokkaita vinkkejä. Samalla pestiin yleensä tuulilasi ja ajovalot. Liikuntarajoitteisille palveluasemat olisivat ehdoton välttämättömyys. Tutussa kaupungissa saa yleensä sovittua jonkin huoltoaseman pitäjän kanssa tankkauksesta, mutta vieraassa kaupungissa invalidin on vaikea saada autoaan tankatuksi. Esitän haasteen lukijoille laittamaan kommenttia, jos tiedätte huoltoaseman, jossa on tankkauspalvelu. Kokoan niistä sitten listan tämän artikkelin loppuun.
Tankkausohje, automaattiasema
Mikä polttoaine?
Vaihtoehtona on Bensiini tai Diesel. Asia ei pitäisi yleensä olla epäselvä. Jos olet liikkeellä laina- tai vuokra-autolla, niin asia on hyvä varmistaa auton luovutushetkellä. Yleensä vuokrattavat henkilöautot ovat bensiinikäyttöisiä. Vuokrattavat pakettiautot ovat lähes poikkeuksetta dieseleitä. Jos olet jo tienpäällä, niin asia selviää rekisteriotteen kohdasta ”käyttövoima”. Rekisteriote pitää olla aina mukana ja sitä säilytetään yleensä hansikaslokerossa muiden autopapereiden joukossa. Polttoaineluukun sisäpuolella kerrotaan sama asia ja yleensä vielä tarkemmin, kuten sopiva oktaaniluku tai kelpaako biopolttoaine.
Kolmas vaihtoehto on käyttövoimaksi on kaksitahtibensiini, jossa bensiinin joukkoon sekoitetaan pari prosenttia erityistä kaksitahtiöljyä. Sellaisia autoja tuskin enää tapaa missään.
Bensiinilaatuja on Suomessa käytössä kaksi: 95 ja 98 oktaaninen. Ei ole suuri virhe tankata ”väärän” oktaaniluvun bensiiniä. Turvallisempi valinta on isompi oktaaniluku. Oikea tieto löytyy auton ohjekirjasta. Liian pieni oktaaniluku voi nostaa polttoainekulutusta. Liian suuri oktaaniluku ei yleensä aiheuta muuta kuin rahanmenoa, koska se on vähän kalliimpaa. Lisäys: 2011 alusta alkaen 95 oktaaninen bensiini korvataan Suomessa vähitellen E10 polttoaineella. Selvitä voiko omaan autoosi tankata E10 polttoainetta. Jos ei voi tai et tiedä niin turvallisinta on tankata 98 oktaanista polttoainetta.
Dieseliä on talvi- ja kesälaatua. Samalla asemalla on yleensä vain yhtä laatua myynnissä kerralla ja siihen on sitten tyytyminen. Talvilaatu on pari senttiä kalliimpaa. Pohjois-Suomessa on lisäksi kylmimpinä talvikuukausina saatavissa myös niin kutsutta arktista dieseliä, joka kestää pakkasta yli -40 asteen.
Huoltoasemalla saattaa olla myynnissä myös niin sanottua moottoripolttoöljyä (mpö). Sitä ei pidä koskaan tankata henkilöautoon. Sinänsä se on ihan sama aine kuin dieselöljy, mutta siinä on vähemmän veroa ”joukossa”. Jos jää tarkastuksessa kiinni, niin siitä on voi olla huomattavat veroseuraamukset. Moottoripolttoöljyyn (ja lämmityspolttoöljyyn) on lisätty väriainetta, joka paljastuu testissä.
Millä puolella korkki?
Aja auto niin, että bensatankin kortti on samalla puolella kuin bensapumppu. Korkin sijainti selviää parhaiten katsomalla, jos et sitä muista. Joissain jenkkiautoissa bensatankin korkki on takana, rekisterilaatan alla. Polttoainetankin luukku avataan nykyään usein auton sisäpuolelta.
Bonukset ja alennukset
Alennuskorttia pitää yleensä käyttää ennen maksamista. Näin on monesti myös bonuskorttien laita. Maksupäätteessä on yleensä ohjeet sitä varten. Noudata niitä. Varminta on työntää alennuskortti ensin.
Maksamaan
Mittarilla voit maksaa käteisellä tai kortilla. Kortilla maksettaessa maksat sen verran kuin tankkaat. Seteleillä saat polttoainetta koko rahan edestä. On huomattavaa, että jos maksat ”Visa elektron” tyyppisellä kortilla, niin tilille tehdään ensin katevaraus. Se toimii vähän kuin käteiskauppa, jossa annat ison setelin ja ylimenevän ”vaihtorahan” saat takaisin. Tililtä veloitetaan aina vain todellisen hinnan mukaan.
Joskus käy niin kun maksaa rahalla seteliautomaatilla, että rahaa jää oli sen mitä polttoainetankkiin mahtuu. No hätä, saat loppurahan takaisin kuittia vastaan. Ohjeet löytyvät kuitista. Siitä on jonkin verran vaivaa, että mieluummin tankkaa vähän vajaaksi ja muistaa pitää pieniä seteleitä mukana.
Maksun jälkeen on pari minuuttia aikaa aloittaa tankkaaminen. Bensatankin korkin voi käydä aukaisemassa etukäteen, jos luulet että kaksi minuuttia ei riitä.
Korkki auki!
Korkin päällä oleva läppä on nykyautoissa yleensä lukittu. Siinä saattaa myös olla erillinen lukko, joka avataan avaimella. Lukko voi olla myös itse korkissa. Kansi voi olla myös keskuslukittu, jolloin se on auki aina kun ovetkin. Usein kansi pitää avata auton sisältä.
Kun korkki on avattu se voidaan laittaa usein suojaläpän kanteen, jos korkissa on sitä varten ura. Tämä estää korkin unohtumisen bensamittarin päälle tai auton katolle. Uusissa automalleissa on yleistä, että korkkia ei edes voi irrottaa kokonaan. Joissakin automalleissa ei ole erillistä korkkia ollenkaan, vaan se on integroitu suojaläppään.
Pistooli käteen
Bensa vai diesel? Katso huolella ennen kuin aloitat. Diesel on musta, bensa on vihreä. Diesel syöttöputki on suurempi eikä yleensä mahdu bensan syöttöaukkoon. Toisinpäin sopii. Mittaristo käynnistyy, kun otat pistoolin pois telineestä. Laita pistooli syöttöaukkoon ja paina vasta sitten liipaisin pohjaan. Pidä pohjassa tankkauksen ajan. Liipaisimen saa myös jäämään pohjaan. Näin toimivat huoltoasemien omat tankkaajat (jos sellaisia jossain vielä tapaa), jotka tankkaavat montaa autoa yhtä aikaa.
Pistoolissa on automaattinen katkaisija, joka katkaisee syötön automaattisesti, kun säiliön pinta nousee liian ylös. Automaatti voi katkaista myös liian aikaisin johtuen polttoaineen vaahtoutumisesta putkessa tai siitä, että polttoaine ei ole ehtinyt laskeutua. Tankkausta voi yrittää jatkaa automaattikatkaisun jälkeen kerran tai pari. Liian täyteen ei kannata tankkia laittaa, sillä varsinkin kesäaikana polttoaine lämmetessään paisuu ja saattaa tulla yli.
Joissakin automalleissa tankkaaminen voi olla tuskallisen hidasta lorottamista, jolloin automaattikatkaisen katkaisee syötön litran parin välein. Eroa on myös pumpuissa. On hyvä arvioida ennen tankkaamista, paljonko suurin piirtein polttoainetta pitäisi mahtua tankkiin.
Polttoainepumpuissa on myös automatiikka, joka katkaisee tankkauksen, jos se on kestänyt liian kauan. Tämä siis vain kortilla maksettaessa. Silloin pitää palata kohtaan ”maksaminen”.
Lopetus
Pistooli takaisin telineeseen. Tankkaus päättyy siihen ja mittaristo lakkaa hyrisemästä. Korkki paikalleen ja kansi kiinni. Jos haluat kuitin, niin laita maksupäätteeseen sama kortti kuin millä maksoit. Kuitti voi tulla myös automaattisesti, jos sitä kysyttiin maksutapahtuman aikana.
Yleinen tapa ärsyttää kanssa-autoilijoita on pitää auto parkissa mittarin tukkeena ja jäädä tankkaamisen jälkeen tekemään merkintöjä ajopäiväkirjaan ja arkistoimaan bensakuitteja.
[ad name=”GA 468×60 embedded”]
Tänks ja Tattis! Tällaista ei autokoulussa kerrottu, ja kukaan lähipiiristä (jotain punavihreitä ne kai on) ei aja autoa joten kukaan ei tiennyt..
Teboil yliopistonkatu turku
Mitäpä jos opettelisitte suomea, ennen kuin kirjoitatte tällaisia ohjeita. Tai edes pyytäisitte apua joltakulta, joka osaa, niin kieliasu olisi korjattu muutamissa minuuteissa. Tämä on alakoulutason tekstiä.
Kiitos ja kumarraus. Eka tankkaus edessä ja piti pistää ihan paperille toimintaohjeet itselle. Ihan ymmärrettävää suomea, kelpasi mulle ainakin.
Tankkauspalvelua saisi olla enemmän. Jenkeissä on jopa osavaltioita joissa itsetankkaaminen on kielletty lailla.
Tsemppiä kaikille kirjoittajille. En ymmärrä miksi joku viitsii valittaa kun näistä ei tarvitse mitään maksaa. Mun blogille kirjoitti kans kerran joku että pitäis opetella oikeinkirjoitusta ja että hän joutuu maksamaan jo niin paljon nettiliittymästä ja tietokoneesta.
Totisinta totta, Suomeenkin kaivattaisiin palveluasemia! On todella kamalaa alkaa itse tankkaamaan autoa, kun on menossa tärkeään työtapaamiseen ja päällä on sen mukaisesti sitten myös parempaa vaatetta. Kädet voi tietty suojata jonkinlaisilla hanskoilla,mutta toisinaan sieltä tiputtelee bensaa kengille tai hameelle.
Miksi ulkomailla palveluasemien pito on kannattavaa, muttei Suomessa? Esimerkiksi monissa Välimeren maissa ei itse edes pääsisi tankkaamaan, ja siellä on sentään huoltoasemia paljon tiheämässä kuin koto-Suomessa!
Mitä suomen kielen osaamiseen tulee, itse ainakin ymmärsin joka sanan, eikös tälläiset ohjeet ole tavallisesti kirjoitettava juuri meille keskivertopulliaisille, ei ainoastaan suomen kielen tohtoreille?! Jatkakaa samaa tapaan, ohjeita kaivataan.
Nyt ei enää tarvitse juuri ajokortin saaneen arastella bensa-asemalle menoa. Itsekään en ymmärrä, miksei auton tankkaus ole itsestään selvyytenä osa autokoulun oppia…Eihön tuossa tarvitsisi muuta kuin käydä kerran opettajan kanssa autoa tankkaamassa, tulisi tuokin homma tutuksi ja oikean polttoaineen valinta helpommaksi.
Siinäpä naisväelle ohjeet, joilla homma hoituu helpolla eikä tarvitse odotella siellä takana olevassa autossa, kun neidot katselee ekoilla tankkauksilla laitetta ihmeissään. Auto kannattaa muuten tankata silloin, kun ei ole ne parhaat vaatteet päällä, ettet vaan roisku bensaa kalliille jakkupuvulle tai korkkareille.
Vai naisväelle ohjeet…puhu vaan omasta mummostasi,nykyajan naiset osaa tankkauksen siinä missä te miehetkin. Turhaa sovinistista nirppanokkaisuutta. Sitä paitsi autokoulussa kyllä opetetaan tämäkin homma eikä siihen muutenkaan mitään neron älykkyysosamäärää tarita. Palvelua kyllä olisi kiva saada, ei tarvitsisi pelätä vaatteiden likaantumista jne.