Kahvin keittäminen

Nyt keitetään hyvää kahvia. Hyvä kahvi syntyy hyvälaatuisesta kahvijauheesta, vedestä ja sopivasta annostuksesta. Yleisimmin kahvi keitetään kahvinkeittimellä. Kahvi voidaan tehdä myös perinteisesti kahvipannussa tai käyttää aromikeitintä eli perkolaattoria. Espresso- tai vastaaviin erikoiskahvinkeittimiin ei tässä oteta kantaa. Niiden mukana tulee ohjeet, niitä pitää noudattaa. Ovathan ne tallessa?

Kahvinkeitin

Lähes kaikki kotona juotava kahvi on keitetty kahvinkeittimellä. Se on vaivaton tapa tehdä kahvia. Kahvista tulee hyvän makuista ja se pysyy keittimessä lämpimänä.

Valmistaaksesi kahvia tarvitset: kahvinkeittimen, kahvijauhetta, vettä ja suodatinpusseja.

Kahvinkeittimeen kuuluu merkistä riippumatta vesisäiliö, suppilo ja kahvipannu. Kahvijauhetta on kaupassa kahdenlaista: suodatin– ja pannujauhatusta. Keittimellä keitettäessä tarvitset suodatinjauhatus kahvia. Kahvipaketissa on joko suodattimen tai kahvinkeittimen kuva. Pannujauhatus kahvissa on kahvipannun kuva. Jos olet vahingossa hankkinut pannukahvia tai muuta ei sattunut olemaan, niin se kelpaa silti ihan hyvin. Pannukahvijauhe on isorakeisempaa ja sitä pitää laittaa hiukan (neljäs-viidesosan) enemmän. Kahvin maussa ei ole mitään eroa.

Mittaa ensin vesi vesisäiliöön. Valmista kahvia syntyy sama määrä mitä laitat vettä. Oikean määrän voi mitata vaikka niillä kupeilla, joista kahvi aiotaan nauttia. Jos keität kahvin vieraille, niin keitä hiukan ylimääräistä.

Taita ja laita suodatinpussi suppiloon. Jos suodatinpussit puuttuvat niin tilapäisesti voi vaikka laittaa talouspaperia. Jotkut suosivat uudelleen käytettävää ”teräsverkko” suodatinta. Uudelleen käytettävä suodatin pitää pestä aina käytön jälkeen, toisaalta sitten ei tarvitse pusseja ostella.

Tärkein juttu koko kahvin keittämisessä on oikea annostelu. Laiha kahvi on pahaa. Liian vahva kahvi on pahaa. Kahvi mitataan seuraavasti: laita yksi mitallinen kahvikupillista kohden. Mitta on sama kuin kukkura ruokalusikallinen (7-8g). Kahvikuppi on vajaa 1,5 dl. Tämän lisäksi laitetaan yksi ylimääräinen mitallinen kahvia. Siis kolmea kuppia kohden neljä mitallista kahvijauhetta, viittä kuppia kohden kuusi mitallista, jne. Kahvinkeittimen vesisäiliössä on mitta-asteikko. Laita yhtä monta mitallista +1 kuin vedenpinta näyttää kuppeja. Usein keittimen valmistajat laittavat kiusallaan kaksinkertaisen asteikon kahdelle eri kuppikoolle. Silloin yleensä isompi on oikea.

Sitten virta kahvinkeittimeen. Pulputus alkaa ja kahvi on valmista kun kaikki vesi on mennyt suodattimen läpi pannuun. Älä ota pannusta kahvia ennen kuin kaikki vesi on valunut. Nimittäin jos ei ole tippalukkoa tai se ei toimi niin kahvia tippuu levylle. Ensimmäiset tipat ovat sitä paitsi huomattavasti väkevämpiä kuin viimeiset.

Pannukahvi

Monien mielestä se pannukahvi on sitä ainoaa oikeaa kahvia. Ainakin se maistuu vähän erilaiselta. Kahvinkeittimellä vesi suodatetaan kahvin läpi. Pannukahvi keitetään niin, että kahvi hautuu kuumassa vedessä.

Pannukahvin keittämiseen tarvitset kahvipannun ja pannujauhatus kahvia. Kahvipannun asemasta voi käyttää mitä tahansa riittävän isoa astiaa, joka kestää kuumaa. Kattila kelpaa tähän tarkoitukseen myös. Astian olisi hyvä olla sellainen, että siitä on helppo kaataa valmis kahvi kuppiin ilman että pohjalla oleva sakka tulee kuppiin mukaan. Kahvipannu on suunniteltu juuri sellaiseksi.

Suodatinjauhatus kahvi kelpaa erittäin huonosti pannukahvin keittoon. Se on niin hienojakoista ettei se laskeudu kovin helposti pohjalle. Kahvi pitää silloin suodattaa ennen tarjoilua. Moni suodattaa pannukahvin joka tapauksessa. Suodatus ei vaikuta kahvin makuun.

Pannukahvin valmistat näin:

 1. Kuumenna vesi kiehuvaksi
 2. Kaada kahvijauhe veden joukkoon
 3. Nosta kahvi takaisin liedelle
 4. Ota pannu pois liedeltä heti kun kahvi kiehuu
 5. Anna kahvin hautua noin 5 minuuttia
 6. Tarjoile kahvi

Jos kaikkea kahvia ei tarjoilla heti, niin se kannattaa kaataa erilliseen tarjoilupannuun. Älä kaada pohjalla olevia kahvinporoja mukana. Näin kahvi ei haudu liian kauaa.

Annostelu

Vahva kahvi:  yksi mitallinen kahvijauhetta (tai kukkura ruokalusikallinen) yhtä desilitraa kohti. 10 mittaa litraan vettä.

Normaali: yksi mitallinen kahvia kahvikupillista (1,25 dl) kohti. Litraan vettä siis 8 mittaa kahvia.

Laiha (monen mielestä sopiva): yksi mitallinen 1,5 dl vettä. Litraan vettä noin 6 mitallista kahvijauhetta.

[ad name=”GA 468×60 embedded”]

6 thoughts on “Kahvin keittäminen

 1. Hei,
  olen tässä itse pähkäillyt niinkin yksinkertaista asiaa, kuin tuo ”vahva kahvi”.
  Voisitko hieman selventää, miten se on vahvaa? Tässä tapauksessa luen sen vain olevan yliuuttunutta ja laiha aliuuttunutta, eikö kuitenkin kahvi voida jakaa vaaleaan ja tummaan paahtoon, sekä arabicaan että robustaan, ja vahvuutta käsitellä kofeiinimäärän mukaan.

  -Jussi

 2. Ja avuttomille kahvinkeittäjille tuohon lisäksi vielä sellainen vinkki, että älkää vaan antako kahvin kiehua levylle palamaan tai pannun pohjaan, haju on kamala. Erillisen artikkelin voisitte todellakin sitten kirjoittaa kahvinystäville noista eri kahvilajeista…olisi kiva oppia asian saloja.

 3. Miten voisin keittää kotonakin samanlaista kahvia kuin mitä tuolla Etelä-Euroopassa on tullut juotua? Itse pidin siitä pikkukupeissa tarjotusta pehmeänmakuisesta ja paksuhkosta kahvista kovasti ja haluaisin nauttia siitä muutoinkin kuin vain lomamatkalla. Näin paikallisten keittelevän sitä kupillisen kerrallaan, mutta onko sen keittämisessä niksejä ja voiko sitä valmistetaa tavallisesta kaupasta saatavasta pannukahvista?

 4. Etelä-Euroopassa ja Lähi-idässä juotava ns. turkkilainen/kreikkalainen/arabialainen kahvi poikkeaa tavallisesta pannukahvista, eli samanlaista ei kotimaisella versiolla saa vaan on löydettävä kaupasta tarkoitusta varten oma kahvilaatunsa. Muuten sen keittäminen on huippuhelppoa, tosin siinäkin on niksinsä. Kahvi valmistetaan pikkuruisessa kahvikattilassa, tavallisesti tosiaan kupillinen tai kaksi kerrallaan. Siihen ihan pikkukupilliseen käytetään tarvittavan vesimäärän lisäksi teelusikallinen kahvijauhetta ja juojan maun mukaan sokeria. Kahvi(sekä mahdollinen sokeri)sekoitetaan kylmään veteen, eikä sitten keittämisen aikana enää sekoitella lainkaan. Kahvi on valmista heti, kun se alkaa kiehua ja vaahto nousee korkealle. Silloin se kaadetaan varovasti kuppiin, jotta pinnalle jää kahvivaahtoa eli kreikaksi harmania (χαρμάνι). Kahvisakka laskeutuu pohjalle eikä sitä ei juoda. Ja tyhjennetyn kupin reunoille muodostuneista kuvioista tietysti kahvinlukijat osaavat kertoa tulevaisuuden…

 5. Helppo hyvän kahvin ohje on: Keitä kiehuva vesi ja laita jauhettukahvi tyhjän kahvipannun pohjalle 10% kahvia. Kaada kuuma vesi pannuun ja lisää 1/4 teel. suolaa ja 2-3 palaa sokeria noin minuutin päästä.
  Anna haututua 2-3 min ja selkeytä 2- 3 kuppia kahvia kaatamalla sitä kuppiin ja takaisin. Anna olla vielä 1 min ja nauti Hyvästä kahvista.
  Saman voi tehdä isoon termokseen.
  Moi!

 6. Oon nyt just keittämässä suodarinkahvii ja tuolt tulee tollasta semi vetistä kahvii ää iskä pyys keittää sille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.