Lasten kanssa omatoimimatkalle
Nykyään on tavattoman helppo räätälöidä se ikioma aurinkoloma. Mutta entä, jos matkaseurueeseesi kuuluu lapsia, kannattaako omatoimimatkaa silloin edes harkita? Mielestäni kannattaa, mutta silloin pätevät osittain eri pelisäännöt kuin aikuisten matkalla. Ohessa muutama seikka, jotka olen itse havainnut tärkeiksi pikkuenkeleitteni kanssa matkatessa. Kreikan auringossa olemme porukalla käyneet, pari kertaa valmistakin valmiimmalla pakettimatkalla ja pari kertaa itse ostamalla ja paketoimalla.
Käytä vain suoria lentoja. Tämä pätee myös siinä tapauksessa, että nettivertailu tyrkyttäisi välilaskulla halvempia lentoja. Onneksi Kreikkaan pääsee ainakin Norwegianin ja Blue1:nin siivin suoraan. Lasten kanssa on vaikea odotella koneen vaihtoa lentokentällä, etenkin jos aikaa lentojen väliin jää useita tunteja. Sylilapsia ja kasseja on painava kannella, omilla jaloilla kävelevien perässä taas on vaikea pysyä kassit olalla ihmispaljouden keskellä. Lapset myös pitkästyvät tavattoman nopeasti. Ja yksi vaatii vessaan, toisella on nälkä ja kolmas mankuu pehmolelua putiikin ikkunasta. Ei kiitos!
Purkkiruoat ja maidonkorvikkeet Suomesta. Itse en sitä ensimmäisellä Kreikan matkalla tiennyt, ja vaikka majailimme turistien kansoittamalla lomasaarella, ei purkkiruokia tahtonut löytyä oikein mistään – ja ne löytyneetkin olivat kalliita – ja äidinmaidonkorvikkeen hinta huimasi päätä. Vaipat olivat todella kalliita ekalla kerralla, toisella matkalla löytyi eri kauppaketjujen omalla merkillä pakattuja edullisemmin.
Vuokraa lomakohteessa auto. Me erehdyimme nuorina ja sporttisina raijaamaan syli-ikäistä pirpanaa julkisilla liikennevälineillä. Ne ovat monin paikoin mainio vaihtoehto parille aikuiselle, mutta vaippojen, tuttipullojen, ruokien ja kaiken muun pikkuisen tarvitseman raahaaminen repuissa kävi työstä. Toisella kertaa olimme viisaampia ja vuokrasimme auton muutamaksi päiväksi. Siten saimme säilytettyä tavarat auton takakontissa, katseilta piilossa, ja kannoimme repussa vain juuri sillä hetkellä tarvitsemamme.
Älä matkusta keskikesällä. Aivan keskikesällä, eli heinä-elokuun aikana, Kreikassa saattaa olla todella kuumaa ja tukalaa. Etenkään vauvojen ja aivan pienten taaperoiden elimistö ei pidä suurista lämpötilan vaihteluista. Myös itsellesi matkasta saattaa koitua turhan hikinen, jos joudut juoksemaan lastesi perässä ympäri rantaviivaa, polttavan auringon alla.
Ota yksityinen matkavakuutus. Vaikka Kreikassa kelpaa Eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka saat KELA:sta, saattaa lomakohteesi sairaala tai terveyskeskus toimia ilman lastenlääkäriä. Erillisen matkavakuutuksen turvin voit käyttää yksityisten lastenlääkärien palveluja, joita Kreikassa löytyy aivan kaikkialta. Ja heitä voi hätätapauksessa hyvin mielin vaivata jopa yöaikaan.
[ad name=”GA 468×60 embedded”]
Eri matkakohteiden omatoimimatka sivuja:
- omatoimimatka Kreikkaan (kreikkaan.net)
- Thaimaa, omatoimimatka (thaimaa.matkalippu.info)
- Kanarian saarille omatoimimatkalle (kanariansaaret.net)
Kuinka tutulta kuulostikaan, itse teimme aivan samoja virheitä enkan lapsen kanssa matkatessa. Valitsimme turvakaukalossa olevan vauvan kanssa lennon välilaskulla, ja odotusaikaa oli 4 tuntia. Purkkiruokia en myöskään älynnyt ottaa tarpeeksi mukaan, sillä luulin niitä Espanjastakin löytyvän. Onneksi hotellihuoneeseen kuului minikeittiö, joten saimme itse loman loppupäivät keiteltyä vauvalle ruoat,ja maitoa oli vielä omasta takaa. Olisi kylläkin ollut mukavampi vaan lomalla rentoutua kuin kokkailla ja muusailla.
Kolmen lapsen kanssa matkustelevana äitinä voin vakuuttaa nuo ohjeet ja neuvot käteviksi. Matkalle kannattaa todellakin valmistautua huolella, jos lapsia on mukana. Välilaskut ei saisi olla pitkiä (mieluiten ei lainkaan välilaskuja), vaippoja ja ruokaa sen verran mukaan että varmalla riittää lomakohteessa etsimiseen aikaa. Kaikkiallahan ei esimerkiksi tavallisesta ruokakaupasta löydy purkkiruokia, Kreikka on niiden puoleen surkealla mallilla tänäänkin – vaippoja ja maitokorviketta kyllä saa. Lukekaa siis huolella oman lomakohteenne osalta, mitä sieltä ei saa lainkaan, mikä on kallista tai vaikeasti saatavilla, ja mitä löytyy jokaisesta pikkukaupastakin. Erilaiset foorumit ja keskustelupalstat on tässä suurimmaksi avuksi, matkaesitteistä sellaisia tietoja on turha etsiä.
Ja sitten lisäisin itse tuohon vielä sen itsestäänselvyyden, että käsihygienista on matkalla pidettävä todella tarkkaa huolta. Suurin osa sairauksista nimittäin välittyy käsien kautta, eli käyttämällä aina välillä desinfioivaa puhdistusainetta saa minimoitua esimerkiksi vatsatautiriskin. Ennen mihinkään syötävään koskemista käsien on oltava ehdottoman puhtaat. Lasten kanssa välttäisin syömästä irtojäätelöä, kylmiä salaatteja ja valmiiksi kuorittuja hedelmiä, jääkuutioita en mehuun laittaisi jne. Vatsatauti on etenkin lasten kohdalla usein erityisen raju ulkomaan matkoilla, ja hoito hankalaa. Siinä menee helpolla monia lomapäivä pilalle.