Matkavakuutus

Liian moni matkustaa ilman matkavakuutusta, koska ajattelee että matkalla ei todennäköisesti tapahdu mitään joka johtaisi esim. lääkärissä käyntiin. Ambulanssilento voi tulla kalliiksi. Jokaisella tulisi olla matkavakuutus, jota tarvitaan korvaamaan sairauden tai tapaturman hoitokulut, kotiinkuljetus tai matkan peruutus tai keskeytys. Valmismatkalla matkustaessa on järjestäjän lain mukaan autettava pulaan joutunutta asiakasta. Vastuu ei kuitenkaan kata kaikkia tilanteita.

On olemassa kahdenlaisia matkavakuutuksia kuten jatkuva ja matkakohtainen vakuutus. Jos matkustaa vuodessa useammin kuin kerran, jatkuva vakuutus tulee halvemmaksi. Osa jatkuvista matkavakuutuksista on voimassa myös kotimaanmatkoilla. Matkavakuutus kannattaa ottaa heti matkan maksamisesta, jotta se korvaisi matkan peruuntumisen esimerkiksi sairastumisen vuoksi. Jatkuvaan matkavakuutukseen sisältyy peruutusturva, joka on aina voimassa. Matkakohtainen vakuutus on voimassa tietyn ajan. Jatkuva matkavakuutus on voimassa ympäri vuoden, mutta yksi matka saa kestää 45–90 vuorokautta.

Jos perussairaus pahenee matkalla, vakuutus korvaa välttämättömän ensiavun enimmillään 7–10 päivää. Vakuutus ei korvaa kotiinkuljetusta, jatkohoitoa Suomessa tai matkan keskeytymistä. Vakuutusyhtiöstä kannattaa ottaa selville mitkä sairaudet voivat jäädä vakuutuksen ulkopuolelle. Tuolloin matkavakuutus ei korvaa jos sairaus pahenee äkillisesti. Jos vakuutus ei korvaa hoitoa saattaa olla mahdollista saada hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Useimpiin vakuutuksiin kuuluu korvaus matkan peruuntumisen varalta. Korvaukseen oikeuttavia syitä ovat vakuutetun, tämän omaisen tai kahdestaan matkustaessa matkakaverin äkillinen sairastuminen, tapaturma tai kuolema. Lentoyhtiöt tarjoavat matkalippuun peruutusvakuutusta. Kannattaa ottaa selvää tuoko se lisäturvaa. Matkavakuutuksen ehdot kannattaa tarkistaa, että ei tule yllätyksiä. Lentojen varaamisen yhteydessä netissä tarjotaan usein vakuutusta, josta vastaava yhtiö voi olla toisesta maasta. Varmista, että vakuutus korvaa kotiinkuljetuksen ja sairaanhoitokulut ilman ylärajaa. Kotiinkuljetus Euroopassa on erittäin kallista. Hoitokuluissa katto saattaa tulla vastaan nopeastikin.