Formula1 kisat netistä

Ferrari jahtaa MclareniaTäällä on usein tiedusteltu, miten näkisin Formula1 lähetykset netistä ilmaiseksi. Olen kirjoittanut vastauksia ja ehdotuksia monille foorumeille. Kerään tähän nyt kokoelman eri tapoja ja ohjelmia joiden avulla homma voi onnistua. Jo tässä vaiheessa sanon, että kanavat ja niiden lähetykset vaihtuvat ja yksi toimiva tapa ei ehkä toimi seuraavalla kerralla. Päädyit ehkä juuri siksi näille sivuille: katselit edelliset kisat netistä ja nyt samaa kanavaa ei enää näy tai se lähettää jotain muuta. Formula autot ryhmittyvät jo lähtöruutuihin, kierrokset nousevat. Mistä sen näkee, mistä, mistä?

Hold yuor horses, pidättele Maranellon korskeaa oria. Muistellaan ensin vähän miten tähän tilanteeseen päädyttiin. Ennen kisat näkyivät ilmaiseksi ja suorana MTV3:lta. Se oli ennen digiaikaa. Sitten tuli digitv, joka toi suuren uudistuksen: yksittäisistä kanavista ja jopa ohjelmista voitiin periä erillistä hintaa. Kuvan laatu ei paljon parantunut, mutta hinta parani. Samaan aikaan ruotsalaiset ostivat Maikkarin. He tiesivät, että kohta sataa rahaa. Ja niin digitv täytti lupauksensa. Siis niille ulkomaisille TV yhtiöille, jotka odottivat jo rajan takana, että koska pääsee kuppaamaan suomalaisia.

Kuluttajille annettuja lupauksia ei täytetty. Lupamaksut nousivat ja muutama kanava jouduttiin sulkemaan ennen kuin niitä ehdittiin kunnolla edes aloittaa. Ja kuluttajan piti hankkia se digiboxi eikä vaan yhtä vaan joka ainoaan vastaanottimeen mitä kotona oli. Käytännössä piti uusia koko laitekanta televisioista tallentimiin. Ihan niin kuin oli kodinkoneliikkeille luvattu. Ja jokaisen kannattaa nyt hankkia samantien sellainen HD televisio kun teräväpiirtolähetykset alkavat joskus 2050.

Mutta ne formulat. Siis ruotsalaisten omistama Maikkari siirsi formulat maksulliseen MTV Max pakettiin. Ruotsalainen voittaa aina. Kolmoselta tulee formulaa vastenmielisenä jälkilähetyksenä. Tuloksen jo siinä vaiheessa tiedät. Jännittää vaan mikä se mutka on, jossa Kovalainen tulee ajamaan ulos. Jännää…

On vaihtoehto: Netti. Tämä.  Täältä niitä formuloita näkee kun hiukan näkee vaivaa etsimiseen. Selostusta ei saa suomeksi, joka taitaa olla enempi plussa kuin miinus.

On paikkoja, on tapoja

[ad name=”GA 468×60 embedded”]

Voit katsella lähetykset erillisellä katseluohjelmalla. Niitä on SopCast ja TVU player. Molemmat ovat erikseen ladattavia ja asennettavia ohjelmia. Kun ohjelma on asennettu niin sitten pitää vielä löytää sellainen kanava josta formulat näkyy. Kanava josta formulat näkyi viimeksi ei lähetä niitä enää. Lienee turha yrittää luetella niitä täällä, koska tieto voi olla vanha jo ennen seuraavaa kisaa. Suositus on, että lataat ja asennat molemmat ohjelmat ja vähän ennen lähetystä etsit oikean kanavan. Seuraavalla kerralla se voi tulla muualta. Jos ehdit katsoa aika-ajot niin on luultavaa, että varsinainen kisa näkyy myös samalta kanavalta. Formula kisoja ovat näyttäneet ainakin joskus WheelsTV, saksankielinen RTV ja italialainen RAI 1.

Sopcast ohjelman voi ladata tuosta linkistä ja TVU playerin täältä.

Jos et voi tai halua asentaa erillistä player ohjelmaa (Sopcast tai TVU) niin on toinenkin mahdollisuus. Jotkut TV yhtiöt ovat tarjonneet mahdollisuuden katsella kanaviaan myös netissä tavallisen selaimen avulla. Tähän sellainen varoitus, että vaikka ohjelmatiedoissa on F1 lähetys, niin se nettiversiosta se voidaan pimentää. Televisiointisopimus saattaa kieltää nettilähetykset F1 kisoista, etteivät kaltaisesi vapaamatkustajat näkisi kilpailua. Mutta jonkun toisen TV yhtiön sopimus saattaa sen sallia. Lähetyksiä on tullut katsottua ainakin tuolta: http://www.justin.tv/dragons_bar . BBC:llä on iPlayer (http://www.bbc.co.uk/iplayer), mutta sallivat sen käytön vain omille luvanmaksajilleen. Sen saa näkymään, jos löytää sopivan välityspalvelimen eli Proxyn, joka uskottelee lähettäjälle sinut olevan Britanniassa. Jos BBC:n saat näkymään, niin katsele ehdottomasti sen kautta. Niillä ei yleensä serverit hyydy, selostuksen ja kuvan laatu on parhaasta päästä.

Pientä harrastuneisuutta vaatii se, että virittää satelliittilautasen kohti tekokuuta. Sieltä löytyy jos jonkinlaista kanavaa ja formuloitakin monesta paikkaa. Digiajan myötä monet aiemmin ilmaiset kanavat ovat muuttuneet maksullisiksi, mutta vielä edelleen ilmaistarjonta on laajaa. Maksukortin hankinnassa on vaihtoehtoja lukuisia, lähetyssignaali kun on sama käytännössä koko Euroopalle. Monilla yhtiöillä on meheviä tarjouksia, jossa saa satelliittivehkeet ja joskus jopa asennuksenkin ilmaiseksi kanavapaketin hankkijalle. Tarjouksia on ainakin Viasatilla ja Canal Digitalilla.

Formulaa voi katsella myös urheiluravintoloissa, joita maassamme on vielä vasta muutamia. Se ei takuulla tule halvemmaksi, mutta tunnelmalta on melkein kuin olisit paikanpäällä.
Voit kutsuttaa myös itsesi kaverin luokse katsomaan kisoja. Kun saavut kaverille niin sinulla on sixpack vasemmassa kädessä ja oikeassa myös sixpack. Jos menit autolla, niin jää yöksi.

3 thoughts on “Formula1 kisat netistä

  1. Tämä sivu olisi ollut varmaan auttanut kun viimeksi etsin nettilähetystä formuloista. pitää varmaan ladata TVU ja opetella sitä ennen lähetystä. Palataan asiaan kun seuraava kisa käynnistyy.

    -A.R.-

  2. Tuhannet kiitokset näistä tiedoista. Maksukorttia en hanki vaikka sen saisi ilmaiseksi.

  3. Todella nasta artikkeli! En tiennytkään, että Formula-kisoja voi katsella maksamatta enää mistään. Jälkikäteen niitä on tosiaan vähän tympeää katsella, on kuin joisi väljähtänyttä viiniä, josta on jo se paras maku kaikonnut. Täytyy kokeilla ohjeitanne, kiitoksia niiden yksityiskohtaisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.