SEO aloittelijoille – Opasta ihmiset sivustollesi

 

Markkinointi on muuttunut digitaaliseksi jo vuosia sitten ja tätä nykyä internet-näkyvyyttä haetaan erityisesti sisältömarkkinoinnin kautta, sillä toimiva sisältö ja onnistunut SEO eli hakukoneoptimointi parantavat sijoituksia hakukoneissa ja tuovat omalle sivustolle liikennettä, mikä sitten puolestaan johtaa esimerkiksi asiakasmäärien kasvuun. Etenkin tuotemyynnin parissa SEO on oivallinen tapa lisätä myyntiä – kun hakijana on asiakas, joka on jo valmis kuluttamaan rahaa saadakseen tuotteen, etenkin silloin ykkösasema on kirjaimellisesti rahanarvoinen.

Kokemuksesta varmasti itse kukin tietää, että palveluja ja tuotteita haetaan internetistä ja eritoten Googlen hakukoneelta. Pelkästään Suomessa tehdään jopa 30 miljoonaa Google-hakua päivässä, joten kuvittele, millaisen kävijämäärän sinun sivustosi saavuttaisi mikäli se olisi hakutulosten ykkösenä! Kun Google arvottaa sivustoja, se ottaa huomioon useita eri asioita, kuten sivuston rakenne, sisältö ja ulkoapäin tuleva liikenne ja linkit. Tässä artikkelissa keskitymmekin nyt siis lähinnä hakukoneoptimoinnin hyödyntämiseen ja siten oman nettinäkyvyyden parantamiseen.

Kenelle hakukoneoptimointi on tarkoitettu?

SEO:n alkeet on hyvä olla hallussa jokaisella netissä omaa sivustoa pyörittävällä ihmisellä, oli kyseessä sitten blogi tai yrityksen kotisivut. Ihmisten tai yritysten Facebook-sivua tai muita sosiaalisen median tilejä on hankalaa lähteä sijoittamaan ensimmäisille sijoille, mutta sekin helpottuu kun oma henkilökohtainen sivusto on saanut tarpeeksi näkyvyyttä ja orgaanista liikennettä. (Orgaanisella tarkoitetaan tässä tapauksessa siis ilman maksullista hakukonemainontaa saatuja kävijöitä.)

Parasta hakukoneoptimoinnissa on se, että siihen ei välttämättä tarvita ulkopuolisia palveluita tai suuria taloudellisia uhrauksia, kunhan jonkinlaista ymmärrystä ja pitkäpinnaisuutta löytyy. Kärsivällisyyttä tarvitaan siksi, että hakukoneoptimointi on pitkän linjan prosessi eikä tuloksia välttämättä synny aivan heti. Kun sijoitus sitten paranee, kova työ palkitaan. Kaiken lisäksi Googlella on monenlaisia työkaluja oman sivuston liikenteen ja sijoituksen seuraamiseen, joten kannattaa ottaa kaikki irti myös itse hakukonejätin vinkeistä. Ainakin Google Analytics ja Google Webmasters Tool on hyvä ottaa käyttöön jo aloitteluvaiheessa.

Google-näkyvyydestä saatetaan kilpailla joko enemmän tai vähemmän, mutta koska ylivoimaisesti suurin osa yrityksistä tai rahaa tuottavista blogeista hakee näkyvyyttä netissä alasta riippumatta, todennäköisesti jonkun verran kilpailua on vastassa. Siitä ei kuitenkaan kannata lannistua, vaan alla olevilla vinkeillä pääset hyvään alkuun sivustosi SEO:n parantamisessa!

Mistä aloittaa hakukoneoptimointi?

Kohdeasiakas

Kuten kaikessa markkinoinnissa, on digimarkkinoinnissakin hyödyllistä miettiä ensin kohdemarkkinoita ja sitä, miten he hakevat tietoa tuotteista ja palveluista. Nykyaikana valttia markkinoinnissa on tietoa antava lähestymistapa, joka ei tyrkytä tai aliarvioi asiakasta, joten ehkäpä erotut muista antamalla asiakkaille enemmän asiantuntevaa lisätietoa. Vai arvostaisiko kohdeasiakkaasi enemmän suorempaa tyyliä?

Avainsanojen haku

Kun sinulla on parempi kuva ideaalista asiakkaasta, voitkin ryhtyä etsimään sopivia avainsanoja. Avainsanoilla tarkoitetaan siis erilaisia hakusanoja tai -fraaseja, joilla ihmiset etsivät juuri sinun sivustoasi, palveluitasi tai tuotteitasi. Googlen työkalut auttavat sinua tarkkailemaan hakujen määrää ja voit päättää, mihin sanoihin juuri sinun kannattaa keskittyä.

Yleisillä sanoilla on suuremmat hakumäärät, mutta harvemmin haetut pidemmät fraasit saattavat olla tuottavampia. Esimerkiksi jos joku hakee netistä sanalla ”housut”, voi haun syynä olla vain tiedon etsiminen. Jos joku taas etsii sanoilla ”mustat naisten pillifarkut netistä” on mielessä todennäköisemmin jo tehty ostopäätös.

Onnistuneet kotisivut

Ennen kuin metsästät lisää liikennettä nettisivuillesi, katsasta läpi sivustosi. Millainen sivustosi rakenne on? On hyvä ohjata kävijää sivuston eri puolille, jotta jokainen kolkka saa liikennettä ja Google kiittää. Hoida kuntoon sivujen meta-tiedot, poista rikkinäiset linkit ja järjestele valikko toimivaksi, niin olet jo pitkällä. Tietysti näyttävä ulkoasu myös vetoaa kävijöihin, eli ihan kaikkea ei tarvitse tehdä vain Googlea varten.

Sisältö on kaiken A ja O

Vaikka sisältö mainitaankin nyt tässä viimeisenä, on se silti yksi tärkeimmistä tekijöistä hakukoneoptimoinnin kannalta, sillä pitkälti siihen pohjautuen Google sijoittelee sivuston. Voit luoda monenlaista sisältöä sivustollesi: esittelyjä, infotekstejä, blogi, uutiskirjeet, videot, kuvat, vain taivas on rajana! Luo sisältöä, jossa käytät aikaisemmin valitsemiasi avainsanoja, mutta silti pidä asiakas mielessä. Kukaan ei luota sivustoon, jos käytetty kieli on huonoa, etenkin jos pitäisi vielä ostaa jotain!