Vasta-alkajan miniopas – valokuvaaminen

Kesä on usein matkaamisen kulta-aikaa, ja yleensä tähän aikaan vuodesta myös monet ihmiset innostuvat valokuvaamisesta. Kuulutko sinä näiden henkilöiden joukkoon? Mikäli kyllä, ohessa on muutamia kameran hankkimista koskevia vinkkejä, jotka kannattaa lukaista läpi ennen kuin lähtee innoissaan ostamaan uutta järjestelmäkameraa.

Älä satsaa liikaa

Kuten mihin tahansa harrastukseen liittyen, en suosittele käyttämään suoriltaan montaa tuhatta euroa rahaa uuteen kameraan. Aloita pienestä, mahdollisesti jopa käytetystä – kokeile siis ensin, että onko tämä todella sinun harrastuksesi, vai jääkö kamera kaapin nurkkaan odottamaan tori-ilmoitusta.

Osta laadukasta

Kun olet siirtymässä pokkari/kännykkävaiheesta järkkäriin, kannattaa hankkia sellainen runko, josta on jatkossakin jotain hyötyä; osta siis sellainen jota ei tarvitse kuukauden päästä vaihtaa, koska se ei sisällä tarpeeksi hyödyllisiä ominaisuuksia, tai siihen ei sovi yleisimmät objektiivit eli ”putket”.

Laadukkaat kamerat tietysti maksavat hiukan enemmän, mutta toisaalta voit saada käytettynäkin muutamalla satasella hyvän rungon, jonka mukana yleensä tulee objektiivi tai kaksi.

Varmista osaavalta ennen ostoa

Netti on pullollaan arvosteluita ja tietoa siitä, millainen kamera kannattaa hankkia ja millainen mikäkin on käyttää. Kannattaa hyödyntää näitä mahdollisimman paljon. Sen lisäksi, että teet omaa tutkivaa journalismiasi, suosittelen myös käymään keskustelupalstoilla tai Facebook-ryhmissä kysymässä suosituksia. Voit myös kysyä mielipidettä omista ostovaihtoehdoistasi, että mikä olisi paras, tai oletko mahdollisesti vahingossa ostamassa todella huonoa vaihtoehtoa.

Kanssaharrastajat eivät varmastikaan halua tahallaan saada sinua ostamaan surkeaa välinettä, ja yleisesti ottaen heillä on paras tieto (ja kokemus) kameroista ja niiden käyttökelvollisuuksista.

Kannattaa myös etukäteen hiukan pohtia mitä aiot kuvata: onko tarkoituksesi maalata maisemaa vai mahdollisesti ottaa henkilökuvia? Myös nämä seikat vaikuttavat valittavaan kameraan, ja jo oppineemmat osaavat varmasti auttaa paremmin kun kerrot omista toiveistasi.

Käy ikkunaostoksilla

Näiden aiempien lisäksi kuitenkin kaikkein tärkein kohta on käydä ikkuna shoppailemassa. Kukaan muu ei voi sinun puolesta sanoa miltä kamera tuntuu kädessä, ja onko sen käyttäminen sinulle helppoa, vain sinä voit sen kokeilla. Jokaisessa kamerassa on erilainen tuntuma, ja myös paino vaihtelee laajastikin. Myös käytettävien painikkeiden paikat vaihtelevat, ja se mikä on naapurista hyvä ei välttämättä sovi sinun näppäimiin laisinkaan.

Voit myös koittaa ”testikuvata” liikkeessä; onko sinun helppo löytää asetuksista kohdistaminen, salama, eri kuvausolosuhteet ynnä muut, joihin ei välttämättä halua tuhlata aikaa, kun kaukaisuudessa siintää täydellinen auringonlasku?

Todellisuudessa kuvaamisen voi oikeastaan aloittaa millä tahansa kameralla; jos innostus on kova, sitä jaksaa vähän hankalamminkin opetella.

Mukavia hetkiä uuden harrastuksesi parissa!