PÖLYNIMURI JA SEN KÄYTTÖ

Luultavimmin jokaisesta suomalaistaloudesta löytyy pölynimuri, ja sillä lattioiden siivous käykin nopeammin ja tehokkaammin kuin vanhanaikaisesti roskia rikkalapioon harjalla metsästäen. Imurin käyttö on useimmille lastenleikkiä, mutta kertokaamme tämän taitolajin salat myös ensikertalaisille, jotta heidänkin huushollinsa hohtaa puhtautta, ja villakoirat saavat nurkista kyytiä. Koska markkinoilta löytyy tänään mitä erilaisimpia pölynimureita, lue aina huolella juuri oman imurisi käyttöohjeet. Seuraavassa keskitymme niihin ohjeisiin, jotka koskevat pölypussin omaavia imureita – koska suurin osa myydyistä malleista on edelleen sellaisia. Jos omasi on pussiton, voit noudattaa aivan samoja ohjeita sivuuttamalla pussia koskevat neuvomme. Muista silloinkin luonnollisesti tyhjentää imurisi mallisi käyttöohjeiden mukaisesti, sillä kertyneet roskat eivät valitettavasti katoa sen sisältä itsekseen.

MITÄ PÖLYNIMURILLA SAA/EI SAA IMEÄ?

Laitteen nimi jo pitkälti kertookin mihin käyttöön meluava vempele on tarkoitettu. Sillä imetään lattioilta, tekstiileistä ja huonekaluista niille kertynyttä pölyä ja muuta pikkuroskaa. Imuri on ihmisen paras ystävä mm. kaappien hyllyjen ja seinämien puhdistamisessa, samoin kuin mattojen saattamisessa uuteen uskoon. Sillä saat loistavasti poistettua huonekaluista esim. niihin tarttuneet lemmikkisi karvat ja sälekaihtimista niihin kertyneet pölyt.

Imurilla ei kuitenkaan saa imeä koiraparasta tämän irtoamassa olevia karvoja tai ihmisen hiuksiin takertuneita roskia – ethän toki halua aiheuttaa kenellekään loukkaantumisvaaraa. Elävistä olioista puheen ollen, imurien valmistajat kehottavat välttämään myös jopa hämähäkkien ja muurahaisten jahtaamista imurilla, eikä suinkaan vain eettisistä syistä. Pölypunkkeja imurilla kylläkin jopa valmistajien mukaan voi ja tulee huoletta imeä patjoista säännöllisin väliajoin.

Imurilla ei tule imaista lattialle tippuneita kolikkoja, leivänkannikoita, paperinpaloja tai muita suurehkoja esineitä, sillä ne saattavat tukkia letkut ja täyttävät pölypussin aiheettoman nopeasti (ja pussit ovat kalliita). Unohda siis kiireesi ja laiskuutesi, ja nouki suurehkot roskat kiltisti ylös joko käsin tai harjalla ja rikkalapiolla.

Pölynimurilla ei myöskään saisi imeä erittäin hienojakeista ainesta, kuten tuhkaa, mustepölyä tai sementtiä, koska se voi päästä pölypussin ja imurin suodattimien lävitse moottoriin saakka ja aiheuttaa vahinkoa. Nestettä puolestaan saa imeä vain siihen tarkoitukseen erityisesti valmistetulla imurilla.

NÄIN SAAT IMURISI KÄYTTÖVALMIIKSI

Otetaanpa esimerkiksi juuri kaupasta kannettu imuri, joka on edelleen komeassa laatikossaan. Näin laitat sen toimintakuntoon:

  1. Ota pölynimurin osat pois laatikosta ja muovipusseista. Muista hävittää kyseiset jätteet niille tarkoitetulla tavalla, äläkä koskaan jätä muovipusseja lasten tai eläinten ulottuville.
  2. Liitä sitten käärmeen tavoin joustavasti kiemurteleva imuletku toisesta päästään imuriin ja toisesta metalliseen tai muoviseen imuputkeen ja sen kahvaan – jokaisella imurimerkillä saattaa tämän kohdalla olla omat niksinsä, joten lue ohjeet huolella.
  3. Työnnä lattiasuutin ja imuputki yhteen. Lattiasuutin on se imurin mukana saamasi suurin suutin, ne pienemmät ovat tekstiilejä, huonekaluja ja ahtaita nurkkia varten. Huomaa myös, että suuri osa imureista omaa tänään niin sanotun teleskooppiputken, jonka pituus säätyy jokaisen käyttäjän pituudelle sopivaksi.
  4. Laita imuriin siihen sopiva pölypussi ja tarvittavat suodattimet (uuden imurin kohdalla ne löytyvät laatikkosi uumenista). Huolehdi siitä, että pussi ja suodattimet ovat oikein asetettuja, sillä muuten roskat päätyvät pussin ulkopuolelle ja tukkivat suodattimet.
  5. Tartu imurin verkkojohtoon ja vedä se tarvittavan pituiseksi. Johtoa ei kannata vetää kokonaan ulos, jottet riko sen kelaa tai aiheuta johdolle (tai pistorasialle) vahinkoa siinä tapauksessa, että epähuomiossa vedät imuriasi voimalla, ja johto ponnahtaa pistorasiasta. Osassa imureista on tätä varten johdossa ainakin yksi värillinen merkki (tavallisesti vaarasta varoittava punainen), josta näet vetäneesi johtoa tarpeeksi ulos.
  6. Laita imurin verkkojohdon pistoke pistorasiaan.

 

NÄIN IMUROIT LATTIAT JA HUONEKALUT

Imurisi on nyt käyttövalmiina ja odottaa nälkäisenä ensimmäisiä pölyjään. Se ei kuitenkaan itse osaa niitä eri puolilta talouttasi etsiä vaan tarvitsee sinua avukseen. Näin saatte yhdessä lattiat ja huonekalut puhtaiksi:

  1. Paina imurin virtakytkintä, jotta se käynnistyy.
  2. Valitse lattiasuuttimeen oikea säätö: joko mattoja tai sileää pintaa varten. Erona on suulakkeen pohjassa olevan harjaksen pituus, jonka tulee mattojen kohdalla olla lyhyt ja sileiden lattioiden kohdalla pitkä. Esimerkiksi parketti- tai laminaattilattia saattaa naarmuuntua rumastikin, jollei harjas ole tarpeeksi pitkää (muista siis tarkkailla sen kulumista ja hankkia uusi lattiasuulake ajoissa). Jos haluat imuroida huonekaluja, valitse siihen soveltuva suulake. Eräät imurimallit omaavat erityisen matoille tarkoitetun turbosuulakkeen, joka on tavallista lattiasuulaketta huomattavasti tehokkaampi.
  3. Säädä myös imurin teho, tavallisesti nuppia kierretään nuolen suuntaan ja siinä on sanat MIN (eli minimi) ja MAX (eli maksimi). Esimerkiksi koiran- tai kissankarvojen imurointi sileältä lattialta vaatii vähemmän tehoa kuin niiden irrottaminen maton nukan seasta. Jos joudut pitämään tehoa maksimin puolella jopa sileillä pinnoilla, on imurisi pölypussi täyttynyt, letkut tukkiutuneet tai imurissa on vikaa.
  4. Imuroi edestakaisella työntö- ja vetoliikkeellä haluamasi pinta rauhalliseen tahtiin. Silloin pölyt ja roskat katoavat imurisi kyltymättömään kitaan. Jos suulake liikkuu pintaa myöten liian nopeasti, ei se myöskään ehdi imaista kaikkea tielleen osuvaa.
  5. Jos haluat imuroida portaikkoa, muista kantaa imuriasi vain sen kantokahvasta (ei johdosta). Imurin tulee myös mielellään olla imuroitavaa pintaa matalammalla, eli imuroi portaat ylöspäin edeten.
  6. Sammuta imuri virtakytkintä uudelleen painamalla, kun haluat lopettaa imurointiurakkasi.
  7. Vedä imurisi verkkopistoke varovaisesti pistorasiasta. Tartu siis itse pistokkeeseen, äläkä vedä johdosta, joka voi muuten vaurioitua.
  8. Paina imurisi nappia, jossa on johdon kuva. Silloin johto kelautuu imurin sisään automaattisesti. Eräissä imureissa riittää, että nykäiset johdosta.
  9. Laita imurisi haluamaasi säilytyspaikkaan. Osan imureista voi helposti parkkeerata pystyyn, jotta säästät tilaa. Työnnä lattiasuuttimessa oleva erityinen koukku laitteessa sitä varteen olevaan uraan, jolloin letkut ja suutin pysyvät kiltisti paikoillaan. Imuria ei saa säilyttää kosteissa tiloissa, sillä kosteus voi saada vahinkoa aikaan.

NÄIN HUOLEHDIT IMURISTASI OIKEIN

Imuri on aivan kuin mikä tahansa muukin laite ja vaatii jonkin verran säännöllistä huolenpitoa, jotta takaat sille mahdollisimman pitkän käyttöiän. Älä kuitenkaan koskaan käytä imuria märin käsin ja muista irrottaa pistoke pistorasiasta huollon ajaksi!

Imurisi osalla säännölliseen huolenpitoon kuuluvat ainakin seuraavat asiat:

  1. Muista vaihtaa pölypussi, kun vanha on lähes täynnä. Monissa imureissa on merkkivalo (tai muu osoitin) joka kertoo, milloin on aika vaihtaa pölypussi. Jos pussi on liian täysinäinen, voi se joko ratketa – jolloin pölyt ja roskat päätyvät väärään paikkaan – tai imurisi ei yksinkertaisesti ime. Muista käyttää vain imuriisi sopivia pölypusseja ja huomaa, että usein valmistajat vaativat vain omien pussiensa käyttöä, jotta takuu pysyy voimassa. Koska merkkipussit ovat suhteellisen kalliita, käyttävät monet takuuajan umpeuduttua markkinoilta jo helposti löytyviä ja huomattavasti edullisempia vastaavia malleja.
  2. Vaihda suodatin viimeistään silloin, kun aloitat uuden pölypussipakkauksen. Pölypussin kanssa samassa imurinosassa (eli pölysäiliössä) sijaitseva mikrosuodatin on syytä puhdistaa esim. ravistamalla aina, kun siihen näyttää kertyneen roskaa. Osan suodattimista voi myös pestä. Huomaa lisäksi, että useimpien imureiden takaosassakin on suodatin.
  3. Pölysäiliöön kertyneen pölyn ja muut roskat voit poistaa ja puhdistaa tilan kuivalla pyyhkeellä tai pienellä pölyharjalla, tai mahdollisesti toisella imurilla.
  4. Muista puhdistaa myös suulakkeet. Niihin on saattanut tarttua esimerkiksi hiuksia tai eläintenkarvoja, jotka vähentävät puhdistustehoa. Muoviset osat voit huoletta pestä haalealla vedellä tai ainakin pyyhkiä niistä pölyt pois.
  5. Varmista, ettei imurin letkuissa ole niitä tukkivia aineksia (ainakin silloin, jos huomaat imutehon jostain syystä heikkenevän). Helpoiten avaat tukkeutuneet letkut ja putket kapealla ja pitkällä harjanvarrella tai kepillä. Muoviset putket voit lisäksi pestä haalealla vedellä ja miedolla pesuaineella, jotta ne eivät haise pahalle.

Kuten huomaat, imurin käyttö on todella helppoa. Imuroinnin aikana kannattaa kuitenkin nuohota tarkkaan myös nurkat ja kaappien- tai huonekalujen aluset, sillä juuri sinne ne suurimmat pölykasat ja villakoirat piiloutuvat. Muussa tapauksessa voit huomata, kuinka pari tuntia imuroinnin jälkeen lattialla vilistelee taas ilmavirran liikkeelle laittaneita villakoiria.

 

 

 

 

 

 


Kommentit

Pölynimuri — 3 kommenttia

  1. Kerätkää aina kaikki suuremmat roskat lattialta jo ennen imurointia, koska muuten menee putket helpolla tukkoon. Niiden avaamiseen menee sitten helpolla kauan ja kärsivällisyys on koetuksella, jollei huushollista löydy mitään pitkää ja kapeaa esinettä, kuten luudanvartta. Erityisen helpolla jää noukkimatta esimerkiksi paperinenäliinat ja muut paperinpalat. Parempi kuluttaa käsin noukkimiseen pari minuuttia kuin availla putkia puoli päivää.

  2. Imurin suodattimien vaihto tai puhdistus on tärkeää muistaa, koska juuri sitä kautta ilmaan pääsee pölyhiukkasia ja epämiellyttäviä hajuja. Suodatin on tavallisesti niin samassa tilassa pölypussin kanssa kuin imurin takapuolella. Etenkään tuota takana olevaa suodatinta useimmat eivät muista koskaan tarkistaa, saati sitten vaihtaa. Lukekaa huolella oman imurin käyttöohje, jossa on kuvaan merkittynä kaikki suodattimet, ja niiden vaihtoväleistä ja mahdollisesta pesumahdollisuudesta kerrotaan erikseen. Kaikkia suodattimia ei voi tai edes saa lähteä itse pesemään tai sitten pesussa pitää käyttää mietoa ainetta, esimerkiksi astianpesunestettä.

  3. Kivat ohjeet! Vaikkei itse imurointi olekaan vaikeaa, oli silti mukava lukea esimerkiksi siitä, miksi imurista tulee epämiellyttävää tuoksua ilmaan imuroitaessa. Pölypussien kohdalla olen jo itsekin siirtynyt niin sanottujen vastaavien käyttöön, koska ne alkuperäiset tuppaavat olemaan tajuttoman kalliita. Omaan Nilfiskiini saan loistavat vastaavat netistä noin 10 eurolla, eli 10 pölypussia ja suodattimet samassa paketissa, kun kaupasta ihan merkkipussien hinnaksi tulee tuplasti tuo summa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>